Maminka.czZdraví

Úžeh, nebo úpal? Jak se liší a jaká je první pomoc? Tohle si pamatujte

Simona Procházková 15.  7.  2023
Tak schválně – poznáte úžeh od úpalu? Často si to pleteme, a tak je právě při parných letních dnech ta správná chvíle udělat si v tom jasno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Můžete za dětmi běhat s čepicí, jak chcete, můžete je v jednom kuse honit do stínu, nutit je pít litry vody, ale úpalu nebo úžehu někdy zkrátka neutečete. Je tedy lepší dopředu vědět, jak se s nimi poprat, co si počít s malým pacientem a kdy je nutné volat lékaře. Jelikož si lidé mnohdy pojmy úpal a úžeh pletou, pojďme se na tyto "nemoci z přehřátí" podívat blíže a uvést fakta na pravou míru.

VIDEO: Víte, jak nebezpečný dokáže být úpal?

Úžeh: když vás slunce sežehne

Úžeh způsobuje sluneční záření, jednoduše vás sežehne. Můžete mu zabránit právě oním důsledným čepičkováním, kloboučkováním nebo šátkováním dětí. Zkrátka něco na hlavu! Měli byste vědět, že stačí i krátká doba pobytu na přímém slunci a úžeh je na světě. Některé maminky totiž nad pokrývkou hlavy mávnou rukou se slovy: "Vždyť jde ven jen na chvilku."

Ale právě ona chvilka může na úžeh bohatě stačit. Objeví se závratě, bolest hlavy, zrudnutí pokožky, ztuhnutí šíje, ale i zrychlení srdeční činnosti a oběhové problémy. Zrádné je, že se tyto příznaky mohou projevit až s několikahodinovým zpožděním. Jakmile se objeví, snažte se dítě ochladit, podávat mu chladné tekutiny. Pokud se potíže stupňují, okamžitě vyhledejte lékaře.

První pomoc při úžehu

Nemocného co nejrychleji dopravte do chladnějšího a vyvětraného prostředí a svlékněte ho. Poté ho položte do polosedu s podepřenou hlavou a podepřenými rameny.  Zabalte ho do vlhkého chladného prostěradla, na hlavu přikládejte studené obklady. To je velmi důležité, protože hlava odvádí z těla až čtvrtinu tepla.

Můžete mu tělo i omývat chladnou vodou, vsedě ho osprchovat, vše provádějte tak dlouho, dokud mu tělesná teplota neklesne pod 38 stupňů. Může se stát, že po chvíli teplota začne opět stoupat (kontrolujte ji teploměrem), postup pak opakujte.

Úžeh u miminka

Nejdůležitější je dodávat dětem nápoje, klidně i minerální vodu, případně osolenou chladnou vodu nebo minerálky. Nejdůležitější je u dětí právě zavodnění. To platí i u kojených dětí. Pokud děti bolí hlava, můžete jim podat sirup s paracetamolem.

Jak se chránit před sluncem?

Rozhodně nepodceňujte ochranu dětí před sluníčkem. Nezapomínejte na opalovací krémy s vysokým faktorem vhodné pro děti. Děti by se neměly opalovat, u vody využijte klobouček, který je prodloužený až na krk, stejně tak jako oblečení s UV filtrem, které je vhodné zejména u moře nebo na horách, kde je vyšší intenzita UV záření.

Úpal vznikne z horka

Zatímco úžeh je tedy způsoben přímým slunečním zářením, úpal se rodí z horka, z pobytu v horkém prostředí. Tělo přestává odvádět nadbytečné teplo a organismus se přehřeje. Dříve se často stávalo, že si děti "uhnaly" úpal při delší cestě ve sluncem rozpáleném autě. Dneska už má většina automobilů klimatizaci, kde hrozí spíš nachlazení.

Svůj podíl na úpalu má i dehydratace, takže v horkých dnech skutečně platí: pít, pít, pít. Příznaky úpalu jsou malátnost, zvracení, dýchací potíže, teplota, suchá kůže bez potu a v nejhorším případě i ztráta vědomí.

V létě jsou zranění dětí častější. Víte, co dělat při úrazu hlavy, mdlobách nebo krvácení? Naučte se první pomoc

První pomoc při úpalu

Dítě okamžitě přeneste na co nejchladnější místo, zvedněte mu končetiny, uvolněte oděv a podávejte tekutiny. Přikládejte chladivé obklady na hlavu a třísla, můžete zvlhčovat pokožku vodním sprejem a vzduch osvěžit ventilátorem.

Nic se ale nemá přehánět, ani ochlazování. Teplota těla by neměla klesat příliš rychle, aby nedošlo k tepelnému šoku. V případě poruchy dýchání a oběhových potíží okamžitě volejte lékaře. Zvláště u dětí může být průběh dramatický, a proto je včasná lékařská pomoc nejlepším řešením.

Co se vám může hodit při cestě na dovolenou?

Protože úpal si může (nejen) dítě "uhnat" v autě, třeba při dlouhé cestě na dovolenou, nezapomeňte mít u sebe vždy větší zásobu pitné vody. Hodit se vám může také žínka na otírání dítěte. Přece jen nikdy nevíte, jestli skončíte někde v koloně a ochlazení vašim dětem jen prospěje.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Dovolená s dětmi, Děti a nemoci, pomoc, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Slunce, Bazén, Koupání, první pomoc, Teplota, Pokožka, Nejhorší případ, Lékařská pomoc, Správná chvíle, Úpal, Klobouček, Tekutina, Úpa, Horké prostředí, SVL, Klíma, Zdraví na Heureka.cz