Maminka.czČasopis Maminka

V bezpečí i na ulici

Regina Rothová 15.  8.  2013
V bezpečí i na ulici
Spustit potomka venku z očí? Nemyslitelné, i když si mnohé z vás určitě pamatují, jak jste s dětmi pobíhaly kolem domu a užívaly si volnosti. Nástrah přibývá. Dítě musíme naučit, jak se ochránit a chovat. Nebude mít vždy poblíž ochranný štít.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V České republice je stále velký počet silničních přechodů, které představují pro chodce riziko. Podle statistik sice každým rokem ubývá nehod, kdy dojde ke srážce automobilu s chodcem, i tak je ale toto číslo stále vysoké. I to je pádný důvod, proč už od útlého věku začít s „dopravní výchovou“, tedy se snahou upozornit potomka na to, že existují rozdíly mezi chodníkem a silnicí, přechody a nebezpečí na nich…

Začít u sebe

Není to zbytečná fráze. Když budeme dávat špatný příklad, nedosáhneme úspěchu. Upřímně, nestalo se vám někdy, že vás sám potomek upozornil na to, že nečekáte na přechodu na zelenou? Já přiznávám, že stalo. Styděla jsem se, ale žádná omluva není namístě. Začínejte postupně, formou hry, aby dítě neodradila „výuka“ i na procházce. Vyprávění o tom, proč se přechodu říká zebra, kdy na něj mohou chodci a proč, z které strany jezdí auta (klukům povídání zpestří hry na uhodnutí značek aut, holčičkám spíš barvy karoserií…), co znamená, když svítí na semaforu červená, oranžová a zelená, v jakém pořadí, proč policistům houkají houkačky, může být zábavné. A hlavně dodržujte pravidla, výjimky se nepovolují, ani když spěcháte!

Dítě není dospělý

Malé děti nejsou zručné, pohotové, nemají zkušenosti, nesoustředí se, nevědí ani na co, zajímá je všechno kolem, proto nemůžeme spoléhat na to, že zaregistrují blížící se nebezpečí. Nedokážou posoudit situaci – vzdálenost auta, chodníku, rychlost chůze. To jsou pro předškoláka i malého školáčka často složité počty a úvahy.

Malá výška dítěte způsobuje, že má omezený výhled na silnici, i zorný úhel pohledu je užší než u dospělého člověka. Často na silnici nevidí kvůli autům parkujícím u chodníků. Společné procházky a nácvik cesty do školy využijte k tomu, že budete mapovat postupně všechny tyto prvky a okolnosti a vysvětlovat. Jak reagovat, jaký odstup si zachovat, jakou časovou rezervu bude ratolest potřebovat při přecházení vozovky a podobně.

Některé zásady, které předškoláčkům pomohou

  • Vždy na dítě venku dohlížejte.
  • Držte ho za ruku, když se pohybujete v blízkosti aut.
  • Vysvětlete mu, co děláte, když společně přecházíte přes cestu. To mu pomůže porozumět tomu, jak se rozhodujete – kdy je bezpečné silnici přejít.
  • Najděte mu vzor, který bude napodobovat a s nímž se může ztotožnit (podle jeho zálib, třeba akčního hrdinu, který se chová vždy správně a čestně, zachraňuje ohrožené lidi…).
  • Zapojte potomka do výběru míst, kde si budete hrát, kde budete jezdit na kole či kolečkových bruslích. Hlavní úkol: místo musí být bezpečné.
  • Navštěvujte dopravní hřiště, ideální místo pro nácvik silničního provozu. Zorganizujte „dětské“ odpoledne na hřišti s kamarády. Kolize určitě nastane a na ní můžete názorně vysvětlit, proč k ní došlo, na čí straně se stala chyba, jak se jí vyvarovat.
  • Dítě by mělo na kole v tomto věku jezdit s doprovodem, na chodníku či cyklostezce, vybavené helmou, případně refl exními nášivkami.
  • Ratolest vždy nastupuje a vystupuje z auta na straně chodníku.
  • Bez připoutání do autosedačky nestartujte.
  • Zeptejte se na dopravní výchovu v předškolním zařízení, které bude váš potomek navštěvovat.

Postupně přidávejte informace

Blíží se škola, tedy doba, kdy se vaše zlatíčko začne osamostatňovat? Nebojte se, jednou k tomu zákonitě musí dojít. Štěstí přeje připraveným. Povídejte si o značkách, učte dítě znát jich čím dál víc. Vysvětlujte, proč jsou na kterých místech, jaký mají význam. Nechávejte potomka vybrat místo, kde je bezpečné přejít přes cestu, a promluvte si o tom proč.

Učte ho přecházet pomocí pravidla „stůj, dívej se a poslouchej“: stůj před obrubníkem (ve vzdálenosti délky jednoho a půl kroku dítěte), dívej se, poslouchej a potom se rozhodni, jestli je bezpečné přejít na druhou stranu. Dítě může vstoupit na vozovku pouze za předpokladu, že se podívá vlevo, potom vpravo a zase vlevo, a jen tehdy, pokud se nepřibližuje auto.

Nesmí vstupovat na silnici zpoza zaparkovaných aut, která mu znemožňují výhled, má přecházet pouze po přechodu a co nejkratší cestou. Nesmí vstoupit do vozovky, když je na semaforu pro chodce červená, může přecházet výhradně a jen na zelený signál a přecházení co nejrychleji dokončit i tehdy, když se rozsvítí červená. Pro cestu do školy společně vyberte nejbezpečnější variantu chodníků a použijte přechody pro chodce. Doprovázejte svou ratolest na cestě do a ze školy. Více informací k dopravní bezpečnosti dětí najdete například na internetových stránkách www.prazskematky.cz




Dítě je na silnici v mnoha rolích

1. Jako chodec
Pokud dítě nedorostlo věku školáka, pak je nutné je neustále hlídat (do 5let ho nenechte chodit po ulicích samotné!). Malé děti je nutné držet za ruku (na řemínkách) ve větší vzdálenosti od vozovky. Batole se umí neuvěřitelně rychle vytrhnout. Pokud máte skutečně divokého a akčního potomka, pak ho nechte v kočárku a „vypouštějte ho“ jen v parcích a na dětských hřištích.

2. Jako cyklista
Tříkolky a jiná odrážedla dávejte ratolesti raději pouze na hřiště, do parku. Nikdy ji nenechte řídit na chodníku vedle silnice nebo na silnici samé. Dávejte pozor na hrbolky, na kopce, na schody – dítěti hrozí pád, případně vjezd do nebezpečných zón. O kolech platí totéž až do školního věku. Do věku asi 10let by potomek na silnici neměl jezdit sám. V žádném případě na ni také nepatří dítě, které nedokáže velmi dobře samo jezdit. Pokud s ním jede jeden dospělý, pak by mělo jet před ním. Jedou-li oba rodiče, pak jeden pojede před a druhý za ním, více vlevo.

3. Jako spolujezdec v autě
Zákon ukládá, že dítě do 12let a 150cm musí být připoutáno v autosedačce. Nenechávejte ratolest vyklánět se z okna, vystrkovat ruce, sahat na kliku, aby nedošlo k otevření dveří během jízdy, pohybovat se po automobilu. Omezte rizika. Dítě by se mělo naučit respektovat klid a bezpečné chování, aby řidiče nerušilo.




Učíme se hrou

Dopravní výchova představuje dlouhodobý proces. Využít můžeme i řadu her, které pobaví a z nichž dítě získá pevné základy chování na ulici.

Doma
* Pexeso. Oblíbená hra všech věkových kategorií. Když bude s dopravními značkami, je víceúčelové. Nejdřív zařaďte základní, postupně jejich zásobu rozšiřujte. Můžete si vyrobit také pexeso s účastníky silničního provozu a různými dopravními prostředky.

* Puzzle. Nakreslete si dopravní značku a potom ji rozstřihejte na části a skládejte, vysvětlujte.

* Písnička, básnička nebo hádanka na každý den.Na internetu jich najdete spoustu, případně můžete vymyslet vlastní. Pro inspiraci www.predskolaci.cz. Semafor: Co máš dělat na červenou, když se kolem auta ženou? Na chodníku klidně stát, v jízdní dráhu nevbíhat. Co znamená tahle změna, když je žlutá rozsvícená? Připrav se a pozor dej, čekej, nikam nespěchej. A když svítí zelená, co to, děti, znamená? Malí jako velicí – všichni přejdou silnici.

* Knihy, dětské časopisy, pracovní sešity a omalovánky. Třeba z nakladatelství Fragment, Svojtka, Mladá fronta, BESIP (www.ibesip.cz) – oddělení ministerstva dopravy, odboru komunikace s veřejností – má na webu přehled vydaných naučných materiálů pro děti, informace o dětských dopravních hřištích aj. Na trhu jistě narazíte také na dětské časopisy, které se ve svých rubrikách věnují dopravní výchově, jakož i pracovní sešity pro předškoláky zaměřené na dopravní výchovu.

Venku

* Dopravní hry.Na hřišti si křídou vyznačíme silnice, přechody pro chodce, jednotlivé křižovatky, obchody, náměstí, parkoviště, dopravní značky. Dětem dáme do rukou papírový volant – mohou „nastartovat“ a vyrazit do města. Dohlíží nad nimi ovšem „pan policajt“, který jim dává pokuty, když poruší nějaké pravidlo silničního provozu. Pokud děti dostanou pokutu, musí říct proč – co udělaly špatně.

* Taxi.Udělejte si s dítětem volant z tvrdého papíru, a když půjdete ven na procházku, „zavoláte si“ taxi. Ale protože taxikář neví, kde přesně bydlíte, navigujte ho. Tímto způsobem se naučíte a procvičíte si, kde je vlevo a kde vpravo.

* Cesta autobusem. Po cestě na výlet MHD se snažte dítku vysvětlit všechna důležitá pravidla chování cestujícího. Na zastávce má stát klidně a dávat pozor, jestli není příliš blízko okraje vozovky. Řekněte mu, že při nastupování a vystupování se musí držet vás nebo madla. Také je důležité mu objasnit, že pro jeho bezpečí je lepší, když sedí, než aby stálo a drželo se madla.

* Odkud je slyšet zvuky? Zavažte ratolesti šátkem oči, zatočte ji na chodníku a potom se zeptejte, odkud přicházejí zvuky z okolí (např. autobusu, tramvaje, lidí). Zjistíte tak, zda dokáže poslouchat zvuky a identifi kovat, odkud přicházejí. Tato schopnost je velmi důležitá při samostatném přecházení dětí přes cestu.


Článek vyšel v časopisu Maminka 7/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Silniční provoz, Hádanka, Dopravní prostředky, Dlouhodobý proces, Rubrika, BESIP, Madla, Malá výška, Taxikář, Fragment, Pádný důvod, Policajt, Básnička, Bezpečí, Omluva, Pracovní sešit, Reflex, Semafor, Cyklista, Velký počet