reklama

V hlavní roli rajčata

Chuti i kráse čerstvých rajských jablíček je velmi snadné podlehnout. Zpříjemněte si prázdniny skvělými rajčatovými recepty. A pokud vám nějaká zbudou, nezapomeňte je zavařit na zimu!

Parmazánový quiche s rajčaty 

forma o Ø 24 cm, 50 minut

Potřebujeme: 1 balení křehkého těsta, 250 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 100 g parmazánu, sůl a pepř; Salát: 300 g různých rajčat, 2–3 lžíce ořechového pesta, extra panenský olivový olej, čerstvá bazalka

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto podle potřeby rozválejte a urovnejte do koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Na těsto položte arch pečicího papíru a zasypte suchými luštěninami (nebo pečicími fazolemi) a dejte na 10 minut předpéct.

Mezitím v míse lehce prošlehejte smetanu, vejce a strouhaný parmazán. Podle potřeby lehce osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Koláč vyjměte z trouby, nalijte do něj parmazánovou náplň a dejte péct asi na 25 minut, až směs zcela ztuhne. 

Rajčata zatím nakrájejte na kousky, pesto rozmíchejte s olivovým olejem, aby mělo řidší konzistenci. Upečený quiche (výborný je jak teplý, tak studený) podávejte pokapaný ořechovým pestem a ozdobený čerstvou bazalkou a rajčaty. 

Klepněte pro větší obrázek

Čatní ze zelených rajčat 

sklenička o obsahu 750 g, 90 minut

Potřebujeme: 600 g směsi zelených a zralých rajčat, 1 cibule, sůl a pepř, 1 střední jablko, hrst rozinek, kousek zázvoru, 1 chilli paprička, 2–3 hřebíčky, 150 ml vinného octa, 4 lžíce třtinového cukru 

Rajčata a cibuli nakrájejte na kousky. Přendejte do hluboké pánve, zasypte asi lžičkou soli a nechte hodinu odležet. Přimíchejte nahrubo nastrouhané jablko, rozinky, jemně nastrouhaný zázvor, jemně nasekanou chilli papričku a hřebíčky zabalené v kousku gázy nebo sítku na čaj. Nalijte ocet. Směs přiveďte k varu a nechte v ní rozpustit cukr. Vařte na mírném plameni 10 až 15 minut, dokud nejsou rajčata skoro měkká.

Vyjměte hřebíčky. Přendejte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Náš tip: Místo části zelených rajčat můžete použít i červená nebo žlutá rajčata, jen musejí být dostatečně pevná. Pokud nemáte rádi pikantní chuť, vynechte chilli. 

Klepněte pro větší obrázek

Rajčata ve vlastní šťávě

6–8 sklenic, 45 minut

Potřebujeme: asi 2 kg dobře vyzrálých rajčat, podle chuti čerstvé bylinky, 6–8 lžiček octa

Zavařování je vedle sušení jedna z nejlepších možností, jak se rajčaty zásobit i na zimu. Rajčata omyjte, nařízněte na špičce do křížku a postupně je vkládejte asi na minutu do vroucí vody. Pak je vyjměte a oloupejte. V průběhu loupání je dělte na ta pevnější a měkčí (ta rozmačkejte vidličkou). Pevnější naskládejte do nahřátých odmaštěných a čistých sklenic, mezi ně postupně prokládejte lžíce rozmačkaných rajčat a podle chuti i čerstvé bylinky.

Do každé sklenice přidejte lžičku octa. Zavřete, vložte do velkého hrnce, zalijte asi do dvou třetin výšky horkou vodou a zahřívejte. Sklenice o objemu 0,7 l sterilujte při 90 °C asi 30 minut, u půllitrových sklenic stačí 25 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramborové noky s rajčaty a bazalkou 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 400 g brambor typu B, 270 g hladké mouky + na podsypání, 2 menší vejce, sůl a pepř, 700 g mixu malých rajčat, olivový olej, 50 g másla, bazalka a plocholistá petržel, 75 g parmazánu

Brambory uvařte den předem ve slupce. Oloupejte je a prolisujte (nebo rozšťouchejte) do mísy. Přidejte hladkou mouku, vejce i sůl a zadělejte těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky. Z těsta tvořte lžící nočky a vařte je v osolené vodě. 

Rajčata nakrájejte na poloviny. V pánvi rozehřejte olivový olej a máslo v poměru zhruba 1 : 1 a orestujte v něm rajčata. Ta pustí šťávu a vznikne tak omáčka. Dochuťte solí a pepřem, přidejte bazalku a petržel a velmi krátce zpěňte. Podávejte s uvařenými noky a strouhaným parmazánem.

Náš tip: Místo noků můžete rajčatovou omáčku podávat s domácími těstovinami. Bazalku zkuste nahradit jinými zelenými bylinkami, třeba oreganem nebo tymiánem. 

Klepněte pro větší obrázek

Rajčatový salát s grilovaným lilkem a sezamem 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 2 menší lilky, sůl a pepř, 2 kuřecí prsní řízky, olivový olej, 500 g směsi různých rajčat, 2–3 lžíce červeného vinného octa, 1 větší červená cibule, římský kmín, 50 g sezamových semínek, 1 granátové jablko, 2 hrsti plocholisté petržele

Lilky nakrájejte na kolečka, z obou stran osolte a nechte vypotit. Mezitím nakrájejte kuřecí maso na nudličky, promíchejte s trochou soli, pepře a olivového oleje. 

Rajčata nakrájejte na kousky. Červený vinný ocet smíchejte s trochou olivového oleje a asi 40 ml studené vody. Cibuli nakrájejte na osminky a na troše oleje nechte zesklovatět, musí ale zůstat křupavá. Vyjměte, vložte kuřecí maso a zprudka orestujte.

Lilky osušte, okořeňte římským kmínem a opečte z obou stran na grilu doměkka. Sezam podle chuti nasucho opražte na pánvi. Všechny suroviny kromě lilku promíchejte se zálivkou, semínky z granátového jablka a listy petržele. Na talíře servírujte i s kousky lilku. 

Klepněte pro větší obrázek

Vepřové kotlety s rajčatovofenyklovou omáčkou 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl a pepř; Omáčka:  2 bulvy fenyklu, 2 cibule, olivový olej, 6 stroužků česneku, 600 g rajčat nebo 2 plechovky (800 g) sterilovaných rajčat, oregano, rozmarýn a tymián, 2 bobkové listy, hrst plocholisté petržele

Fenykl nakrájejte na tenké plátky, cibuli na osminky. Orestujte na olivovém oleji. 
Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě asi minutu. Pak přidejte sterilovaná rajčata (ta použijte celá a rukama jen jemně rozmáčkněte v dlani), bylinky a duste asi 15 minut.

Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na kousky, řeznou stranou nejdřív nechte opéct, a když začnou pouštět šťávu, přidejte trochu vody. Osolte a opepřete. Česnek rozdrťte nožem a potřete jím kotlety, osolte a opepřete. Pokapejte olejem a opečte na grilu. Vložte do omáčky a nechte ještě asi 5 minut podusit. Ozdobte petrželí. 

Klepněte pro větší obrázek

Marinovaný kuřecí špíz s rajčatovým čatní 

4 porce, 40 minut + marinování

Potřebujeme: kůra a šťáva ze 2 limetek + 2 limetky k podávání, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 1–2 lžičky třtinového cukru, 1–2 lžičky rybí omáčky, rostlinný olej, 4 kuřecí prsní řízky, 4 hrsti směsi rukoly, koriandru a jiných salátů, rajčatové čatní

Rozmixujte limetkovou kůru, česnek, sůl a pepř. Přidejte cukr, rybí omáčku, limetkovou šťávu a asi 2 lžíce oleje. Promixujte. Do marinády naložte na kousky nakrájená kuřecí prsa. Nechte odležet 2 až 3 hodiny, ideálně ale přes noc.

Připravte si domácí čatní ze zelených nebo červených rajčat podle výše uvedeného receptu. Než se uvaří, dodělejte špízy.

Maso vyjměte z marinády a otřete papírovým ubrouskem. Kousky masa napíchejte na grilovací jehly a opečte je na grilu nebo na grilovací pánvi ze všech stran dozlatova. Podávejte s rajčatovým čatní a salátem z rukoly, koriandru a dalších salátových listů. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Stockfood.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Žijete velmi rychle, takže není divu, když začínáte mít pocit, že vám spousta věcí uniká. Nebylo by od věci se na chvíli zastavit a…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama