Maminka.czNebezpečné výrobky

V hračkách na českém trhu byly odhaleny toxické látky. Jaké to jsou?

redakce 21.  4.  2017
Vyplývá to z průzkumu, který provedla ekologická organizace Arnika v celkem 26 zemích. V České republice odhalila Arnika hračky obsahující látky způsobující u dětí poruchy chování a nervové soustavy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„V sedmi z jedenadvaceti analyzovaných předmětů zakoupených v ČR se našly koncentrace, které lze považovat za vysoké, tedy více jak 50 ppm (5). Kromě dvou bromovaných zpomalovačů hoření, které jsou již zakázány mezinárodní Stockholmskou úmluvou, tedy oktaBDE a HBCD (6), se v hračkách hojně vyskytoval i dekaBDE(7), který snad bude zakázán na nadcházející schůzce úmluvy. I tak ale hrozí, že se všechny tyto látky budou vracet na trh. Mohou za to příliš benevolentní pravidla pro nakládání s elektroodpadem a s plasty obsahujícími tyto látky,“ říká Jitka Straková z Arniky, koordinátorka mezinárodního monitoringu v tiskové zprávě.

Látky, které v hračkách nemají co dělat

Vedoucí programu Toxické látky a programy Jindřich Petrlík z Arniky potom dodává: „Každé patnácté dítě v České republice má tzv. ADHD syndrom, jednu z neurovývojových poruch. Jeho výskyt se za posledních deset let až čtyřnásobně zvýšil. Na vzniku ADHD nebo poruch učení se podílí mnoho různých faktorů včetně nadmíry toxických látek, se kterými by děti a těhotné ženy neměly přicházet do styku. Toto riziko s sebou nesou i některé bromované zpomalovače hoření. V hračkách, které by měly dítěti pomáhat se rozvíjet, se tak setkají s látkami, které jejich zdravý vývoj naopak poškozují.

Video: S čím si celebrity hrály jako malé a co je láká k hrátkám dnes?

Rubikova kostka i prstový skateboard

Velkou část vzorků tvořily známé Rubikovy kostky. Mezi zbožím z ČR se ale nejvyšší koncentrace toxických látek našly také v hračce „prstový skateboard“ (mezi hračkami) a v černé čelence do vlasů (mezi zbožím pro dívky a ženy).

Z výsledků průzkumu, který Arnika provedla, je jasné, že ani my nejsme výjimkou a dostávají se k nám produkty vyrobené z plastů získaných většinou z elektrošrotu vyvezeného do Číny či jiných rozvojových zemí.

Nejhůře mezi testovanými zeměmi dopadly výrobky zakoupené v Nigérii a Argentině.

Výsledky studie podle Arniky poslouží jako podklad pro nadcházející jednání vlád o zpřísnění limitů pro obsah škodlivých látek a o zákazu jejich recyklace v plastech v Ženevě. Více informací najdete na webu Arniky.

Pozor na tyto hračky! Obsahují nebezpečné látky
Jako Bill Gates nebo Einstein? 10 signálů, které ukazují na Aspergerův syndrom
Úžasné! Podívejte se, jak se mění uspořádání orgánů v těle ženy během těhotenství

 

Témata: Děti, Video, Hračky pro děti, Nebezpečné výrobky, Aspergerův syndrom, hračka, Deka, Koordinátorka, PPM, Stockholm, Trh, Hra, Jake, Rubik, Kostka, Zdravý vývoj, Einstein, Bill Gates, Hráč, Gates, Asperger, Jak, Rubikova kostka, Hračky na Heureka.cz