Maminka.czSourozenci

V Motole se narodila čtyřčata. Doma už je čeká starší brácha

kog 19.  6.  2018
Anežka, Monika, Klára a Ondřej. To jsou jména čtyřčat, která se narodila minulé pondělí v motolské porodnici. Manželé Josef a Helena už mají doma syna Vojtu, kterému tak přibyli hned čtyři sourozenci. Poslední čtyřčata se v Česku narodila před patnácti lety.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„V pondělí 11. června se v naší nemocnici manželům Josefovi a Heleně narodila čtyřčata - Anežka (1400g), Monika (1530g), Klára (1450g) a Ondřej (1660g),“ oznámila Nemocnice Motol na svém webu. 

Rozhodnutí pro tuhle porodnici nebylo pro rodiče miminek těžké. "Ve FN Motol jsme chtěli rodit nejen pro to, že tady přišel na svět už náš prvorozený syn Vojta a znali jsme skvělý přístup lékařů a sestřiček, ale i z toho důvodu, že pokud by došlo k nějakým nenadálým komplikacím, má motolská nemocnice takzvaně vše pod jednou střechou a bylo by o naše děti určitě výborně postaráno,“ říká tatínek Josef.

Čekáte čtyřčata, šokoval matku lékař. Čím jsou holčičky výjimečné?

Když se maminka Helena dozvěděla, že čeká čtyřčata, měla prý velkou radost. „Velkou rodinu jsem si vždycky přála,“ řekla pro Českou televizi. 

Celý porod proběhl bez komplikací, maminka i všechny čtyři děti jsou v pořádku. V péči našich zdravotníků zůstanou pravděpodobně ještě několik týdnů.

V České republice jde o dvaadvacátá čtyřčata od roku 1950. Poslední se narodila před patnácti lety.

V roce 1974, který byl nejsilnějším ročníkem takzvaných Husákových dětí, byly takové porody čtyři. Po dvou čtyřčatech se narodilo v letech 1959, 1987 a 2001. Od roku 2013 má Česko také svá první paterčata.

Takhle vypadá výchova čtyřčat

Porodů dvojčat a vícerčat v ČR podle statistiků v posledních letech ubývá. Zatímco před deseti lety jich na tisícovku porodů připadaly dvě desítky, předloni jich bylo 15. Stále je to ale výrazně víc než před dvěma či třemi desetiletími.

„Maminko, já chci bratříčka.“ Němka v 65 letech přivedla na svět čtyřčata…

 

Témata: Porod, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Sourozenci, paterčata, Čtyřčata, Motolská nemocnice, Husa, Husák, Josefov, Dom, Národ, Star