Maminka.czPeníze a kariéra

V pracovní kondici i na mateřské

Jana Potužníková 7.  7.  2016
I když chcete být s dětmi doma co nejdéle, bylo by krátkozraké na celou dobu vypadnout ze vzdělávání a pracovní formy. Až totiž rodičovská skončí, můžete zjistit, že jste zaspala…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Čtu, sleduji, učím se

Čtu, sleduji, učím se

Objednejte si časopisy týkající se vašeho oboru, sledujte web svého zaměstnavatele nebo bývalých zákazníků, klientů a podobně. A nenechte si ujít ani příležitosti k získávání nových znalostí, minimálně ty jazykové můžete rozvíjet kdykoli a kdekoli.

„Skvělé jsou on-line vzdělávací kurzy nebo aktivity zastřešované různými mateřskými centry na podporu rozvoje měkkých dovedností a přípravu na úspěšný návrat zpět do zaměstnání, případně k získání nového zaměstnání. Tyto kurzy velmi často pořádají mateřská centra zdarma s podporou finančních prostředků ze strukturálních fondů,“ doporučuje kariérní poradkyně, podle níž se pak všechno to, co pro sebe na mateřské uděláte, dá připsat také do životopisu.

Není kurz, jako kurz

I u seminářů, přednášek a kurzů si ale vybírejte. „Před registrací je vhodné zjistit, kdo program pořádá, jaká je jeho struktura a kdo bude poskytovat dané poradenství. Zda to jsou opravdu lidé z oboru,“ říká Veronika Motlová.

Návrat do práce: Jak to doma zvládnout

Ověřte si, zda dostanete nějaká osvědčení, a pokud ano, jakou mají ve vašem oboru váhu, dobře také zvažte, jestli opravdu dorazíte. To, že jsou kurzy zdarma, ještě neznamená, že někoho nestojí peníze.

YouTube

YouTube není jen o vtipných videopříspěvcích, písničkách a filmech. Spousta vlogů je odborných, najdete tu přednášky a kurzy. Můžete si tu najít a poslechnout kapacity, na jejichž vystoupení se v reálu nedostanete, protože třeba nemáte hlídání.

Bývá při nich občerstvení, hlídání, u všeho se zvažuje kapacita, a když se přihlásíte a pak nedorazíte, někdo, kdo opravdu chtěl, tak možná zbytečně přijde o místo. „Někdy se skutečně setkáváme s tím, že se zaregistruje spousta maminek, ale nakonec bez omluvy nedorazí. Už to samo o sobě není dobré profesní chování, není v něm zodpovědnost, kterou zaměstnavatelé tolik oceňují,“ potvrzuje Hana Krejčí z Baby Office. Volte tedy uvážlivě.

Opřete se o někoho

Máte pocit, že vám přibudou povinnosti, kterých je s dětmi už tak dost? Ano, ale vyplatí se to. Sem tam přečíst něco jiného než pohádky udrží slovní zásobu, čas od času si poslechnout přednášku zase zaplní mozkovou kapacitu něčím jiným než množstvím vyměněných plen.

Ono je to svým způsobem také o možnosti odpočinout si od mateřství a zase se na něj víc těšit, když na sobě zamakáte po profesní stránce. „Domluvte se s partnerem, babičkami na hlídání, podpoře, vysvětlete profi ty, protože bez podpory nejbližších je to samozřejmě těžší jak se vzděláváním, tak s pracemi na částečné úvazky. A ty přibývají, zato jen velmi pomalu přibývá maminek, jež mají hlídací kapacity a podporu doma, kterou může být třeba jen pochopení, že sem tam budou studené večeře a luxovat se bude jednou za týden. Přesně takový ušetřený čas vám totiž dá prostor pracovat sama na sobě, aniž by se hroutila domácnost nebo vy,“ doporučuje na závěr Hana Krejčí.

Článek vyšel v časopise Maminka (6/2016)

Návrat do práce a pobírání rodičovského příspěvku
Děti vám pohlídá domácí chůva
Témata: Peníze a kariéra, Celé dopoledne, Nízké sebevědomí, LinkedIn, Máť, Částečný úvazek, Mater, Ušetřený čas, Hana Krejčí, Koníček, Fond, Nové zaměstnání, Personální oddělení