Maminka.czTěhotenství

V těhotenství je zánět dásní častější: Aneb každé dítě 1 zub?

Martina Machová 7.  3.  2016
Víte, že se hormonální změny, které v těhotenství v organismu probíhají, mohou podílet na vzniku zánětu dásní?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná vás překvapí, že dle odborníků je zánět dásní (tzv. gingivitida) nejčastěji se opakujícím zánětem v lidském těle. Zánět dásní je obvykle vyvolán škodlivými bakteriemi přítomnými v zubním plaku – bíložlutém měkkém povlaku, ulpívajícím na dásních a zubech. Tyto patogenní bakterie uvolňují toxiny, které dásně dráždí. Sliznice dásní je pak mnohem citlivější a má sklony ke krvácení. Organismus se působení toxinů brání, jak nejlépe umí a vzniká zánět.

Ten však nemusí působit nijak extrémně bolestivě, někdy si ho dokonce ani nevšimneme a v počátcích onemocnění často spontánně vymizí. I přes tyto skutečnosti je zánět dásní stomatology jednoznačně považován za předstupeň parodontitidy, lidově paradentózy.

Hlavní příčinou zánětu je v první řadě nedostatečná hygiena. Negativní roli sehrává též zubní kámen, kouření, některá onemocnění a dlouhodobé užívání určitých druhů léků. Pro budoucí maminky je nepříjemnou zprávou též skutečnost, že další možnou příčinou vzniku zánětu dásní mohou být i hormonální změny související s těhotenstvím.

3 hlavní příznaky zánětu dásní

  • Dásně jsou citlivé a často krvácí. Například při čištění zubů, konzumaci tvrdého ovoce apod.
  • Dásně změnily svůj vzhled, a to zejména v oblasti krčků. Mohou být nezvykle hladké a lesklé.
  • V některých případech jsou dásně jen citlivé, jindy dokonce pobolívají.

Těhotenství a záněty dásní

Zánět dásní se velmi často objevuje v souvislosti s hormonálními změnami. Zejména v období těhotenství, ale také v pubertě, klimaktériu nebo při užívání staršího typu antikoncepčních přípravků. Mluvíme o takzvaném hormonálním gingivitis.  „Těhotenská gingivitida vzniká hlavně u žen, které již měly zánětlivé změny na dásni před otěhotněním. Příčinou zhoršení stavu je hormonálně navozená vyšší citlivost dásní. Samotný zánět dásně je vyvolán přítomností zubního plaku, který produkuje řadu toxických látek a enzymů.“ tvrdí kupříkladu stomatoložka Jana Madunická.

Jak mít krásné zuby i v těhotenství?

Zdá se tedy, že často tradované problémy s chrupem v průběhu těhotenství jsou způsobeny právě častějšími záněty dásní, než aby byly důsledkem velmi rozšířeného mýtu, že rostoucí plod odebírá vápník z kostí a zubů. „Toto tvrzení však nebylo nikdy prokázáno. Pravdou je, že náchylnost ke vzniku zubního kazu je v těhotenství zvýšena.“ uvádí stomatoložka. Určitý podíl na zvýšené kazivosti mají dle Madunické též „těhotenské chutě“ na sladké a kyselé a také kyselé prostředí v ústech, které je v počátcích těhotenství způsobeno častým zvracením.

Základem péče je prevence

Správná ústní hygiena, pravidelné návštěvy stomatologa a dentální hygieny jsou jistě příjemnějšími opatřeními, než následné řešení problémů se zanedbaným chrupem. Stomatologové těhotným v rámci prevence doporučují, aby si nechaly ještě před těhotenstvím odstranit zubní kámen, pochopitelně aby nekouřily a chrup měly v perfektním pořádku.

V době těhotenství je pak vhodnější používat co nejměkčí zubní kartáček a v případě, že nastávající maminka trpí nevolnostmi, úzkostlivě dbát na zvýšenou zubní hygienu. Pokud má maminka během čištění zubů silnější sklony k dávení, může přechodně pomoci tzv. chemické čištění pomocí výplachu dutiny ústní chlorhexidinem, ten lze zakoupit v lékárně. „Výplachy roztoky obsahující chlorhexidin se také doporučují ženám, které si z důvodu zvýšeného dávivého reflexu a následně vyvolaného zvracení dočasně nemohou čistit zuby zubním kartáčkem.“ tvrdí stomatoložka Madunická

O problémech s dásněmi by však vždy měl být informován ošetřující stomatolog, který potíže pomůže odpovídajícím způsobem vyřešit. Což platí obzvláště tehdy, kdy se nastávající maminka kvůli citlivým dásním vyhýbá ústní hygieně. Zde se totiž pomyslný bludný kruh uzavírá a budoucím vážným problémům se lze vyhnout jen stěží.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Krása a styl, Odpovídající způsob, Kaz, Zubní kaz, Ústní hygiena, Zubní plak, Zánět, Vážný problém, Nedostatečná hygiena, Stomatolog, Zubní kartáček, Dlouhodobé užívání, Kyselé prostředí, Čas, Určitý druh, Bludný kruh, Patogenní bakterie, Zánět dásní, Tvrdé ovoce, Zub, Stomatoložka, Děti, Zdraví na Heureka.cz