Maminka.czTěhotenský kalendář

V těhotenství pod drobnohledem. Jaká vyšetření vás čekají?

Tereza Víchová 5.  11.  2018
Drobnohled. Tak se dá popsat vašich devět měsíců s miminkem v břiše. Lékaři budou zkoumat kdeco. Ale jen díky tomu je možné eliminovat spoustu rizik.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Půjde tu o vás a o NĚJ, očekávaný zázrak života. Pokud patříte k „nervákům“ jako já, budete mít několikrát za těhotenství stažený žaludek a pak si ve většině případů oddechnete (na pár dalších týdnů do následujícího vyšetření). Co vás čeká kromě pravidelných návštěv gynekologické poradny? 

Těhotenská vyšetření: Musíte opravdu na všechna?

Nepovinné, ale vhodné 

Jestli váháte, zda máte některé těhotenské „procedury“ u lékaře vynechat a jestli vůbec můžete, vězte, že povinnost nemáte žádnou. Všechna vyšetření jsou jen doporučená, nikdo vás opravdu nemůže do ničeho nutit. 
„Systém, který je v České republice nastavený ohledně vyšetření v těhotenství, považuji za správný,“ shrnuje úvodem primářka porodnického oddělení Nemocnice Hořovice Věra Pavlů. „Když maminka cokoli odmítne, pouze se to zapíše do dokumentace.“ Většina těhotných ale podle lékařky bez problémů absolvuje vše, co je potřebné. Více přemýšlení, zvažování a někdy i odmítání se děje spíš kolem invazivních zákroků. Třeba v případě, že vás výsledky prenatálního screeningu odešlou na konzultaci ke genetikovi a ten navrhne třeba odběr choriových klků nebo amniocentézu. Zákroky s určitým rizikem ale pochopitelně vyvolávají u nastávajících maminek víc obav. 

Co najdete v těhotenské průkazce? Víte, co které zkratky znamenají?

Těhotná: sepíšeme anamnézu 

Zatím vás sice nikdo důkladně neprohlíží, o to víc budete muset hned v počátku těhotenství zapojit mozek. A také důkladně vzpomínat na prodělané choroby. 

„Evidence těhotné zahrnuje důkladnou anamnézu,“ vysvětluje Věra Pavlů. „Ptáme se na závažná onemocnění v rodině, vývojové vady, úmrtí, na cévní choroby, trombózy nebo embolie. U matky nás zajímá onemocnění srdce nebo ledvin, alergie, závažnější úrazy třeba pánve nebo páteře – to je důležité kvůli porodu.“

Gynekolog se bude dále ptát, jestli jste neprodělala třeba genitální herpes a jak to bylo dosud s vaší „těhotenskou“ minulostí. Máte za sebou potraty nebo přerušení těhotenství? Měla jste komplikace v předchozím těhotenství nebo při porodu? To vše se musí probrat. 

Krevní testy – co a kdy odhalují? 

Větičku „zacvičte si paží“ párkrát za těhotenství uslyšíte. 
První zkumavka bude řešit krevní obraz, krevní skupinu, Rh faktor, štítnou žlázu, syfilis nebo HIV a další hodnoty. 

Musíte přijít nalačno, měří se totiž i glykemie. Někteří lékaři odebírají krev i ke zjištění často zmiňované žloutenky typu C. Zároveň přinesete ranní moč, která se chemicky vyšetří. „První krevní testy se dělají obvykle v 11. týdnu těhotenství, pokud to není nutné dříve z jiných důvodů – například nějaké infekce,“ dodává Věra Pavlů. „Na našem pracovišti se je snažíme sjednotit s odběrem pro prvotrimestrální screening.“ 

Obavy v těhotenství: Internetové diskuze je jen přiživují. Co pomáhá?

Screening je zásadní 

Tenhle odběr krve je přesně načasovaný na 11. týden vašeho těhotenství. Dalšími dvěma stupni jsou ultrazvukové vyšetření ve 13. týdnu a takzvaný triple test. Na ten si budete muset počkat asi do 16. týdne gravidity. Uzavírá důležité kolečko integrovaného screeningu a hodnotí především rizika Downova syndromu a některých dalších nejčastějších a také rozštěpových vad. 
„Pokud screening poukáže na větší rizika, je maminka odeslána na vyšší pracoviště ke genetickému vyšetření,“ doplňuje primářka Nemocnice Hořovice Věra Pavlů. 

Příliš sladké těhotenství 

Tento test není moc příjemný a často bývá terčem kritiky (občas i odmítnutí ze strany těhotné). Těhotenský orální glukózový toleranční test vás čeká asi ve 26. týdnu. Znamená tři odběry krve a vypití glukózy v tekuté podobě nalačno. Vzhledem ke stoupajícímu počtu žen s těhotenskou cukrovkou se ale rozhodně vyplatí tuhle nepříjemnost zvládnout. „Den předtím by maminka neměla jíst nic sladkého,“ upozorňuje Věra Pavlů. „Krev se odebere ráno nalačno a následně hodinu a dvě po vypití glukózy.“ Mezitím ale nesmíte nic jíst, můžete pouze pít vodu. A to je samozřejmě pro některé těhotné pověstný „křest ohněm“ a velká zkouška odolnosti žaludku. Jestli vás ale třeba při minulém těhotenství test dohnal ke zvracení (což znemožní získat výsledek), určitě informujte lékaře. Může vám nabídnout alternativní postup. 

Dieta, hodnoty glykémie, velikost miminka... Přečtěte si vše o těhotenské cukrovce

Ještě jednu zkumavku… 

Krevní odběry se zkrátka táhnou napříč celým vaším čekáním na miminko. Ty obvykle poslední se provádějí asi ve 31. týdnu. S nadsázkou řečeno se musí pořádně zkontrolovat, jak je vaše tělo připravené na porod. A zjistí se, zda nepotřebujete doplnit železo. 

Setřeme na sklíčko 

Z pravidelných návštěv gynekologa znáte cytologické vyšetření – stěr z děložního čípku a odeslání do laboratoře. Může se trefit i do vašeho těhotenství. „Pokud těhotná neabsolvovala v nedávné době 3–6 měsíců cytologické vyšetření, je třeba jej udělat v těhotenství,“ říká Věra Pavlů. „Ve 36. týdnu se ještě provádí vaginorektální stěr na detekci streptokoka typu B. Pokud je pozitivní, zapíše se do průkazky a pro těhotnou to znamená, že během porodu dostane antibiotika v infuzi. Tím se minimalizuje riziko nakažení novorozence během porodu.“ 

Ultrazvuk: Kolikrát vás v těhotenství čeká a co všechno zjistí?

Má se miminko dobře? 

Porod se už kvapem blíží? Je třeba kontrolovat miminko v děloze, jestli mu už není po všech stránkách „těsno“. Poslední těhotenské týdny vás může gynekolog odeslat do péče porodnice, kam budete jezdit na „natáčení“. Ale je-li ordinace vybavená potřebným přístrojem, pozve vás na kardiotokografické měření tam. „Běžně se provádí od 37. týdne jednou za týden,“ konstatuje Věra Pavlů. „Jednou sondou se snímá děložní činnost matky, druhou pak srdeční frekvence dítěte. 
Po termínu porodu by maminka na monitor měla docházet dvakrát za týden.“ Pokud budete přenášet, pár monitorů si užijete – až do mezníku 41+3. Tehdy se totiž přistupuje k hospitalizaci a následnému vyvolávání porodu. 

Kluk, nebo holka: jak se vyvíjejí pohlavní orgány miminka

Kdy uvidíte miminko na ultrazvukovém vyšetření? 

  • První ultrazvuk absolvujete týden až dva po vynechání menstruace – potvrdí těhotenství v děloze. 
  • Druhé vyšetření probíhá v rámci prvotrimestrálního screeningu ve 12.–13. těhotenském týdnu. 
  • 20. týden gravidity znamená podrobný ultrazvuk – kontrolu všech orgánových soustav miminka. 
  • Poslední zásadní ultrazvukové vyšetření se koná ve 30. týdnu – sleduje, zda miminko v děloze správně roste a odhaduje se také aktuální hmotnost plodu. 
Vitaminy v těhotenství: Raději ovoce a zeleninu, nebo tabletku?
Tělo po porodu je jiné! Změny, které vás mohou zaskočit nebo vyděsit
Meghan už se rýsuje bříško. Podívejte se, jak to nastávající mamince sluší
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Miminko, Praktické rady, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Vývojové vady, Těhotenský kalendář, Primark, Těhotenský týden, Pravidelná návštěva, Podrobný ultrazvuk, Cévní choroba, Krevní test, Krevní skupina, Vyšetření, Nemocnice Hořovice, Porodnické oddělení, První ultrazvuk, Závažné onemocnění, Zkouška, Věra Pavlů, Velké riziko, Srdeční frekvence, Zdraví na Heureka.cz