Maminka.czMateřská škola

V této lesní školce klasické hračky nenajdete, děti si je totiž musí vyrobit samy

Markéta Novák Matějková 19.  10.  2017
Učitelky Hayley Room a Emma Harwood se rozhodly využít své vzdělání osobitým způsobem a založily lesní školku Dandelion. Předškolní děti se zde učí zásadně venku a dokonce chybí i běžné hračky, ty si malí školáčci vyrábí sami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mateřská škola Dandelion byla vyhlášena nejlepší mateřskou školou v Británii za rok 2017. A co je na této lesní školce tak výjimečného?

Paradoxně v ní nenajdete klasické hračky. Pokud si chce dítě s něčím hrát, může si hračku samo vyrobit. „U nás ve školce nenajdete hračky. Pokud dítě chce hračku, poskytneme mu veškerý materiál k tomu, aby si ji samo vyrobilo. Tento přístup podporuje rozvoj kreativního a kritického myšlení. Stejně tak se děti díky tomu učí řešit problémy," říká jedna z učitelek a dodává, že tráví veškerý čas venku bez ohledu na počasí.

„Proč o větru číst jen v knize, když ho děti mohou cítit," ptá se učitelka a v její otázce je i odpověď.

Válečka v bahně, oběd z kotlíku, řezání dřeva. Lesní školku každý nerozdýchá

Učitelky dále říkají, že děti pomáhají obohatit prostředí a vytvářejí a rozvíjejí svůj vlastní prostor.  „Děti si například samy postavily houpačku a rozhodly, kam se umístí. Když chtěly vyrobit hrad, tak pracovaly v týmu, aby ho postavily. Pracujeme s prostředím využívajícím všechny přírodní zdroje," dodává učitelka Hayley Room.

Podívejte se do galerie, jak vypadá běžný den v takové školce, a napište nám, jestli by se vám líbilo, kdyby vaše dítko také chodilo do podobné školky?

Video: Holčička ovládla pódium při školní besídce

Lesní školka: pro všechny děti ano, pro všechny rodiče ne
Uvažujete o změně školky? Poradíme vám, jak zvážit všechna pro a proti
Nechcete klasickou školku? Zkuste lesní, montessori nebo cizojazyčnou

 

Témata: Mateřská škola, Sam, Maminka Lucka, Velká Británie, Hayley, Předškolní dítě, Běžný den, Hra, Kritické myšlení, Mateřská školka, Pódium, Hráč, Školní besídka, Lesní školka, Les, Valečka, Malý školáček, Děti, Válečka, Nena, Učitelka, Hračky, Kreativní myšlení, Room, Klas