[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Na 6 porcíPříprava: 1 hodina + chlazení
330 g krupicového cukru500 ml mléka2 lžíce kávových granulí na espreso3 vejce + 2 žloutky
Troubu předehřejte na 170 °C.Do velkého kastrolu vsypte 250 g cukru, vlijte 250 ml vody, promíchejte, uveďte do varu a vařte tak dlouho, až získáte zlatý karamel. Ihned rozlijte do 6 malých ohnivzdorných formiček nebo šálků (o objemu asi 120 ml) a nádobkami zakružte, aby se karamel rozlil trochu i po stěnách.
Mléko svařte, sejměte z plamene a rozpusťte v něm kávu. Vejce, žloutky a zbylý cukr utřete dohladka (ale ne do pěny). Pomalu a za stálého míchání přilévejte kávové mléko, směs nakonec přelijte přes síto, aby byla hladká, a nechte 10 minut odpočívat.
Pak rozlijte do formiček na karamel, formičky postavte do pekáče a do dvou třetin jejich výšky vlijte horkou vodu. Pekáč přetáhněte alobalem, postavte do trouby a pečte 35 minut. Formičky vyjměte a nechte alespoň 4 hodiny chladnout. Pak podávejte – případně vyklopené na talířek.
Na 4 kouskyPříprava: 2 hodiny 50 minut
2 bílky ze středně velkých vajec110 g krupicového cukru1/2 lžičky maizeny1/2 lžičky bílého vinného octa200 ml smetany ke šlehání1 vanilkový cukrčerstvé ovoce (mango, mučenka, kiwi) na doplnění
Troubu předehřejte na 130 °C.Bílky ušlehejte dotuha a postupně k nim tenkým pramínkem zašlehejte cukr, šlehejte ještě 2 minuty. Pak zašlehejte maizenu a ocet.
Směs naplňte do cukrářského sáčku s hubičkou a stříkejte pusinky na plech pokrytý pečicím papírem. Nejprve nastříkejte 4 kolečka o průměru asi 8 cm, na 4 další ještě nastříkejte malé špičky. Pečte, spíše sušte na druhé příčce odspodu asi 1 hodinu, pak snižte teplotu na 120 °C, pečte ještě 30 minut a nakonec nechte dosušit ještě hodinu ve vypnuté troubě. Pak sejměte z plechu a nechte zcela vychladnout.
Pusinky spojujte smetanou ušlehanou dotuha s vanilkovým cukrem, případně ozdobte drobně nakrájeným ovocem. Know-how Chcete-li, aby pusinky měly výraznější chuť, promíchejte 1 lžíci cukru s 1 lžičkou rozpustné kávy a pak zašlehejte k bílkům.
Na 6 porcíPříprava: 20 minut
200 ml smetany ke šlehání3 lžíce instantní kávy2 vejce, žloutky a bílky zvlášť4 lžíce krupicového cukru250 g mascarpone200 ml chladné kávy (espreso)5 lžic pálenky nebo amaretta hotové piškotové těsto1 lžíce kakaa
V kastrůlku zahřejte 5 lžic smetany a rozpusťte v ní instantní kávu. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, vešlehejte k nim kávovou smetanu a mascarpone. Zvlášť si ušlehejte bílky a zbylou smetanu dotuha, zatřete ke žloutkové směsi. Vzniklý krém nechte v chladu.
Studenou kávu promíchejte s pálenkou. Okrajem sklenky vykrojte z těsta kolečka a položte je na dno sklenice. Vrstvěte střídavě krém a kolečka piškotu, zakápnutá kávou s pálenkou, až spotřebujete všechny suroviny.
Na 1 dortPříprava: 1 hodina 30 minut
225 g kvalitní tmavé čokolády140 g másla210 g krupicového cukru4 vejce4 vrchovaté lžíce hladké mouky4 lžíca kakaa1 lžička mleté sody nebo prášku do pečiva1 lžička vanilkové esence4 lžíce zakysané smetany
na polevu:160 ml smetany ke šlehání, 40%260 g kvalitní tmavé čokolády+ cukrářské zdobení a barevný cukr
Troubu předehřejte na 180 °C.Nalámanou čokoládu a máslo rozehřejte ve vodní lázni. Vejce zpěňte s cukrem, vmíchejte mouku, kakao, sodu a vanilku. Pomalu přilijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a smetanu. Vlijte do vymazané a moukou vysypané srdcové otevírací formy a pečte 40 až 50 minut. Nechte zcela vychladnout ve formě a pak dejte ještě ve formě alespoň na 30 minut do ledničky. Pak teprve vyklopte. Je-li korpus na povrchu příliš suchý, horní vrstvičku seřízněte a dort pak pokryjte polevou. Na tu zahřejte smetanu, rozpusťte v ní nalámanou čokoládu a nechte trochu vychladnout, aby poleva zhoustla. Ozdobte a podávejte.
Další recepty naleznete na webu Recepty.cz