Maminka.czPlavání s dětmi

Vaničkování není obyčejné koupání. V čem je přínosné?

Simona Procházková 23.  2.  2019
Jde o nafouknutou bublinu a jeden z módních trendů ze skupiny „jsem dokonalá matka“, nebo může plavání s novorozenci a kojenci ve vaně být skutečným přínosem pro jejich fyzický i duševní vývoj? Zeptali jsme se odborníků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Koupel ve vaně je pro většinu z nás osvědčeným způsobem, jak si odpočinout, zklidnit emoce, uvolnit zatuhlé svaly a dobře se naladit. A totéž platí i pro miminka. Všimli jste si toho slastného výrazu ve tváři (tedy aspoň většinou), kterým vás vaše zlatíčko obdaří, když ho ponoříte ho vaničky? Děťátkům pobyt v teplé vodě uleví od bolestí bříška a kolik, zlepší se střevní peristaltika. 

Výborně si procvičí všechny svalové skupiny, příjemně se unaví, a díky tomu budou lépe spinkat. Když se navíc s vaším drobečkem koupete společně, prohlubujete vzájemnou citovou vazbu. Malé děti pobyt ve vodě většinou milují, tak jim ho dopřejte klidně hned od prvních dnů. 

Kurz plavání s nejmenšími: Je dobré začít v zimě? Sladká, nebo slaná voda?

Jak to všechno začalo?

„Když se podíváme na téma kojeneckého a batolecího plavání od úplného začátku, nadšenci, kteří podlehli kouzlu objetí miminka vodou, se začali objevovat po celém světě po roce 1990. Shodný termín začátků kojeneckého plavání ve světě jsme si potvrdili s kolegy na Mezinárodní konferenci na téma plavání kojenců a batolat, která se konala v říjnu 2014 v Třinci. Přes různé peripetie a ujasňování si podmínek s hygienickými stanicemi a nezbytnými konzultacemi s pediatry se od roku 2015 stává vaničkové plavání postupně běžně nabízenou aktivitou pro rodiny s dětmi ve všech větších městech. Z prvopočátečního nadšení a hledání se z něj stává profesionální činnost, která je podložená fakty a obrovskými zkušenostmi,“ přibližuje Štěpánka Štrougalová, odbornice na plavání s dětmi z pražského Baby Clubu Juklík, který je průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a konzultantem při tvorbě jeho hygienických norem. 

Není koupel jako koupel 

Takzvané vaničkování není „jen“ o tom, že se společně koupete, má své zásady, pravidla a praxí ověřené postupy. Kromě příjemného prožitku pro maminku (tatínka) i děťátko jde o zábavnou a hravou formu rehabilitačního cvičení, během kterého se formou úchopů a jemných pohybů posilují či uvolňují jednotlivé svalové skupiny, které miminko potřebuje k dalšímu správnému psychomotorickému vývoji. Na vaničkové plavání existuje podrobně propracovaná a léty ověřená metodika, kdy se postupuje od jednotlivých jednoduchých prvků k těm složitějším. 

Jak manipulovat s miminkem a neublížit mu? A už jste zkoušeli vaničky?

Kdy začít? 

Hodí se vaničkování pro každé miminko? Podle odborníků ano. „Některé maminky se bojí tuto aktivitu absolvovat, protože mají jejich miminka některou z vývojových odchylek. Nicméně, tento strach je zbytečný, neboť pohyb ve vodě může naopak být jejich dětem velmi prospěšný a působit jako rehabilitace. Vedení lekce by ale mělo být vždy pod dozorem zkušené instruktorky. Rodiče by se neměli pouštět do cvičení s miminkem ve vaně sami na vlastní pěst,“ uvádí Marie Vermachová z Plavecké školy Žabička Praha-Vysočany. 

ČTĚTE TAKÉ: Plavání ve vaně: Jak začít s nejmenšími miminky?

Doporučovaný věk pro zahájení vaničkového plavání je kolem šestého týdne věku dítěte, od okamžiku, kdy se zcela zahojí pupeční jizva. Můžete samozřejmě začít kdykoli později, ale čím dříve, tím déle si to spolu užijete. Miminko vám totiž rychle z vaničky vyroste. Bez problémů pak ale můžete přejít na kojenecké plavání, které se odehrává již v bazénu. Kurzů je dnes k dispozici celá řada, první ukázkovou lekci můžete ve vybrané plavecké školičce absolvovat zdarma a doporučuje se začít kolem půl roku věku potomka. 

Plavání miminek a masáže. Nechte se inspirovat expertkou i maminkou

Vanička, nebo vana? 

Spousta maminek stále tápe, kde je vlastně rozdíl mezi „obyčejným“ koupáním a vaničkováním? Jelikož u miminek v nejútlejším věku nemůžeme mluvit o plavání, vžil se pro cvičení s nimi ve vodě právě termín „vaničkování“. Pokud se rozhodnete ho vyzkoušet, máte dvě možnosti. Buď můžete navštívit některý z plaveckých klubů, který má ve svých prostorách oddělenou místnost s větší vanou, nebo si můžete lektorku objednat přímo k vám domů. Kluby mají vyškolené instruktorky, které respektují psychomotorický vývoj dítěte, a hygienické stanice dohlížejí na dodržení norem ohledně kvality vody i čistoty prostor. V podstatě je jedno, pro kterou variantu se rozhodnete. 

Jak vypadá vaničkování a plavání miminek?

Jak probíhá lekce? 

Základem je sice plavání, ale součástí by měly být i základní prvky kojenecké masáže a informace o správném nošení miminka, přebalování, zvedání, uklidňování, tzv.handligu. Při pravidelných lekcích (ideálně 1x týdně) může instruktorka sledovat psychomotorický vývoj dítěte a upozornit vás na případné odchylky. Ze začátku stráví miminko ve vodě asi deset minut (doba se postupně prodlužuje), během kterých se seznámíte s jednotlivými prvky a úchopy kojence (například relaxační klubíčko), které pak můžete trénovat doma, aniž by vás trápily obavy, zda děláte vše správně. 
Naučíte se, jak miminko naučit splývat na hladině, správně mýt a také přirozeně otužovat a postupně můžete přejít k tréninku tzv. abecedy potápění (práce s dechem). 

Dítě musí vodě porozumět. Jak poznat dobrý plavecký kurz?

Co je dobré vědět:

  • Pokud nateče miminku voda do oušek, nic se neděje. Po koupání zlehka vysušte zevní zvukovod cípem látkové plenky nebo tamponkem z buničiny.
  • Když chcete vaničkování praktikovat v domácím prostředí, je potřeba mít vanu, která se napouští až k přepadu, čímž vytvoříte malý bazének. Miminko plave vždy nahé a bez plínky.
  • Lekce by měla probíhat nejlépe dopoledne, kdy je miminko odpočaté, minimálně 20 až 30 minut po posledním jídle.
  • Jak je to s teplotou vody ve vaničce? Tu lektorka přizpůsobí vašim požadavkům a hlavně potřebám dítěte, začíná se obvykle na 37 °C a postupným otužováním se můžete do šestého měsíce dostat na 30 °C.
  • Kdy je správný čas? Kojenci vodu většinou milují, a tak můžete s vaničkováním začít v podstatě od ukončení šestinedělí. Instruktorku si můžete pozvat i k sobě domů. 

 

Témata: Miminko, Kojenec, Koupání, Plavání s dětmi, Kojenecké plavání (poradna), Instruktorka, Objetí, Vana, Uklidňování, Plavání, Handl, Baby Club Juklík, Lekce, Voda, Prostora, Dopoledne, Peripetie, Štěpánka Štrougalová, Třinec, Van, Vanička