Maminka.czVánoce 2017

Vánoce se blíží. Jak nakupujete dárky vy? Stačí jeden větší dárek, nebo více menších?

Kateřina Prachařová 26.  11.  2017
Do Vánoc zbývá sotva měsíc a nákupní horečka roste. Nebo ne? Někdo tvrdí, že s malými dětmi jsou Vánoce hlavně o dárcích, jiný klade důraz hlavně na atmosféru, klid a čas strávený s rodinou. Na pojetí Vánoc i „taktiku“ při nákupu dárků jsme se vyptali čtenářek Maminky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

INSPIRUJEME SE U KAMARÁDŮ

V průběhu roku sledujeme u kamarádů a známých, kteří mají o něco starší děti, s čím si rády hrají a co se zároveň našemu Kryštůfkovi líbí. Vycházíme i z toho, co zrovna potřebuje. Pak to dáme dohromady a rozdělíme, co koupíme my s manželem a co ostatní příbuzní. Funguje to skvěle, nikdo si neláme hlavu s tím, co má koupit, nehromadí se zbytečnosti. Ale prarodiče samozřejmě ještě rádi přilepší.

Finanční limit nemáme, nechceme ale moc utrácet, záleží na dárcích, co
malý zrovna potřebuje. Letos jako hlavní dostane kolo-odrážedlo, takže ostatní dárky už budou skromnější. Limitujeme spíš počet dárků, od nás jich bude maximálně pět, od ostatních po jednom.

Vánoční tradice se snažíme dodržovat, loni jsem tvořila adventní věnec a výzdobu a Kryštůfek mě zatím ještě jen pozoroval. Pouštíme a zpíváme koledy, stavíme dřevěný betlém, chodíme na vánoční trhy a zpívání. Chci pokračovat v tom, co jsem sama zažila jako malá. Letos už chceme společně zkusit cukroví a nějaké divadélko.

Martina, 32 let, syn Kryštof, 2 roky

Ponožkám pod stromečkem odzvonilo - dárky, které opravdu potěší!

RADĚJI JEDEN VELKÝ DÁREK NEŽ SPOUSTU MALÝCH

Vloni jsme Vánoce ještě moc neřešili, Elišce bylo 9 měsíců. Koupili jsme každý jeden, dva menší dárečky jako leporelo, kostky, plyšáka – a moc se to neosvědčilo. Malá to nechápala, nakonec jsme rozbalovali každý týden jeden dárek, bylo toho na ni moc najednou.

Letos jsem se rozhodla, že to uděláme jinak, a všem hlásím, co mají kupovat. Zakázala jsem veškeré hračky a oblečení. Navrhla jsem příbuzným, ať se složí na dětskou kuchyňku nebo kočárek pro panenky. Raději tedy preferuju jeden velký dárek než kupu malých. Naopak povolené jsou v libovolném množství jakékoliv knížky, ty budeme dávat hlavně my rodiče. S manželem se o výběru dárků radíme, stejně jako o finančním limitu.

Letos už bych Elišku chtěla zapojit do pečení. Budeme ho hodně přizpůsobovat, aby to nebyl jen samý cukr a mouka, pokusím se udělat nějakou zdravou verzi.

Společné bude i zdobení stromečku a taky chci s malou hodně chodit na procházky a nasávat atmosféru, pozorovat světýlka, zajít na trhy.

Obecně razíme přístup, že i když se něco nepovede, hlavní poselství Vánoc je, že jsme spolu a užíváme si to. Proto moc nehrotím úklid ani výzdobu.

Zuzka, 30 let, dcera Eliška, 1,5 roku

NEJVĚTŠÍ DÁREK JE BÝT SPOLU

Dcera je ještě moc malinká, narodila se v srpnu, žádný dárek pro ni letos ještě nechystáme. Největším darem pro nás bude, že vánoční svátky budeme trávit společně s tatínkem, bez kterého jsme byly celé dva měsíce kvůli jeho pracovním povinnostem v zahraničí.

Obecně mi připadá, že se až příliš zdůrazňuje komerční aspekt Vánoc. Nedělám si iluze, že bude jednoduché redukovat počet věcí, které dcera bude dostávat od prarodičů, každopádně bych ji ale chtěla vychovávat v tom, že kouzlo Vánoc je v něčem jiném než v materiálních věcech.

Vzhledem k tomu, že několik nadcházejících let budeme trávit v zahraničí, ráda bych tam co nejvíc českých tradic držela. Jsem sama zvědavá, jak se nám to podaří. Ale jednu věc vím jistě, chybět mi budou krásné české pohádky, které k mým Vánocům patří.

Adéla, 32 let, dcera Meda, 5 měsíců

JEŽÍŠKA VYBÍRÁME HLAVNĚ NA INTERNETU

Davídkovi jsou tři roky. Myslím, že teprve letos si Vánoce opravdu pořádně užije a prožije. Ještě loni ve dvou a půl letech ho nezajímalo ani rozbalování dárků, jen svíčky na stromečku. Ten zdobíme každoročně bez ohledu na věk. Také zvoníme na znamení, že Ježíšek už přišel a dal pod stromeček dárky.

Krájíme jablko, máme klasickou večeři s kaprem a salátem a sledujeme pohádky. Davídek si už u nich samozřejmě hraje s dárky, které právě dostal.

Dárky konzultujeme prakticky s celým příbuzenstvem, každý koupí něco. Pevně daný rozpočet nemáme, ale snažíme se porovnávat ceny na internetu a nekupovat zrovna tu nejdražší variantu.

S manželem to máme hezky rozdělené, já kupuju hlavně oblečení a knížky, manžel zase hračky a sportovní potřeby. Na reklamu moc nedáme, spíše si přečteme recenze od jiných rodičů. Takže kromě oblečení a bot kupujeme spoustu věcí právě přes internet.

Alena, 35 let, syn Davídek, 3 roky

Tipy na nejlepší dárky pod stromeček pro děti od šesti do dvanácti měsíců

ZKOUŠKOU JE, KDYŽ SE DĚTI ZAČNOU POROVNÁVAT

Připadá mi, že ty nejmenší děti mají největší „Vánoce“ z prskavek a šustivých balicích papírků a nějaké dárky jsou jim úplně jedno. Snažíme se držet zhruba na počtu tří až pěti dárků na jedno dítě, ale synovi bylo při loňských Vánocích teprve půl roku, a tak dostal od nás symbolicky jeden, stejně pak dostal plno dalších od příbuzných.

Dárky nakupuju víceméně já, manželovi říkám, co mám v plánu. On občas přinese také nějaký, jako okamžitý nápad, když ho něco zaujme. Přesný finanční limit jsme si nestanovili, ale oba to cítíme tak, že Vánoce nejsou o dárcích, ale o atmosféře, a k tomu chceme vést už i děti.

Dceři byly vloni čtyři roky a poprvé nastal trochu problém, když se přihnala sestřenice, která bydlí o patro níž, a začala předvádět, co všechno dostala. Bylo mi naší Lidky trošku líto, ale kupodivu i docela malému dítěti se to dá nakonec dobře podat. Vysvětlila jsem jí, že nám Ježíšek šetří penízky na dovolenou u moře. To je pro ni velký magnet a ví, že my k moři jezdíme, zatímco sestřenice ne anebo s námi, ale bez rodičů. Pak to vzala úplně v klidu.

Pokud jde o vánoční tradice, snažíme se držet všechno možné – pouštění lodiček, krájení jablíčka, modlitbu před jídlem, od večeře se nesmí nikdo zvedat. Snažíme se celkově vysvětlovat, co Vánoce jsou, chodit do kostela a podobně.

Veronika, 34 let, dcera Lidka, 5 let, syn Vašík, 1,5 roku

PRVNÍ DÍTĚ, PRVNÍ VÁNOCE, DÁRKŮ BUDE SPOUSTA

Pro Lucinku to budou letos první Vánoce, bude jí deset měsíců. Myslím, že už bude trochu vnímat, co se děje, rozhodně nikdo v rodině neříká, že je ještě malá a stejně z toho nic nemá a nebude si to pamatovat. Sice nebude, ale to vůbec nevadí, hlavní je, že si to užijeme v tu chvíli.

Dárky kupuju já, manžel je rád, že se o to nemusí starat. Na všechno ochotně přispěje, ale výběr nechává na mně. Žádný finanční limit ani počet dárků jsme si zatím nestanovili. A předpokládám, že toho Lucka dostane hodně. Přeci jen první dítě, první Vánoce…

A jak dárky vybírám? Rozhodně ne podle reklamy, zato takové, které podporují rozvoj a motoriku.

Žádné zvláštní vánoční tradice nedržíme, snad jen to, že stromek kupujeme pokaždé v květináči a následně přesazujeme do zahrady. Už jich pár v zahradě máme a až na jeden se všechny uchytily. Každopádně se na Vánoce moc těšíme. Slavíme dohromady s mými rodiči, babičkami a švagrovou. Takže nás bývá u stolu okolo osmi a s miminkem to bude ještě veselejší než obvykle.

Kristina, 32 let, dcera Lucka, 10 měsíců

ČTĚTE TAKÉ: Nejlepší dárky s piráty: Divadlo, stavebnice, knížky i nádobí pro děti

VIDEO: Jak se připravují na Vánoce známé maminky?

Vánoce slavných maminek: Která dává dětem měkké dárky a která věří na Ježíška?
Moje první Vánoce
Jak zvládnout Vánoce v sešívané rodině? Známe to na vlastní kůži

 

Témata: Vánoce, Dárek, Recenze, Vánoce 2017, Kouzlo Vánoc, Malé dítě, Poušť, Nejmenší dítě, Dcera, Čas strávený, Patro, Ježíšek, Adventní věnec, Vánoční svátek, Vánoční trhy, Davídek, Dětská kuchyňka, Finanční limit, Libovolné množství, Divadélko, Malý dáreček, Vánoční trh, Česká tradice, Celé příbuzenstvo, Meda, Tipy na dárky na Heureka.cz