Maminka.czVýživa a stravování

Vánoce: Vyzkoušejte tradiční recepty se šmrncem 21. století

Hanka Kubíčková 5.  12.  2012
Vánoce: Vyzkoušejte tradiční recepty se šmrncem 21. století
Klasika je klasika, ale proč si trochu nezaexperimentovat? Vyzkoušejte klasické recepty v novém hávu…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Linecké cukroví

Na 4 plechy – počet kousků vždy záleží na velikosti vykrajovátka a tloušťce těsta

Příprava:15 minut
Odležení těsta:přes noc
Pečení: 5 minut

210 g hladké mouky, prosáté
70 g cukru moučka, prosátého
140 g másla
1 vaječný žloutek
1 vanilkový cukr
najemno nastrouhaná kůra z malého citronu
šípková nebo rybízová marmeláda na slepování

Na pracovní ploše vypracujeme ze všech přísad těsto, které zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočinout. Těsto po částech rozvalujeme na výšku 2–3 mm a vykrajujeme různé tvary. Dbáme na to, aby na jednom plechu byly tvary podobné a mohly se stejnoměrně propéct.

Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C asi 5 minut dorůžova. Vychladlé slepujeme šípkovou nebo rybízovou marmeládou. Před podáváním můžeme poprášit moučkovým cukrem.

ČTĚTE TAKÉ: Nechte se inspirovat: Tipy na vánoční dárky pro všechny

Skořicové hvězdičky

Na 3–4 plechy

Příprava:20 minut + příprava polevy 20 minut
Pečení: 8–10 minut

200 g hladké mouky
80 g cukru moučka
70 g másla pokojové teploty
1 vanilkový cukr
1 vejce
1 kávová lžička skořice
Na polevu:
1 vaječný bílek
200 g cukru moučka
šťáva z jednoho citronu

Ze surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout. Těsto vyválíme na tloušťku asi 3 mm, vykrajujeme hvězdičky a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 8 minut dorůžova. Cukr na polevu minimálně dvakrát prosejeme přes husté síto. V misce třeme vařečkou cukr s bílkem asi 20 minut, až je poleva hustá a bílá. Podle potřeby zředíme citronovou šťávou. Poleva nesmí být příliš řídká, aby hvězdičky dobře pokryla. Vychladlé hvězdičky namáčíme do polevy a necháme ztuhnout.

Tip: Na vánoční cukroví rozhodně používejte vanilkový cukr, ne vanilinový. Koupíte ho například v dm drogerii.

Zmrzlinové hvězdičky

Na 4 porce

Příprava: 45 minut
Mražení: 2 hodiny

900 ml vanilkové, tvarohové nebo smetanové zmrzliny
čokoládová poleva skořice

Zmrzlinu necháme několik minut povolit. Poté ji lžící nabíráme a roztíráme na tácek o velikosti minimálně 30 x 15 cm do výšky asi 4 cm. Tácek opatrně umístíme zpět do mrazáku. Z dobře zmražené zmrzliny vykrájíme tvořítkem na cukroví 8 hvězd, položíme je na tácek a dáme opět do mrazničky. Ve vodní lázni rozehřejeme polevu a přelijeme ji do nízké misky nebo polévkového talíře. Poleva nesmí být příliš hustá, aby na hvězdičkách zůstala jen tenká vrstva. Hvězdičky jednu po druhé nabíráme na obracečku nebo lopatku na servírování zákusků a namáčíme do teplé, ne však horké polevy. Ihned vrátíme na tácek a necháme dobře zmrazit. Před podáváním opatrně olámeme případné přečnívající kousky polevy, posypeme skořicí a ozdobíme hvězdičkami.

Tip:Pokud je poleva příliš hustá, zřeďte ji přidáním kousku 100% tuku.

Perníčky ze žitné mouky

Na 5 plechů

Příprava:30 minut
Odležení: minimálně 24 hodin
Pečení:8 minut

350 g celozrnné žitné mouky
130 g cukru moučka
25 g másla pokojové teploty
2 vejce
1/2 kávové lžičky jedlé sody
1 polévková lžíce perníkového koření
3 polévkové lžíce tekutého medu
vejce na potření perníčků

V misce prošleháme vejce s cukrem, přidáme kousky másla, med a perníkové koření a promícháme. Zvlášť prosejeme mouku se sodou, polovinu přidáme k tekutému základu, zapracujeme a poté vsypeme druhou polovinu mouky a vypracujeme vláčné a nelepivé těsto, které necháme odležet. Troubu předehřejeme na 170 °C.

Z těsta vyválíme plát silný asi 4 mm, vykrájíme tvary a přeneseme je na papírem vyložený pečicí plech. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 8–10 minut. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou. Tip: Pokud těsto po vypracování lepí, přidejte trochu žitné mouky.

Hrušky vařené v červeném víně

Na 4 porce

Příprava:15 minut
Vaření: 20 minut

4 zralé hrušky
500 ml polosuchého červeného vína
150 g cukru
šťáva a kůra z poloviny citronu
1 svitek skořice
10 hřebíčků
4 badyány

Hrušky oloupeme a odstraníme zbytek po květu – bubák. Víno nalijeme do rendlíku a přidáme ostatní přísady. Přivedeme k varu a občas promícháme, aby se dobře rozpustil cukr. Jakmile se začne víno vařit, vložíme do něj hrušky tak, aby byly celé ponořené. Snížíme výkon plotny, aby víno jen mírně perlilo, a vaříme asi 20 minut, až jsou hrušky skoro měkké. Podáváme přelité vínem, můžeme doplnit čerstvým ovocem nebo dalšími oloupanými, ale nevařenými hruškami.

Pečená jablka s tvarohovou nádivkou

Na 4 porce

Příprava: 20 minut
Pečení:25–30 minut

4 středně velká jablka šťáva z jednoho citronu
150 g tvarohu v kostce
2 polévkové lžíce nasekaných vlašských ořechů
2 polévkové lžíce rozinek
1 polévková lžíce medu
špetka skořice
1 polévková lžíce másla

Troubu předehřejeme na 170 °C. Jablka omyjeme, vršek se stopkou seřízneme a dáme stranou jako pokličku. Zbavíme je jádřince a uvnitř opatrně vydlabeme prostor na nádivku.

Řeznou plochu i vnitřek zakapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla. V misce smícháme tvaroh s ořechy, rozinkami, medem a skořicí, podle chuti můžeme přidat pár kapek citronové šťávy.

Krémem plníme připravená jablka, která naskládáme do zapékací misky. Přiklopíme odříznutou pokličkou a pečeme asi 25 minut, nebo dokud nejsou jablka měkká. Na posledních 5 minut pečení přidáme do misky máslo. Podáváme přelité jablečným výpekem a posypané ořechy či rozinkami.

Tip: Na náplň lze použít nejrůznější druhy ořechů a sušeného ovoce, které můžete pro dospělé předem namočit do rumu.



Další recepty na vánoční cukroví naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Vánoce, Recept, Tácek, Van, Linecké těsto, Linecké cukroví, Perníkové koření, Šmrnc, Vaječný žloutek, Svařené víno, Století, Sto, Čokoládová poleva, Nastrouhaná kůra, Kávová lžička, Řezno, Tenká vrstva, Rybízová marmeláda, Vaječný bílek, Řeč, Polévková lžíce, Nádivka