Maminka.czŠkolák

Vánoční atmosféru snadno navodíte adventní výzdobou i u vás doma

Dagmar Ferahli Süsser 25.  11.  2011
Vánoční atmosféru snadno navodíte adventní výzdobou i u vás doma
Brzy nastane doba Adventu, doba příprav na Vánoce. Pokud i vy přemýšlíte nad tím, čím zútulnit a vyzdobit váš dům nebo byt, máme pro vás pár tipů. Navoďte si atmosféru nejkrásnějších svátků v roce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vánoce a jejich atmosféru nám pomáhá doma nastolit nejen vůně napečeného cukroví, vánočního stromku, ale významnou roli hraje i celková výzdoba bytu. Obzvlášť máme-li děti. Kromě vánočního stromečku, větviček ve váze a adventního věnce můžeme dozdobit byt jmelím, svíčkami a různými dalšími drobnostmi.

Módní trendy?

… jsou každý rok jiné. Jednou převládá stříbrná, jindy červená, zelená nebo třeba kombinace barev. Nejdůležitější ale zůstává, abyste se cítili dobře. Barvy je dobré sladit s ostatním zařízením bytu a styl ozdob – zda vyberete tradiční slaměné, dřevěné, skleněné, keramické, retro anebo moderní – je také jen a jen na vás. Jediné pravidlo je styly příliš nemíchat. Některé ozdoby vás provázejí životem a každý rok je vybalujete a ukládáte do krabic a jiné použijete jen jednou.

Co dále použít?

Velmi vděčnou dekorací jsou svíčky. Ty se dají umístit úplně všude a vytvářejí příjemnou atmosféru. Ozdobit je můžete mašličkami.

Na Štědrý den nezapomeňte pověsit nad jídelní stůl jmelí, ideálně darované. V příštím roce přinese do vaší rodiny zdraví, hojnost, štěstí a plodnost. Na vyzdobený sváteční stůl patří také vánoční ubrousky, které můžeme vybírat z nepřeberného množství motivů. Doprostřed stolu patří adventní věnec či svícen se svíčkami. Na mísách vyložené ovoce – čerstvé i sušené – ořechy a také cukroví.

Betlém je symbolem Vánoc. Jako dekorace (různého stáří) se objevuje v mnoha rodinách – od starožitných, které se dědí z generace na generaci, přes současné z nejrůznějších materiálů až po ty, které děti nakreslily či vyrobily ve školách a školkách.

Okna, dveře, zahrada

Nezapomeňte také vyzdobit vchodové dveře – například mašlí, jmelím či vánočním věncem. V oknech se krásně vyjímají svítící lucerničky a světýlka. Ta lze také umístit na některý ze stromů na zahradě, přidat můžete také nasušené ovoce, např. plátky pomerančů, citronů, jablíček. Okna vyzdobte vánočními motivy barvami na sklo či polepte hvězdičkami, vločkami a dalšími motivy. Do oken také zavěste různé řetězy či papírové hvězdy. Na vnitřní parapet můžete naaranžovat textilní dekorace či rozmístit svíčky, plátky sušených pomerančů, oříšky, snítky sušených květin či celou skořici.

Parapet můžete posypat třpytkami a ozdobit vánočním řetězem nebo kupovanými slaměnými či skleněnými ozdobami, nebo naaranžovat vánoční hvězdu, květinu s krásnými červenými listy či vánoční kaktus. O Vánocích se také skvěle využijí aromalampičky s vánočními vůněmi, jako například zázvor, vanilka, citrusy, skořice.

Vánoce bez vánoční hvězdy?

Včas si seženeme hrnkovou vánoční hvězdu v tradiční barvě nebo nových odstínech, velikost vybíráme podle místa. V jednom interiéru jich může být i více. Z hvězdy se dá udělat i adventní věnec – jedna velká uprostřed v kombinaci se čtyřmi malými nebo jinak barevnými po obvodu. Dalšími doplňky budou rychlené cibuloviny v nádobách, gelu nebo hyacinty ve sklenicích, jmelí a samozřejmě svíčky.

A to nejdůležitější – vytvořte si pohodu a předvánoční atmosféru si užívejte spolu s dětmi a svými nejbližšími.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, Váš domov, Advent, návod, Symbol Vánoc, Vaš, Adventní věnec, Výzdoba, Dom, Sušený květ, Sváteční stůl, Jmelí, Van