Maminka.czPorod

Vánoční koření pro zdraví a krásu: Vyrobte si domácí pleťové vody

Simona Procházková 26.  12.  2011
Většina z nás má Vánoce spojeny s úžasnými vůněmi. Bez aromatického koření se totiž neobejde žádná vánoční kuchyně, zkrátka do cukroví, nápojů a slavnostních jídel prostě patří. Věděla jste ale, že výše uvedené pochutiny mají také léčebné účinky? Seznamte se s nimi!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Skořice

Patří mezi velmi oblíbené vůně. V alternativní medicíně se jí připisují afrodiziakální účinky, zejména v kombinaci s vanilkou a ženšenem. Má také silně antibakteriální a antivirové působení. Skořicová silice je vhodná při respiračních onemocněních, snížené chuti k jídlu, bolestivé menstruaci, podporuje odkašlávání, vhodná je také při úzkostech a depresích. Zevně se silice používá například k masážím při bolavých svalech a kloubech, protože dovede nemocná místa silně prohřívat.

Skořicová tinktura

Dvě polévkové lžíce jemně nalámané skořicové kúry zalijeme 3 dl 60% čistého lihu a necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Pravidelně protřepáváme. Po uplynutí této doby dobře přefiltrujeme, nalijeme do sklenice a uložíme na temném místě. Vnitřně skořicovou tinkturu podáváme při nachlazení, chřipce, zánětech, trávicích obtížích, nechutenství.
Užíváme 3x denně 10 kapek.
Zevně je zase výborným prostředkem na záněty v dutině ústní, různé poranění a kožní neduhy.

Pleťové skořicové tonikum

Připravíme ho tak, že do sklenice vložíme 2 lžíce najemno nalámané skořice a přelijeme je 3 dl 60% lihu.
Vše necháme dva týdny na teplém místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme a získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury. Skořicové tonikum čistí a regeneruje pokožku.

Hřebíček

V naší kuchyni zdomácněl již před staletími. Díky pikantní chuti a velmi příjemné vůni je v některých nápojích a pokrmech téměř nepostradatelný. Má silně dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Jeho silice otupuje citlivost zubního nervu. Nejčastěji se v léčitelství používá v podobě éterického oleje či tinktury. Hřebíček také zabraňuje vzniku paradontózy, zubního kazu a podporuje tvorbu bílých krvinek. V čínské medicíně se toto koření používá jako jedna ze složek přípravků léčících zhoubné nádory.

Hřebíčkový olej

Děti by neměly mít přípravky s alkoholem, pro ně si můžeme připravit léčivý olej. Do 2 lžic olivového oleje nakapeme 3 kapky éterického oleje z hřebíčku, zamícháme, naneseme na vatovou tyčinku či tampon a potíráme afty, opary, dásně či jiné neduhy v dutině ústní. Bolesti zubů utišíme přiložením doměkka uvařeného hřebíčku nebo kápnutím neředěného éterického oleje. Odvar hřebíčku lze použít na výplachy hrdla při angíně.

Hřebíčková tinktura

Dvě lžíce hřebíčku zalijeme 3 dl 60% lihu a vše necháme 14 dní louhovat, každý den protřepáváme. Poté přecedíme, nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Skladujeme na tmavém místě. Vnitřně tinkturu užíváme při zánětech, respiračních onemocněních, močových cestách 3x denně 10 kapek po dobu 4 týdnů. Zevně tinkturu používáme na záněty dutiny ústní nebo k pravidelné preventivní masáži dásní. Můžeme s ní rovněž dezinfikovat různá poranění a kožní problémy.

Zázvor

Je znám pro uklidňující účinky na podrážděný žaludek. Zabírá při nejrůznějších zažívacích potížích od nadýmání po těžké nevolnosti a zvracení. Dále se hojně používá ke zmírnění potíží při prochladnutí a artritických bolestech. Při nevolnostech v prvních týdnech těhotenství nebo při cestě autem či lodí se doporučuje sežvýkat kousek sušeného kořene. Výzkumy také potvrdily výborné účinky zázvoru při stavech nevolnosti po chemoterapiích či operacích z důvodů podávání většího množství anestetik.

V aromaterapii se používá zázvorový éterický olej k masážím bolavých a ztuhlých a svalů. Zázvor můžeme používat v čerstvé či sušené podobě. V lékárnách, bylinkářstvích nebo prodejnách se zdravou výživou ho můžeme sehnat i ve formě tinktury, sirupů či tobolek.

Pleťová voda ze zázvoru

Jednu lžičku nastrouhaného kořene zázvoru přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 20 minut louhovat, pak přecedíme a vymačkáme. Používáme k oplachování pokožky obličeje, dekoltu, rukou a nohou. Taková týdenní kúra udělá s pletí zázraky, dokonale jí prokrví, vypne a rozzáří.

Badyán

Je výborným přírodním prostředkem při nachlazení, kašli, rýmě, chřipce. Má poměrně široké antibiotické působení, takže ho můžeme s úspěchem použít při všech respiračních chorobách. Orientální medicína badyán aplikuje při léčbě revmatismu, žaludečních nevolností, nadýmání, nechutenství a různých kolikách.

Badyánová tinktura

Dvě lžíce nadrceného badyánu zalijeme 3 dl 60% lihu, necháme po dobu 14 dní louhovat, opět nesmíme zapomenout každodenně protřepávat. Poté přecedíme, nalijeme do sklenice a dobře uzavřeme. Skladujeme na tmavém místě. Užíváme 3x denně 15 kapek po jídle po dobu 4 týdnů.

Pleťová voda z badyánu

Jednu lžičku nadrceného badyánu přelijeme 3 dl vroucí vody a necháme 20 minut louhovat, pak přecedíme a vymačkáme.
Používáme k oplachování pokožky obličeje, dekoltu, rukou a nohou. Tento jednoduchý kosmetický přípravek vaši pokožku vyčistí a projasní.

Anýz

Toto koření účinně podporuje vykašlávání a odstraňuje žaludeční nevolnosti a nadýmání. Obsažená silice zvyšuje vylučování trávicích enzymů, což má pozitivní vliv na celou škálu trávicích potíží. Příznivé účinky se přenášejí do mateřského mléka, jehož tvorbu anýz rovněž podporuje.

Čaj pro kojící maminky

Zvyšuje kvalitu a také tvorbu mateřského mléka. Potřebujeme na něj 1 lžičku anýzu, 1 lžičku fenyklových semen, 1 lžičku jestřabiny, 3 dl vroucí vody. Léčivky zalijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme po doušcích během celého dne.

Čajík pro dobré trávení

K jeho vytvoření je třeba 1 lžička anýzu, 1 lžička fenyklu, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, 3 dl vroucí vody. Všechny uvedené ingredience přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odpočívat. Poté přecedíme a pijeme po doušcích, nikdy však nalačno, protože bychom si mohli podráždit prázdný žaludek.

Vanilka

V syrovém stavu plody téměř vůbec nevoní, proto se sbírají nezralé, jsou vystaveny fermentaci a suší se na prudkém sluníčku, kde zčernají a získají nádhernou vůni. Ta je vábně sladká, jemně kořeněná a teplá. Alternativní medicína využívá tuto rostlinu při nervových poruchách, depresích, pro zlepšení trávení a při horečce. Vanilka je rovněž silné afrodiziakum.

Éterický olej z ní je používán k uklidnění, při poruchách spánku, depresích, předmenstruačních syndromech a také jako vůně pomáhající odstranění náklonnosti k alkoholismu a drogám.

Pleťové vanilkové tonikum

Do sklenice vložíme semínka z 2 vanilkových lusků a přelijeme je 2 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat a denně protřepáváme. Poté přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžící základní tinktury. Toto tonikum pokožku regeneruje.

Tinktura lásky

Vanilková semínka ze 2 lusků a 1 lžíci nasekané skořice smícháme dohromady a pak zalijeme 2 dl 60% lihu. Necháme 14 dní odpočívat a denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme a užíváme 2x denně 10 kapek.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, pleť, Zánět dutin, Koření, Dom, Žaludeční nevolnost, Prázdný žaludek, Porucha spánku, Podrážděný žaludek, Nevolnost Nadýmání, Bolavý sval, Kořen, Tinktura, Kosmetický přípravek, Trávicí enzym, Van