Maminka.czJak na to

Upečte si s dětmi vánoční perníčky! Tyhle můžete jíst hned! Jak na ně?

Simona Procházková 17.  11.  2020
Mikuláš i Vánoce jsou téměř za dveřmi a děti už se určitě těší na voňavé medové perníčky. Klidně je můžete upéct už teď a nechat ratolesti, ať si je samy ozdobí podle vlastní fantazie. Nabízíme vám osvědčený recept na medovníčky, které jsou snadné a hlavně hned po upečení krásně měkké a vláčné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tyhle perníčky si zamiluje celá rodina! Nemusíte je ukládat do spíže a čekat, až se rozleží a změknou. Což je na jednu stranu skvělé, na druhou – počítejte s tím, že rychle zmizí, takže vás nejspíš čeká v prosinci ještě další várka.

Tady máte recept, jak krok za krokem připravit těsto a upéct dokonalé medovníčky, které nádherně provoní dům či byt a zabaví děti na celé odpoledne. Proč si doma nevykouzlit sváteční atmosféru už nyní?

Kdy začít péct vánoční cukroví? Na perníčky už je nejvyšší čas

Medové Perníčky krok za krokem:

Potřebujete:

500 g hladké mouky

200 g prosátého moučkového cukru

120 g másla

2 vejce

5 lžic medu

1 nebo 2 lžíce kakaa (podle toho, jak tmavé těsto chcete)

2 lžičky perníkového koření

1 lžičku prášku do perníku (nemusí být)

1 lžičku jedlé sody

Postup přípravy:

*Ze všech výše zmíněných surovin vypracujte rukama hladké a vláčné těsto. Zabalte ho do potravinové folie nebo mikroténového sáčku a nechte minimálně 12 hodin uležet v ledničce.

*Z těsta, které lehce podsypejte hladkou moukou, pak rozválejte válečkem (nejlépe přes potravinovou folii) placku silnou alespoň 4 mm (pozor, ať není těsto příliš tenké, perníčky by byly po upečení vysušené a lámaly se), vykrajujte různé tvary podle fantazie a ukládejte na plech na pečení vyložený pečicím papírem.

*Troubu rozehřejte na 175 °C a upečte perníčky v rozpálené troubě. Pečlivě je hlídejte, jsou hotové za pár minut (začnou vonět a nabydou). Ještě horké po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.

Namíchejte si vlastní perníkové koření!

Kořenicí směsi na perníčky seženete už hotové běžně v obchodech, proč si ale nevyzkoušet namíchat svoji verzi podle vlastní chuti? A navíc je to zábava nádherně voňavá! Postačí vám mletá skořice, hřebíček, anýz a badyán, citronová kůra, přidat můžete sušený zázvor, kuličku nového koření nebo špetku mletého černého pepře nebo chilli. Pokud nemáte koření v mleté podobě, použijte mlýnek na kávu, zvládnete to snadno sami. Nebo postačí i hmoždíř na koření.

Tyto zdravé vánoční recepty si děti zamilují. Vyzkoušejte perníčky nebo kokosové kuličky

Něco z historie perníčků…

Víte, že perník má velmi starobylý původ? Pečivo z mouky a medu znali již ve starověkém Egyptě a antickém Řecku. Přesnější zmínky o výrobě v Evropě se objevují od 13. století, přičemž úplně první záznamy o pečení vánočního perníku v Čechách pochází z doby vlády Lucemburků. Vzhledem k ceně koření bylo toto pečivo opravdovým luxusem pouze pro bohaté.

Původně bylo perníkové pečivo složené jenom z mouky, medu a pepře, díky čemuž také vznikl i jeho název Perník – Pepřovník. Vzhledem k vysoké ceně si chudší lidé postupem času začali vyrábět vlastní perníková těsta doma, do receptu tak přibyly další suroviny jako vejce, kypřicí látky nebo třeba sušená levandule. Z původního pepřového pečiva tak vzniklo nepřeberné množství voňavých variant s různými příchutěmi.

GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!
Domeček v kufříku zvládnete i vy. Zapojte děti, bude je to bavit
Témata: Děti, Praktické rady, Naše tipy, Jak na to, Tvoření, Vánoce, Vánoce 2020, Fantazie, Recept, Egypt, Badyán, Perník, Evropa, Řecko, Vejce, Med, Pečivo, Těsto, Koření, Anýz, Chilli, Čechy, Perníček, Hmoždíř

Video