Maminka.czZdraví

Vánoční úrazy

Josef Kraus 20.  12.  2010
Vánoce nemusí být pouze svátky klidu, míru a pohody. Mohou hrozit i nějakou nehodou ústící až v nepříjemné zranění. Jaké nástrahy na člověka o vánočních svátcích čekají?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většinu nepříjemností a zranění, které si můžete o Vánocích způsobit, je samozřejmě možné utržit i mimo sváteční čas. Některé nehody jsou ale o Vánocích typičtější, častější a rizikovější. Občas se může jednat i o dost závažné problémy, takže je vhodné se s nimi dopředu seznámit a vyvarovat se rizikových aktivit, nebo si alespoň dávat větší pozor.

Požáry všeho druhu

Začněme od těch nejvážnějších nebezpečí, které na vánoční náladou obdařené lidi čekají. Pořekadlo o ohni coby dobrém sluhovi a špatném pánovi je všeobecně známé. Právě o Vánocích hrozí vyšší riziko požárů, které jsou způsobeny sváteční výzdobou. Klasickým podpalovačem jsou svíčky.

Ty sice vytvářejí příjemnou atmosféru, ovšem při chvilce nepozornosti dokážou pěkně zatopit. Protože se v ČR podobně detailní statistiky nevedou, pomůžeme si pro ilustraci čísly ze Spojených států.

Americká Komise pro bezpečnost spotřebního zboží eviduje od roku 1997 na sto padesát úmrtí způsobených požárem z vánočních svíček. Ročně vznikne v USA 400 požárů od hořících vánočních stromků. Ještě častější jsou ovšem požáry od elektrických světýlek.

Na co si dávat pozor?

Ty kromě zkratu a následného ohně způsobují i další zranění. Ročně je ošetřováno na 1 300 Američanů, kteří byli poraněni při manipulaci s vánočním osvětlením. Nejčastěji se jedná o zásahy elektrickým proudem a také o pád při věšení světýlek. Pokud si vybavíte z filmů typický americký dům potažený barevnými žárovičkami, pak si jistě dokážete představit, že pádů ze střech musí být spousta.

U těchto věcí se vyplatí dvojnásobná pozornost při instalaci, zapínání i chodu. Vánoční stromky proto nedávejte blízko ke krbům, radiátorům či troubě. U elektronických žároviček důkladně zkontrolujte kabely, jestli nejsou naštípnuté či zlomené. Svíčky nenechávejte vůbec hořet bez dozoru. Také je nenechávejte v blízkosti jiných, snadno vznítitelných dekorací. Všechny tyto věci pak dejte ideálně mimo dosah dětí či domácích zvířat.

Nehody při vaření a jídle

Zaskočená kost z kapra během štědrovečerní večeře je prakticky folklórem českých Vánoc. Na kuchaře a jedlíky ovšem čekají i další rizika. Při samotné přípravě, která často probíhá ve shonu, stresu a ve velkém množství snadno dojde k popálení, opaření i pořezání. I zde je třeba dávat mnohem větší pozor, pokud je na blízku rizikový faktor v podobě dítěte či domácího zvířete.

Čtěte také: Jak zvládnout vánoční chaos

Další nebezpečí číhá při otevírání a následném popíjení alkoholu. Přestože se jedná o typickou silvestrovskou záležitost, i o Vánocích bývají ošetřováni lidé, kteří dostali ránu špuntem od sektu do oka. Vypitý alkohol sám o sobě pak ještě umocňuje všechna další rizika. O nejrůznější pády, zakopnutí i otlučení tak nebývá nouze.

Pomineme-li již zmíněnou kost v krku, hrozí při jídle především nejrůznější zažívací potíže. Mezi ty nejčastější a nejnepříjemnější patří žlučníkový záchvat či pálení žáhy. Přestože se nejedná o běžnou záležitost, nelze vyloučit ani otravy jídlem způsobené starou potravinou nebo její nekvalitní či nedostatečnou přípravou.

Zákeřný stromek

Jehličnan v obýváku je typickým symbolem Vánoc. Typické jsou i zranění, která přivozuje. Již zde byly zmíněny požáry v důsledku elektrického zkratu žároviček či nehlídané plápolající svíčky. Nezřídka kdy dojde také k pádu a následnému poranění osob při věšení ozdob na stromek. Dochází tak především ke zlomeninám končetin, rozseknutí hlav nebo pořádným pohmožděninám.

Již méně časté bývají úrazy očí, kdy přijde na řadu švihnutí větvičky či zadrhnutí o jehlice stromu. Rovněž pád stromu se občas přihodí, i když zde nějaké následky buď vůbec nebývají, nebo jsou vesměs zanedbatelné. Výjimku představuje pád na malé dítě, navíc v kombinaci třeba s hořící svíčkou či skleněnými ozdobami, které si při dopadu mohou roztříštit a způsobit tím řezné rány.
Méně vážné problémy

O Vánocích se samozřejmě může stát ještě celá řada více či méně závažných úrazů. Určitě byste měli dávat pozor při lití olova, i když tento zvyk už v současnosti dodržuje pouze malé procento populace. Ostražití byste měli být i během vánočních nákupů. Pro ilustraci opět trochu z americké statistiky. Každý rok dojde ke zranění 21 000 dětí do pěti let nákupním vozíkem během předvánočních tlačenic v obchodech.

K tomu se ještě přes šest tisíc lidí zraní na eskalátorech. Opominout ovšem nelze ani známého tichého zabijáka – stres. Předvánoční shon v lidmi narvaném obchodě, zařizování, úklid, příprava a vaření na štědrý den a konečně i společné trávení tolika času s příbuznými. To všechno může vést minimálně ke zvýšení krevního tlaku. Snažte si tedy vánoční pohodu vychutnat tak, aby neskončila infarktem.

Čtěte také: Jak zvládnout vánoční chaos

Témata: Zdraví, Úrazy, Úraz, Hořet, Lití olova, Elektrický proud, Přívoz, Symbol Vánoc, Sváteční čas, Van, Domácí zvíře, Závažný úraz, Štědrovečerní večeře, Společné trávení, Zdraví na Heureka.cz