[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
CO POTŘEBUJEŠ:
JAK NA TO:
1. Pláty řasy Nori polož lesklou stranou dolů na bambusovou podložku.
2. Na plát navlhčenýma rukama rozprostři vrstvu vychladlé uvařené rýže a trochu ji ještě pomačkej.
3. Na spodní 3 třetinu rýže rozlož v pruzích náplň. V našem receptu to je okurka, mrkev a avokádo.
4. Do pravého sushi patří i tenké plátky syrových ryb. Pomocí podložky zaroluj řasu směrem od sebe.
5. Hotové rolky nech odpočinout a pak je krájej na 3cm kousky. Nůž si před ukrojením rolky namoč, aby se ti na něj rýže nelepila.
TIP DÁŠI A MATESA
Rýži na sushi před vařením pořádně proplachuj, dokud z ní nebude odtékat čistá voda. Pak ji nech okapat a oschnout. V misce smíchej tři lžíce rýžového octa se dvěma lžícemi cukru, lžící soli a tuto směs nalij k rýži, přidej správný poměr vody a rýži uvař podle návodu na obalu.
JAK SE JÍ HŮLKAMI?
Japonci a obyvatelé dalších asijských států používají místo příboru hůlky. Stačí jen trochu trpělivosti a budeš jimi i ty umět jíst jako teď vidličkou a nožem.
Z hůlek si udělej takové kleštičky: Spodní hůlka se během jídla nehýbe, proto ji jednoduše umísti mezi palec a ukazováček ruky, ve které normálně držíš nůž. Vrchní hůlku chytni stejně jako tužku. Soustřeď se na to, aby konce obou hůlek byly v jedné rovině, a můžeš začít trénovat rozevírání a zavírání hůlek. Celou dobu mysli na to, že hýbat se při nabírání y , ý p pokrmu musí pouze vrchní hůlka.
Hůlky nejsou na hraní, proto s nimi nešermuj, nemávej ani je nepoužívej jako ukazovátko.
Foto autor: FOTO: ISTOCK, ILUSTRACE: TOM PEKÁREK
Vaříme s dětmi: Jednoduché jablečné dobroty