Maminka.czMateřídouška

Vaříme s dětmi: Japonské sushi

redakce 19.  10.  2021
Naučte se s Dášou a Matesem připravit jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně. A nakonec si společně ukážeme, jak se jí jídelními hůlkami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

CO POTŘEBUJEŠ:

  • rýži na sushi
  • zelenou řasu Nori
  • salátovou okurku, mrkev, avokádo
  • nakládaný zázvor
  • cukr a sůl
  • rýžový ocet
     

JAK NA TO:

Klepněte pro větší obrázek


1. Pláty řasy Nori polož lesklou stranou dolů na bambusovou podložku.

Klepněte pro větší obrázek


2. Na plát navlhčenýma rukama rozprostři vrstvu vychladlé uvařené rýže a trochu ji ještě pomačkej.

Klepněte pro větší obrázek


3. Na spodní 3 třetinu rýže rozlož v pruzích náplň. V našem receptu to je okurka, mrkev a avokádo.

Klepněte pro větší obrázek


4. Do pravého sushi patří i tenké plátky syrových ryb. Pomocí podložky zaroluj řasu směrem od sebe.

Klepněte pro větší obrázek


5. Hotové rolky nech odpočinout a pak je krájej na 3cm kousky. Nůž si před ukrojením rolky namoč, aby se ti na něj rýže nelepila.

Klepněte pro větší obrázek

TIP DÁŠI A MATESA

Rýži na sushi před vařením pořádně proplachuj, dokud z ní nebude odtékat čistá voda. Pak ji nech okapat a oschnout. V misce smíchej tři lžíce rýžového octa se dvěma lžícemi cukru, lžící soli a tuto směs nalij k rýži, přidej správný poměr vody a rýži uvař podle návodu na obalu.

JAK SE JÍ HŮLKAMI?

Japonci a obyvatelé dalších asijských států používají místo příboru hůlky. Stačí jen trochu trpělivosti a budeš jimi i ty umět jíst jako teď vidličkou a nožem.


Z hůlek si udělej takové kleštičky: Spodní hůlka se během jídla nehýbe, proto ji jednoduše umísti mezi palec a ukazováček ruky, ve které normálně držíš nůž. Vrchní hůlku chytni stejně jako tužku. Soustřeď se na to, aby konce obou hůlek byly v jedné rovině, a můžeš začít trénovat rozevírání a zavírání hůlek. Celou dobu mysli na to, že hýbat se při nabírání y , ý p pokrmu musí pouze vrchní hůlka.

Klepněte pro větší obrázek

Hůlky nejsou na hraní, proto s nimi nešermuj, nemávej ani je nepoužívej jako ukazovátko.


Foto autor: FOTO: ISTOCK, ILUSTRACE: TOM PEKÁREK

Vaříme s dětmi: Jednoduché jablečné dobroty

Témata: Mateřídouška, jídlo, ISTOCK, Rýže, Mrkev, Nori, Řasy, Okurka, Hulk, Sushi, Tom Pekárek, Dáša

Video