Maminka.czTěhotenství

Varixy musíte začít řešit včas

Marta Duspivová 14.  6.  2010
Varixy musíte začít řešit včas
Jste těhotná nebo máte pár týdnů po porodu a všimla jste si, že vám na nohách prosvítají první drobné, rozšířené žilky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Neváhejte a určitě navštivte cévního specialistu dříve, než vaše příznaky budou opravdu vážné, jen tak se můžete vyhnout budoucím závažným problémům.

Křečové žíly jsou jedním z problémů, kterému se v těhotenství nejspíš nevyhnete. Jak jim předcházet, minimalizovat jejich vznik a užít si těhotenství bez pocitu těžkých nohou a dalších komplikací?

Skryté souvislosti

Jedná se vlastně o civilizační nemoc - méně se hýbeme, jsme obézní a spíše stojíme či sedíme na jednom místě. Postiženo je ohromné množství lidí, asi dvakrát více žen. Říká se, že mezi šedesátiletými je postižen každý druhý člověk. První příznaky se ale mohou objevovat už kolem 20. roku.

Významnou roli hraje dědičnost, žilní stěna je jednoduše méně pružná, tlaku krve klade menší odpor a je více propustná (říká se tomu vrozená méněcennost žilní stěny), a v kombinaci s nesprávným životním stylem či hormonálními vlivy vede k chronické žilní nedostatečnosti.

Žíla se tlakem krve v určitém místě rozšíří a chlopně přestanou doléhat. Častou příčinou chronické žilní nedostatečnosti bývá těhotenství - především kvůli hormonálním změnám na počátku gravidity, které mění kvalitu žilní stěny, a později kvůli mechanickému útlaku krve v hlubokých pánevních žilách.

Chlopně a jejich funkce mohou být poškozeny lecčím, především zánětem žil, jejich ucpáním krevní sraženinou (trombóza) nebo poraněním. To vše (změna kvality žilní stěny a zvýšení tlaku) způsobuje rozšiřování a prodlužování postižených žil. Tento stav se nazývá varixy.

Léčba: čím dříve, tím lépe

Krev se tedy začíná městnat v žilách povrchového systému, ty se pozvolna rozšiřují a prosvítají přes kůži. Objevují se první metličky (neboli flebektazie) -povrchové drobné žilky. Už v této době bychom ale měli určitě zajít k lékaři.
Chronická žilní nedostatečnost je dlouhodobý a trvalý proces, který se ale bohužel pozvolna zrychluje. Má několik stupňů, přes bolestivé otoky, noční křeče, silnou pigmentaci a ztrátu ochlupení se mohou neléčení nemocní dočkat až poruch zásobování dolní končetiny krví nebo zhoršeného hojení jakýchkoli, i povrchových ran.

„V závěrečných fázích nejsou výjimkou ani hluboké a velmi nepříjemné žilní vředy, které se od takzvaných tepenných vředů (vznikajících nedokrvením) liší tím, že méně bolí, ale jejich léčba je rovněž velmi zdlouhavá. Jednoznačně zde platí - čím dříve s tím ,začneme něco dělat‘, tím lépe pro budoucnost, máme šanci tím významně oddálit nástup vážnějších obtíží,“ doporučuje cévní specialista MUDr. Radomír Pacík.

Pokud k lékaři nedorazíme v časném stadiu, začnou se postupně objevovat širší a větší žíly, které někdy bolí na dotek. Pozvolna se rozšiřují do leckdy vakovitých varixů. Často je nalezneme po celé délce dolní končetiny, která začíná otékat a bolet, protože stagnující krev prosakuje přes žilní stěnu.

Začnou se nám zařezávat ponožky, k večeru míváme pocit „těžkých nohou“, kterým uleví, když si je dáme nahoru. V noci nás mohou probouzet křeče, které jsou způsobeny tím, že otok vzniklý během dne postupně splaskává a „přicházejí k sobě“ utlačené nervy, které přes den dočasně ztratily citlivost.

Nezapomínejte na punčochy

Příznaky žilní nedostatečnosti bývají obvykle typické, lékař by neměl mít problémy s diagnózou. Nejprve situaci vyhodnotí pohmatem, různými polohovými testy s pomocí škrtidla si orientačně ověří stupeň postižení. Pak ještě může udělat speciální ultrazvukové vyšetření, které mu pomůže určit charakter onemocnění a definitivně potvrdí diagnózu. Léčba se liší podle stupně onemocnění.

V raných stadiích jsou v rámci podpůrné terapie prakticky vždy doporučovány kompresní punčochy, které by se měly nosit přes den, hlavně při dlouhém stání. Mohou být lýtkové nebo stehenní - jejich společným úkolem je zlepšovat tlak a průtok krve v žilách pomocí jejich déletrvající komprese.

Jejich nasazení je limitováno počasím, v teplých měsících jednoduše nejsou příjemné. Další podpůrnou terapií jsou tzv. venotonika, většinou volně dostupná léčiva, která by měla především zvyšovat pružnost a pevnost žilní stěny (která díky nim tak snadno neochabne) a potlačovat zánět.

Oblíbená sklerotizace

Onemocnění nejprve nebolí a není ani moc nepříjemné. Proč tedy vlastně lidé přicházejí do cévních ordinací nebo flebologických či angiologických ambulancí ještě v raných stadiích? S velkou převahou to jsou ženy, a to především z kosmetických důvodů.

Existuje možnost, jak se efektivně zbavit nepěkných metliček a drobných varixů, které jim zpočátku asi vadí nejvíce. „Je jí pacientkami oblíbená sklerotizace, se kterou mám dobré zkušenosti. Do rozšířené povrchové žilky se drobnou jehlou vpíchne přesná dávka speciálního roztoku například na bázi alkoholu.

Tato látka žilní stěnu sklerozituje - poškodí žilní výstelku - a udělá ji smáčivou (normálně je nesmáčivá). Díky tomu se v místě aplikace léku sráží krev a varikózní žilka se později ucpe malou sraženinou.

Jak bylo řečeno, nic se neděje, protože krev si sama najde jinou cestu v žilní síti, což nás může časem donutit zákrok zopakovat.

Ucpané místo postupně zaroste vazivem a varix zmizí. Zákrok ale musí určitě dělat lékař s bohatými zkušenostmi, lék je nutné vpíchnout přesně do žilky, což někdy není jednoduché.

Sklerotizační roztok se musí dostat tam, kam patří, jinde by udělal ,neplechu‘. To, že jsem píchl správně, poznám tak, že bezbarvý roztok léku v místě vpichu naředí krev a ta se odbarví -modrá žilka přestane prosvítat přes kůži,“ vysvětluje R. Pacík a dodává, že deset aplikací přípravku v jednom kalendářním roce je hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Druhý člověk, Žilka, Žilní stěna, Civilizační nemoc, Polohový test, Speciální roztok, Žilní nedostatečnost, Zac