Maminka.czPraktické rady

Váš dům – váš hrad. Rady jak ho zabezpečit před odjezdem na dovolenou

redakce 7.  6.  2014
Váš dům – váš hrad. Rady jak ho zabezpečit před odjezdem na dovolenou
Blíží se letní měsíce, kdy mnoho z nás odjíždí za rekreací do teplých krajin. Kromě poloprázdných měst a sprintujících termínů v kancelářích to ovšem znamená i žně pro ty, kdo si rádi berou věci bez dovolení. Neusnadňujte jim to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Policejní statistiky potvrzují, že během letních prázdnin se počet vloupání do bytů a domů každoročně zvyšuje. Zabezpečení bytu se vyplatí nepodceňovat, aby vás po návratu nečekalo nepříjemné překvapení.

Tady jsou základní rady:

1) Hlavně diskrétně

Dlouho očekávaná vysněná dovolená je něco, co si člověk jen nerad nechává pro sebe. Proč se nepochlubit blýskavými letenkami na Kanáry? Jednoduše – kvůli bezpečnosti. Policisté i pojišťovny jednotně tvrdí, že o vašem odjezdu by mělo vědět co nejméně lidí. Zveřejňování času odjezdu z domova, ideálně na sociální síti, je v podstatě pozvánkou pro všechny možné nenechavce.

2) Budiž (v bytě) světlo!

V době, kdy si budete užívat zasloužený odpočinek, nebývá od věci hodit vaše starosti s údržbou bytu na někoho jiného. Pokud se u vás někdo jednou za čas staví, zalije květiny, vyvětrá a vybere poštu ze schránky, vzbudí tím dojem, že pokusy o vloupání by mohly narazit na odpor. Iluzi obydlenosti můžete bytu dodat i tím, že necháte roztažené záclony nebo žaluzie, popřípadě nainstalujete časový spínač, který sám občas rozsvítí světla nebo zapne televizi.

3) K bráně, a ani o krok dál

To první, co zlodějům kříží plány, bývají zpravidla dveře do bytu. Nebývá právě optimální spoléhat se na prastaré polopapírové dveře, doporučují se vyztužené okované bezpečnostní dveře v ukotvených bezpečnostních zárubních. Na většinu skutečně certifikovaných dveří bývají zlodějská páčidla krátká.

4) Bez kvalitního zámku ani ránu

Minimálně stejně důležitý je zámek. Doporučuje se cylindrická vložka bezpečnostní třídy 3 až 4. „Bezpečnostní vložka opatřená kvalitním kováním dokáže odolat převážné většině pokusů o neoprávněné vniknutí,“ potvrdila Eva Zupančič ze společnosti ASSA ABLOY. „Vložku nelze odvrtat ani vytrhnout a je odolná i proti bumpingu a planžetování (lidově vyháčkování),“ doplňuje.

Co naplat, dveře jak z protiatomového krytu jsou bez kvalitního zámku k ničemu, stejně jako osminásobný zámek z oceli určené k výrobě tanků – ovšem zasazený v papundeklové desce.

5) Neopomínejte okna

Nezapomeňte ani na to, že pokud selžou dveře, chytrému zloději se ještě pořád nabízejí okna. Je otázkou vteřin okno rozbít – pokud ovšem není zamřížované nebo na sobě alespoň nemá bezpečnostní fólii, která zabrání jeho vysypání. Hrubá síla zpravidla neplatí ani na vrstvená bezpečnostní skla nebo skla s drátěným pletivem.

6) A pro jistotu…

Před odjezdem je každopádně záhodno váš byt pojistit. Při uzavírání pojištění domácnosti je potřeba správně spočítat výši pojistného plnění, neboli hodnotu věcí, které má pojištění chránit. Za tímto účelem je dobré schovávat si doklady od nakoupených věcí, a to nejcennější ještě navíc vyfotit. Ulehčí to následnou komunikaci s pojišťovnou.

„A pojišťovny i kontrolují, zda je váš byt dobře zabezpečen,“ varuje Zupanic. Minimem je cylindrická vložka minimálně bezpečnostní třídy 3. Požadavky mají i na dveře, zárubně a kování. Pokud máte s bytem propojenou garáž, i ona musí mít kvalitní zámek - jinak vám pojistka nemusí být vůbec uznána.

7) Vypojte spotřebiče ze sítě

Zloději nejsou tou nejhorší pohromou, která může opuštěný byt nebo dům postihnout. Zůstane-li v bytě zapnutý spotřebič, může místo krádeže dojít spíše k požáru. Vypnutí všech žehliček, sporáků a podobných je samozřejmostí – a je-li to možné, doporučuje se vypnout pojistky, stejně jako odpojit televizi od antény. A pokud by se přeci jen něco přihodilo, doporučují hasiči nechat u sousedů rezervní klíče a kontakt na sebe. „Hasiči se nakonec dostanou všude, ale oprava dveří také není zadarmo,“ glosuje mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

8) Nezapomeňte na vodu

Je-li to možné, doporučuje se i vypnout přívod vody do bytu a rozšířit případné pojištění na vytopení bytu. Občas se stane, že oproti vší naší snaze prostě praskne potrubí nebo sousedovi přeteče vana – a na stropě nám hned vznikne krásný atlas světa.

9) Společné prostory nechte prázdné

Zvýšenou pozornost bývá dobré věnovat nejen samotnému bytu, ale i případným společným prostorám, popřípadě sklepům a podobně. Všechny společné prostory domu by měly být dobře osvětlené a přístupné jen ostatním nájemníkům a měly by být vyklizené.

10) Zvažte elektronické zabezpečení

Klíč se zámkem již není jedinou ochranou opuštěných bytů. Stojí za zvážení, zda neinvestovat i do některého z množství poplašných systémů, které jsou dnes výrazně dostupnější než dříve a umí toho víc, například vás i informovat o případném narušiteli SMS zprávou. Od věci není ani trezor, kde můžete schovat vše důležité – listiny, šperky, dražší elektroniku, peníze, popřípadě fotoalba po babičce. Lupič tak bude mít ještě těžší práci.

Témata: Praktické rady, Letenka, Žábě, Lupič, Společný prostor, Dov, Pojistné plnění, Nepříjemné překvapení, Vaš, Krádež, Řád, Odjezd, Hra, Vypnutí, Hrad, Nájemník, Zasloužený odpočinek, Narušitel, Atlas, Jak