Maminka.czTěhotenství

Váš partner bude brzy tátou. Připravte ho na otcovství

19.  10.  2016
Je to velká životní změna nejen pro vás, ale také pro vašeho partnera. Zatímco společně sdílíte obavu a přání, aby byl potomek zdravý, každý zvlášť prožíváte nejrůznější strachy a obavy. V této chvíli je zapotřebí myslet nejen sama na sebe a nenarozené miminko, ale také na svého partnera, který možná bude potřebovat větší pomoc, než o jakou si sám řekne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Koupila jsem mu knížku a bylo to v pohodě,“ řekla mi mezi řečí kamarádka, když jsem se jí ptala, jak připravila svého muže na to, že se stane otcem. Představila jsem si, jak by bylo jednoduché vrazit každému muži do ruky společně s pozitivním těhotenským testem i knížku a on by se po jejím přečtení stal perfektním otcem. Jenže vyřeší nějaká kniha všechny mužské obavy z nastávající situace? Co si budeme povídat – i když to nebude jednoduché, bude ke knize zapotřebí také chápající partnerka.

Dvě čárky rozbouří hormony

Často se mluví o tom, co všechno má žena udělat a jak se bude cítit, jakmile lakmusový papírek ukáže dvě čárky. Jen málokdy se ale pamatuje na to, že také muž, z něhož ty dvě čárky udělají budoucího otce, má pocity, obavy a strachy a že s jeho rozbouřenými hormony je stejně těžká práce jako s těmi ženskými. Ve chvíli, kdy se muž dozvídá „Miláčku, budeš tatínkem!“, se v jeho těle spouští krizový systém a roste hladina stresového hormonu kortizolu. Ten vyvolává buď chuť jít bojovat, anebo naopak utíkat. A právě proto mohou být reakce mužů rozdílné a pro ženu někdy nepochopitelné. Stresový hormon dosahuje vrcholu asi po šesti týdnech a poté začne mírně klesat.

TIP: Nechte dobu šesti týdnů mužům na uklidněnou, zapíjení nových pocitů s kamarády a nevyčítejte jim náladovost. I vy máte v tuto dobu rozhýřené pocity. Příroda to zařídila správně, po této době je stresový hormon u mužů mírně zvýšen, ale jen tak, aby nezapomněli, že je něco čeká, a mohli se na přípravu plně soustředit.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Chování a vztahy, partner, Brzy, Narození potomka, Part, Nouzové řešení, Náladovost, Dílo, Otcovství, Společenský život, Stresový hormon, Vedlejší kolej, Dluh, Speciální cvik, Chápající partner, Mezilidské vztahy, Pár, Těžká práce, Vaš, Výdaje, Finance, Většina mužů, Pulec