Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Bolí vás záda z nošení miminka?

Adéla Vedralová 15.  12.  2010
Vaše Adéla: Bolí vás záda z nošení miminka?
I když se to na první pohled nezdá, my maminky za den zvedneme dost závaží, není tedy divu, když se ozve nepříjemná bolest zad. Pokud se vám právě tohle děje, začněte problém řešit co nejdřív. Já jsem s nápravou škod čekala tak dlouho, že nyní hekám při každém náročnějším pohybu...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Miminko, i když je ještě malé váži přes tři kila, takže se časem takzvaně pronese. A co teprv, když taháte autosedačku nebo kočárek. Měla byste pamatovat na to, že děťátko bude čím dál tím těžší, což naznačuje, že svým bolavým zádům jen tak neulevíte - spíš naopak. Nejvíce zatěžovaná je bederní a krční páteř.

Bolestmi zad jsem trpěla už v těhotenství. Snažila jsem se pravidelně cvičit (přiznávám, že to zas tak pravidelné nebylo) a chodit na těhotenské masáže. Pomohlo mi to, ale bolestí jsem se zbavila vždy jen na chvilku. Těšila jsem se na okamžik, kdy mi splaskne břicho a neduhy nadobro odezní. To jsem ještě netušila, že opravdová zátěž teprve přijde.

Čtěte také: Je přebalovací pult nutností?

Neodrovnalo mě ani tak chování malinkého syna, jako spíše nošení kočárku do druhého patra bez výtahu. U toho jsem se pokadé slušně zapotila a měla pocit, že moje záda jsou nejspíš vejpůl. Místo toho, abych se svými potížemi něco dělala, čekala jsem na nějaký zázrak. Jediné, co jsem si do nedávna dopřávala byly pořádné masáže. Ale ty samy o sobě vůbec nestačí, i když jsou velmi příjemné! Dnes má můj syn 12,5 kilo a jeho neustálé zvedání je pro mě jedna velká bolest. Přišel tedy čas s tím trochu hnout kupředu!

Co tedy dělat, aby vaše záda trpěla co nejméně? Je to sice smutná zpráva, ale cvičení zabírá ze všeho nejlépe. Vřele doporučuji pilates a jógu. Obsahují cviky, které cíleně posilují všechny skupiny zádových svalů. Podle mé zkušenosti je pilates o něco efektivnější. Už po prvním (velmi intenzivním) cvičení jsem cítila úlevu. Jen musíte vytrvat a každý den obětovat aspoň pět minut. Nezapomeňte se také každé ráno a večer pořádně protáhnout. Budete-li důsledná, výsledky pocítíte opravdu brzy a celkově se vám uleví, jako mě.

Také existují zpevňující a posilující bederní pásy, které pomáhají zmírnit námahu během dne (nebojte, žádný kosmodisk tím nemyslím:-). Seženete je obvykle ve zdravotnických potřebách. Na výběr dostanete různé šířky a typy. Něco podobného jsem vyzkoušela už v těhotenství, pás hezky podpíral bříško.

Vaše Adéla

Čtěte také: Je přebalovací pult nutností?

Témata: Zdraví, Nošení, Záda, Mimi, Smutná zpráva, Vaš, Nos, Zádový sval, Velká bolest, Intenzívní cvičení, Zdraví na Heureka.cz