Maminka.czŠkolák

Vaše Adéla: Buďte matkou, ale také manželkou!

Adéla Vedralová 14.  9.  2011
Vaše Adéla: Buďte matkou, ale také manželkou!
Je úplně jasné, že vztah partnerů před dítětem a po něm bývá trochu odlišný, nabere jiný směr. Jenže nesmíte zapomenout na jedno: jste teď sice rodiče a pohlcuje vás to, ale pořád jste to vy dva jako partneři, kteří se milují!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedávno jsem asi dvě hodiny visela na telefonu s kamarádkou ze střední školy, která si mi vylévala své mateřské srdce: "Už si ani nepamatuji, kdy jsme byli s Pavlem aspoň půl hodiny o samotě. Malá je na mě šíleně fixovaná a babičky bydlí moc daleko, takže hlídání většinou nepřipadá v úvahu. Naposledy jsme spolu byli na večeři, když jsem byla těhotná. Už se spolu bavíme jen o dítěti, co je potřeba koupit nebo naložit do auta. A o sexu ani nemluvím…"

Naprosto jsem pochopila, o co tady kráčí. Snad každá máma si v určité etapě mateřství něčím takovým projde. Vše se točí kolem dětí a ostatní věci jsou podružné. Postupně klesají nároky na osobní požitky a tím pádem se tohle všechno může na vztahu muže a ženy krutě projevit. Jakmile se v tomto bludném kruhu ocitnete, zarazte to, dokud je čas a komunikační propast mezi vámi ještě půjde nějak poslepovat. Pokud ne, za čas si půjdete každý po své vlastní ose, budete žít spíš jako dobře organizovaná firma, nikoliv manželé.

Udělejte všechno pro to, abyste měli zase své společné zážitky, které se bezprostředně netýkají vašeho potomka. Vyhraďte si aspoň jedno odpoledne nebo večer měsíčně, kdy si od dítěte odpočinete, přijdete na jiné myšlenky a budete mít čas a chuť poslouchat jeden druhého. Je úplně fuk, jestli vyrazíte na party nebo do pustého lesa na houby. Myslím, že obětovat pár stovek pro paní na hlídání za něco takového opravdu stojí. Pokaždé, když se mi podaří zorganizovat večer, kdy jsem jen s manželem, cítím, jak silné pouto mezi sebou stále máme a hodlám to tak udržovat. Naposledy jsme byli na koncertě naší oblíbené kapely a vrátili se domů odreagovaní, usměvaví - jako hrdličky.

Stejně tak je důležité, abyste kvůli mateřství úplně nerezignovala na to, jak vypadáte. I z vyčerpané maminy po celém dni na hřišti se může za pár minut vyklubat kočka. Váš manžel vás stále vnímá jako ženskou a určitě vedle sebe chce mít atraktivní, upravenou bytost. Nemusíte být za Stepfordskou paničku 24 hodin denně, to je za běžného provozu nemožné. Když se jednou za týden trochu víc "vyfiknete", uvidíte, že se odezva z manželovy strany dostaví!

Vaše Adéla

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Školák, Chování a vztahy, Máť, Silné pouto, Manžel, Vaš, Mateřské srdce, TAK, Take