Maminka.czPředškolák

Vaše Adéla: Hledání ideální školky? Fuška!

Adéla Vedralová 3.  2.  2012
Školky jsou v současné době horké a velmi nedostatkové zboží. Poptávka těžce převyšuje nabídku a tak se rodiče v zoufalé touze své dítě někam umístit spokojí i s podmínkami, které by za normálních okolností asi těžko připustili.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nebude trvat tak dlouho, konkrétně pár týdnů a i mě čeká nelehký úkol - tedy jít zapsat svého syna do školky. V okruhu svého bydliště jsem si přes internet vytipovala státní školky a sepsala si všechny podstatné údaje: kdy je den otevřených dveří, kdy zápis a jaké výhody konkrétní zařízení nabízí. Vylučovací metodou jsem si vybrala dvě, které se mi moc líbí, ale konečný úsudek si udělám až po osobní návštěvě. Ta je totiž podle mého názoru nejdůležitější! Ale některé věci na ní stejně nepoznám…

Školky dnes kromě standardu nabízí spoustu úžasných aktivit. Většinou jde o výtvarné kroužky, zvýhodněné zájezdy na školku v přírodě během celého roku, kurzy angličtiny a tak dále. Můžete vybírat i ze školek s alternativním přístupem k dětem či bilingvních. Nabídka je tedy zajímavá, ale asi se všichni shodneme na tom, že duše každé školky jsou především hodných a trpělivých učitelkách. Ty si otestovat předem moc nelze, pokud nepočítáme den otevřených dveří a zápis. Může se vám potom stát, že i když je školka úžasná, vaše dítě může narazit právě na zrádný lidský faktor. "Vybrali jsme si fakt super školku, byla blízko, krásné prostředí i zajímavé činnosti. Ale náš Aleš nesedl jedné paní učitelce a bylo zle. Po několika marných pokusech jsme ho museli přihlásit do jiné, soukromé a drahé školky, kde je ale syn velmi spokojený," vypráví třicetiletá Marie z Prahy.

Rozhodně se tedy nenechte vmanipulovat do situace: buďme rádi, že vůbec nějakou školku máme, je jedno, jaká je. "Když jsem viděla, že moje dcerka ani po dvou měsících neumí ani jednu novou písničku a stává se apatickou, došlo mi, že školka, která se zdála tak skvělá, není taková, jak se tvářila. Děti si hrály, ale nikdo se jim moc nevěnoval," popisuje osmadvacetiletá Julie." Několik měsíců trvalo, než se mi malou podařilo dostat jinam, ale stálo to za to úsilí. Teď jsme v pohodě," dodává.

ČTĚTE TAKÉ: Porodné, mateřská a rodičovská: Stručně, jasně, přehledně

Není tedy nic divného vyjádřit svou nespokojenost, vždyť ve školce dítě tráví většinu času. Nelámejte nic přes koleno a pokud ve školce praktikují něco, s čím jako rodič nesouhlasíte, neváhejte se ozvat nebo dítě vzít jinam.

Témata: Děti, Předškolák, Mateřská škola, Den otevřených dveří, Fuška, Hledání, Marný pokus, Alternativní přístup, Ideál, Nelehký úkol, Krásné prostředí, Vaš