Maminka.czPraktické rady

Vaše Adéla: Jak se vyznat v džungli kojeneckých mlék?

Adéla Vedralová 12.  11.  2010
O tom, že kojení je nejlepší způsob stravování kojenců není sporu. O tomto tématu byly popsány stohy papíru. Když je s kojením z nejrůzějších důvodů šmitec, nemusíte shánět náhradní kojnou nebo lítat do porodnice kupovat mateřské mléko od cizích žen, kterým právě přebývá, jako kdysi dávno.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už pár desítek let je tady moderní řešení nedostatku vašeho vlastního mléka. Dříve byl na našem vyprahlém trhu výhradně Sunar, takže naše maminky nemusely v lékárně či drogerii řešit půlhodinové dilema, jakou náhradní výživu vybrat.

Čtěte také: Když se z kojení stane noční můra...

Dnes můžeme vybírat z nejrůznějších značek, cenových kategorií, druhů, s blahodárnými účinky na trávení, protialergické, antirefluxní… Ale jak se v tom máme vyznat, když se v téhle mléčné „branži“ teprve rozkoukáváme? Podělím se s vámi o moje zkušenosti, možná díky nim nešlápnete tak často vedle.

Masáž reklam v televizi a časopisech jsou neúprosná! Sice nám v nich nabízejí super mléka, ale nikde není psáno, že i to nejdražší bude vašemu dítěti plně vyhovovat. Když jsem se po několika týdnech po porodu ocitla téměř bez mléka, nechala jsem si od naší dětské lékařky doporučit Bebu HA (hypoalergenní).

Z počátku jsem byla spokojená, ale po pár dnech mi bylo divné, že syn hodně často po krmení zvrací. Lékařka konstatovala, že má takzvaný reflux (nezralost přechodu mezi jícnem a žaludkem – což se obvykle do půl roku života upraví). Tak jsme běželi do lékárny pro speciální mléko s označením AR (antirefluxní), které je zahuštěné a tak v žaludku snáze zůstane.

Opět jsme zvolili Bebu, ale tentokrát nastal problém! Mléko bylo tak husté, že jsem musela násilně zvětšit díry v pekelně drahých savičkách, aby byl syn vůbec schopen z lahve něco vypít. Další dost podstatná nevýhoda byla v tom, že se v mléce tvořily hrudky, které nemizely ani po několikaminutovém míchání. Ucpávaly savičku a Eda dostal amok, protože mu do pusinky nekápla ani kapka.

Jednoho dne jsem toho měla tak akorát dost a koupila konkurenční Nutrilon. Ten se hezky rozpouštěl a měl stejnou konzistenci jako obvyklá mléka s označením HA, protože se zahušťuje přímo v bříšku dítěte. Úžasný byl také fakt, že synka přestaly trápit koliky! Jediná nevýhoda Nutrilonu je vysoká cena. V porovnání s konkurenčními značkami je nejdražší. V období, kdy se dítě krmí výhradně mlékem, leze dost do peněz.

Jednou mě zasáhl záchvat šetrnosti a rozhodla jsem se vyzkoušet o poznání levnější tradiční Sunar. Říkala jsem si: také jsem na něm vyrostla, takže nemůže být špatný. Opravdu nebyl. Ale po pár dnech jsem začala pozorovat, že se po něm Eda budí hlady mnohem častěji než po Nutrilonu. Zkusila jsem vydržet a čekala, že jde jen o zvyk. Kdepak! A tak jsem se pokorně vrátila zas zpět k Nutrilonu. Nejdůležitější ukazatel je dostatečný váhový přírůstek a ten v tomto případě konečně začal vypadat jako v učebnici pediatrie. Jaké jsou vaše zkušenosti?

Vaše Adéla

Čtěte také: Když se z kojení stane noční můra...

Témata: Praktické rady, Vaš, Jediná nevýhoda, Speciální mléko, Jak