Maminka.czBatole

Vaše Adéla: Jak snadno předejdete placaté hlavičce u kojence?

Adéla Vedralová 28.  8.  2011
Už v porodnici nám sestřičky překotně vysvětlují, jak máme svému dítěti stále otáčet hlavičku, aby ji nemělo na jednom místě proleženou, tedy placatou. Jenže ono to někdy není tak jednoduché! Děti si prostě chtějí ležet po svém?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jelikož jsem příkladná ukázka toho, jak to s placatou hlavou nemělo dopadnout (ano, moje hlava má přesně tento defekt), jako čerstvá matka bych nikdy nedovolila, aby se mému chlapečkovi stalo to samé. Kluk s plackou na temeni by v pubertě u holek rozhodně moc bodů neposbíral a mě by za to právem proklínal. Moje maminka asi nebyla v přetáčení dost důsledná a tak si nemůžu ani dnes dovolit super krátký sestřih. Ploška se mi také decentně připomene, když si umývám vlasy. Ach jo.

Rozhodně jsem se nechtěla spoléhat na starou metodu častého přetáčení hlavičky miminka. Pátrala jsem po internetu, zpovídala zkušenější kamarádky. Bývalá spolužačka mi pak doporučila zakoupení speciální podložky, která má takzvanou tvarovou paměť. To znamená, že povrch podložky přesně okopíruje tvar dětské hlavičky a tak na ni nijak netlačí. Něco podobného prodávají i pro dospělé trpící problémy s krční páteří. Dítě si tak může hovět ve své oblíbené pozici a nehrozí mu žádná deformace.

Jenže při samotném shánění jsem trochu narazila. Ve všech obchodech se na mě dívali jako na Marťanku. "Cože to chcete?" Nakonec jsem uspěla v obchodě Babypark v jedné pražské nákupní zóně. Měli tam dokonce vylepšenou verzi s postranními válečky, které dítě navíc pomáhá polohovat, aby se neskulilo na zádíčka či bříško. S výsledkem jsem velmi spokojená! Tomu říkám dobře investovaná pětistovka. Můj syn si na podložce hověl asi do devíti měsíců, kdy už na něj byla malinká. A žádnou placku na hlavě nemá. Jupí!

Vaše Adéla


SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, pláč, Krátký sestřih, Čerstvá matka, Bývalá spolužačka, Jak, Plac, Vaš