Maminka.czDěti a mateřství

Vaše Adéla: Jednorázové pleny versus látkové

Adéla Vedralová 21.  2.  2011
Jelikož žijeme ve 21. století, máme k dispozici vychytávky, o kterých se našim maminkám ani nesnilo. K těm stěžejním mateřským výdobytkům patří bezesporu jednorázové papírové plenky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Díky nim ubývá dost práce se složitým praním, sušení m a žehlením z obou stran. Jenže generace dnešních dvacátníků a třicátníku už dávno ví, že jejich užívání nepatří zrovna k ekologicky zodpovědným řešením. Navíc dnešní podoba látkovek je naprosto jiná než před patnácti lety?

Můžeme si tedy vybrat mezi pohodlíčkem s papírovkami a o něco málo menším s látkovkami. O jednorázových plenkách všichni víme, že jejich cena celkem podstatně zatěžuje rodinný rozpočet. Když přicházím v drogerii k pokladně a na seznamu nákupních položek figurují plenky, pokaždé mě celková suma omráčí.

Co bych za téměř 400 korun mohla mít jiného? Hezký top, kvalitní řasenku nebo snad luxusnější večeři? Kdybych používala látkové, mohla bych si něco z toho týden co týden dopřát? Teď je mi to jasné, ale když jsem se před rokem a půl rozhodovala, jaký systém zvolím, sáhla jsem po jednodušším a dražším, protože jsem neměla dost informací o druhé variantě. Škoda! Když jsem na vlastní oči viděla, jak systém doopravdy funguje, byl synovi víc než rok, bohužel. Až budu mít druhé dítě, rozhodně si pořídím sadu látkových vícevrstvých plen.

Čtěte také: Nákupní horečka na poslední chvíli

Z nějakého důvodu jsem totiž žila v bludu, že s látkovými plenami je strašně moc práce a manipulace s nimi je pro mě nechutná, tedy nepřijatelná. Je přece jednodušší ten voňavý poklad rovnou hodit do koše a víc se jím nezabývat? Jenže jsem netušila, že to není zas tak horké. Prostě se vyjme separační vrstva i s miminkovským hnědým výtvorem, která se hodí také do koše a plenka samotná putuje do pračky. Žádné namáčení hovínek v kýblu, žádné máchání ani žehlení se nekoná. Materiál je navíc o dost příjemnější na dotek, než papírovky, skvěle sedí a hlavně neprosakuje!

Je sice fakt, že počáteční investice do sady látkových plen je poněkud vyšší. Existuje spousta variant, ale dá se říci, že za ni průměrně zaplatíte něco kolem 7 tisíc korun. Tento balík by vám měl vydržet až do doby, kdy se vaše dítě naučí chodit na nočník. Dále jen dokupujete separační vložky za 160 ks zaplatíte cca 200 korun), případně náhradní plenkové kalhotky, speciální prací prostředek s desinfekčním účinkem atd. Stejně ale ve srovnání s jednorázovými plenkami výrazně ušetříte! Jen si to samy spočítejte?? Ta uspořená částka je celkem slušná.

Vaše Adéla

Témata: Děti, Plen, Jed, Vaš, Nákupní horečka