Maminka.czNočníky

Vaše Adéla: Kdy a jak začít s nočníkem?

Adéla Vedralová 8.  4.  2011
Vaše Adéla: Kdy a jak začít s nočníkem?
Chození na nočník patří mezi nejvýznamnější změny v životě malých dětí. Přechod z plenek na cílené čůrání a kakání je často velmi zdlouhavé a náročné. Nemá cenu nic uspěchat...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když bylo mému synovi půl roku, moje babička se mě úplně vážně zeptala: "Už ho dáváš na nočník?" Klepala jsem si na čelo a myslela si, že se zbláznila. Jenže později jsem se dozvěděla, že před lety, kdy existovaly jen látkové pleny (se kterými bylo nemálo práce), maminky své děti vysazovaly na nočník hned, jak se naučily lehce sedět. Prostě se chtěly zbavit té dřiny s plenami.

Našla jsem dokonce pár fotek, kde je moje máma - jako miminko sedí na hrnci, upevněna k ohrádce, aby se nezřítila. Docela brutální! Z dnešního hlediska: všechno špatně! Kdy tedy s nočníkem začít? Dítě minimálně do 18 měsíců vůbec netuší, proč by něco takového mělo provozovat. Nasáklé plenky jim jsou úplně ukradené.

Proto ani nemá cenu s nočníkem začínat dříve. Je tedy vhodné dítě s nočníkem pomalu seznamovat kolem roku a půl. Zkoušejte mu názorně ukázat, jak se používá (pomocí medvídka nebo panenky). Vysledujte přibližný čas, kdy dítě obvykle kaká a posaďte ho na nočník nebo průběžně během dne. Je jasné, že úspěchu se dočkáte až za další čas, ale snažte se z vysazování udělat pravidelný rituál. Pokud se na dně něco objeví, nezapomeňte dítě pochválit, budete ho tak motivovat.

Čtěte také: Rozluštěte první slůvka

Přístup dětí je ale velmi individuální. Některému to jde skoro hned, jinému to trvá i rok nebo dva. Neznamená to ale, že by bylo zaostalé. Každý prostě potřebuje svůj čas. Můj syn ve 20 měsících ještě například nepochopil, že se do nočníku čůrá a kaká. Zatím ho přes veškerou moji snahu používá jako odrážedlo… Sice mi hrdě ohlásí: "kaka" nebo "čůa", ale až poté, co svou potřebu vykonal do plenky. Chce to velkou trpělivost!

Vaše Adéla

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, Nočníky, Jak, Zac, Pár fotek, Vaš, Pravidelný rituál, Noc, Nočník, Nočníky na Heureka.cz