Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Kdy je možné vysadit pokračovací mléko?

Adéla Vedralová 21.  3.  2011
Když své dítě přestanete kojit, obvykle přejdete k podávání takzvaného pokračovacího mléka, které mu dodá potřebné a vyvážené množství bílkovin a minerálních látek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to sice skvělý produkt, ale jak jste určitě sama poznala, docela citelně zatěžuje rodinný rozpočet. Balení vyjde přibližně na 300 korun, což není málo, když uvážíme, jak krátkou dobu vydrží. Proto si nejedna z nás klade otázku, do kdy je vlastně nutné batoleti pokračovací mléko servírovat…

Tato mléka se dělí na tři druhy podle věku dítěte na 1 (od 0 měsíců), 2 (od 6 měsíců) a 3 (cca od 10 měsíců). Každé obsahuje přesně tolik bílkovin, vitamínů a minerálních látek, kolik dítě v určitém období potřebuje a poskytuje mu tak skvěle vyváženou stravu a my nemusíme moc řešit, jestli dítko má všeho dostatek -mléko to tak trochu hlídá za nás.

Ale musíme si uvědomit, že čím je dítě starší, stává se mléko víc a víc jen doplňkem stravy, nikoliv jeho základním stavebním kamenem. Batole začíná kolem 12. měsíce života jíst velmi pestrou stravu, do které jsou zařazeny i mléčné výrobky a jiné potraviny, které se do té doby moc nedoporučují podávat.

Je tedy nutné stále kupovat to super pokračovací mléko? Pokud chcete, klidně můžete, ale pravda je taková, že ho dítě již nepotřebuje. Po konzultaci s pediatrem lze postupně nasadit pasterizované a převařené kravské mléko (jež vyjde na rozdíl od Nutrilonů, Sunarů, Hami a jiných mlék na pár korun).

Každý den nové slevy na jednom místě!

Svému synovi jsem kravské mléko nasadila ve 14 měsících, kdy jsem si spočítala, že z běžné stravy, která je velmi pestrá a vyvážená, získá opravdu vše, co potřebuje. Rozhodla jsem se tedy eliminovat Nutrilon 3, na který byl zvyklý už jen před každým spaním a ráno. Naštěstí kravské mléko přijal hned bez problémů a mně se docela ulevilo. Plnotučné čerstvé mléko (které je pro batolata nejvíce vhodné) máme v lednici totiž stále jako součást běžných zásob. Je tedy mimo jiné konec stresu s tím, zda máme dostatek Nutrilonu.

Pokud vaše dítě snáší kravské mléko bez problémů, s klidem mu jej můžete podávat. Má ale jinou chuť než pokračovací mléko a tak se může stát, že ho dítě odmítne. Řešením je ochucení sacharózou, kterou koupíte v každé lékárně nebo malým množstvím medu, než si na novou chuť dítko zvykne.

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Výživa a stravování, Mléko, Vaš, Čerstvé mléko