Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Lesby a děti - jde to dohromady?

Adéla Vedralová 28.  12.  2011
Vaše Adéla: Lesby a děti - jde to dohromady?
Dětem je nejlépe v úplné rodině, o tom není pochyb. A pod tímto pojmem si automaticky představíme model: máma, táta a potomci. V současné době se ale začíná diskutovat i možnosti, že by děti mohly vyrůstat i se dvěma maminkami...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdo se proti tomu bouří, někdo tvrdí, že jsou lepší dva milující rodiče stejného pohlaví než žádný. Já osobně se přikláním ke druhé variantě, protože pro dítě je nejdůležitější pevné zázemí, láska a individuální péče. Proč by mu ji tedy nemohly poskytnout dvě ženy?

Se svým synem chodívám na dětské hřiště a už nějaký ten pátek se tam potkáváme s Luckou a Veronikou, které společně vychovávají čtyřletého Daníka (syna Lucky). Tvoří pár a svou lásku si dávají na veřejnosti decentně najevo. A na hřišti to samozřejmě budí celkem slušné pozdvižení. Zažila jsem dokonce, že jedna se maminka ohradila, chtěla přivolat strážníka městské policie. Prý by je měli zavřít do cvokárny.

Podobných reakcí jsem zaznamenala hodně. Já jsem se s nimi dala po čase do řeči a zajímal mě jejich osud. Postupně jsem se dozvěděla, že Lucka byla vdaná, její bývalý manžel ji „řezal jako žito" a jednoho dne se zhroutila. Podporovala ji kamarádka, která jí nabídla azyl u sebe doma a tak to mezi nimi začalo. Zajímavé, téměř jako z nějaké knížky. Daník byl po rychlém rozvodu svěřen mamince a tak se z Verči stala maceška, jak sama říká. Daník prý nezvyklé složení domácnosti zatím neřeší, s tatínkem se vídá málo. Podle všeho je spokojený a vyrovnaný.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o knihu – Kuky se vrací

Holky se denně potýkají s posměšky a urážkami. „Pokaždé, když Dana vedu do školky vidím, jak se na mě učitelky dívají. Jako na úchyla. Skoro obden je mi kvůli tomu do breku. Také sousedi v baráku si div neuplivnou, když nás potkají na chodbě, "stěžuje si Lucka. Ale i tak je smířená se situací. Jsme ještě dost konzervativní země. „Kdyby to šlo, ráda bych Dana adoptovala," dodává Verča, která velmi otevřeně kritizuje fakt, že homosexuální páry nemají v Česku možnost získat dítě z dětského domova. Podle mého názoru jde o ženy, které vychovávají dítě jak nejlépe umějí a podřizují mu celý svůj život. Co je na tom „úchylného"?

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Homosexuální páry, Pevné zázemí, Urážka, Les, Homosexuální pár, Vaš, Individuální péče, Verča