Maminka.czTěhotenství a porod

Vaše Adéla: Marně se snažíte o miminko? Chyba je možná v jídle

Adéla Vedralová 29.  3.  2012
Vaše Adéla: Marně se snažíte o miminko? Chyba je možná v jídle
Problémy s plodností v dnešní době postihuje již alarmující procento párů, statistiky uvádějí neuvěřitelných 15 %! Nejčastěji je na vině špatně fungující ovulace u žen a nevýkonnost spermií u mužů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A právě za těmito problémy kromě jiného může skrývat i fakt, že náš životní styl jde od desíti k pěti. Pojídání polotovarů, fast foodu a sladkostí je celkem běžnou praxí u většiny z nás kvůli pohodlí a nedostatku času. Fyzická aktivita je také činnost, do které se až na vzácné výjimky musíme se sebezapřením dokopat! A když tělo šidíme a krmíme ho nekvalitním "palivem" nastanou zdravotní potíže, mimo jiné i problémy s početím vytouženého dítěte. Zvláště u mužů má špatná životospráva katastrofální dopad na kvalitu spermatu.

"Ve své praxi jsem se setkala s řadou žen, které nemohly otěhotnět. Společně jsme se zaměřily na důslednou změnu jídelníčku, pročištění organismu a bylo-li to zapotřebí i následnou redukci hmotnosti. Tělo se dostalo do přirozené rovnováhy a otěhotnění už nebyl problém," potvrzuje wellness-koučka Monika Divišová.

Ke zmíněné očistě může dojít jen tehdy, když celou věc nepojmete jako dočasnou kůru, ale jako zásadní změnu životního stylu. Nestačí jen na čas omezit sladké a vynechat knedlíky. V první řadě je nejdůležitější zbavit se všech zátěžových a zbytečných jedů, zejména alkoholu a cigaret. Jako další položku je nutné odepsat potraviny, jež tělu nic moc užitečného nepřinesou, spíš ho pomalu ale jistě devastují. Vyhoďte všechny instantní a zmrazené polotovary, umělá sladidla, upravované tuky. Obloukem se vyhýbejte také oblíbeným uzeninám, cukrárnám a stánkům s rychlým občerstvením.

Naordinujte si hlavně potraviny tělo posilující, což je syrová zelená zelenina, ovoce, ořechy, semínka, celozrnné obiloviny, správné tuky. "Pokud trpíte nadváhou, problémy se zažíváním či jste vystaveni velkému stresu, tak začněte řešit výživou nejdříve tyto problémy. Tělo se dostane do větší harmonie, což má na těhotenství velký vliv. Drastické diety nejsou v tomto případě ideální řešení, klidně se obraťte na odborníky," doplňuje Monika.

Změna přitom není tak těžká, hlavní je začít. Když se tělo pročistí a uleví se mu, bude vám sloužit o to lépe. Úprava životního stylu je navíc nejpřirozenější, nejlevnější a nejdostupnější metoda, jak se aspoň o kousek přiblížit vytouženému miminku, bez hormonálních dryjáků a nepříjemných procedur. Určitě to stojí za zkoušku!

A co vy? Dbáte na své zdraví a dodržujete správnou životosprávu? Podělte se o svůj názor na webu Nerozhodni.cz.

Témata: Monika Divišová, Vaš, Mimi, Špatná životospráva, Zelená zelenina, Vytoužené dítě