Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Může být sex v těhotenství noční můra?

Adéla Vedralová 23.  6.  2011
Vaše Adéla: Může být sex v těhotenství noční můra?
Mnoho čerstvě těhotných žen si klade otázku, jak to vlastně teď bude se sexuálním životem. Kolem tohoto tématu totiž panuje mnoho mýtů a přibarvených historek. Je sex v požehnané stavu nebezpečný?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Faktem je, že pokud vaše těhotenství probíhá bez problémů (tedy nehrozí předčasný porod či potrat) a lékař nedoporučil jistá opatření, sex vám ani dítěti nemůže vůbec ublížit. Jiná věc je, jestli se vám nezmění sexuální apetit.

Může se stát, že navzdory všem ubezpečením o tom, že si můžete intimní chvilky užívat bez omezení, nemusí nutně potvrzovat vaši touhu po nich. Velmi mnoho nastávajících maminek si totiž ztěžuje na mizivou nebo naopak přehnanou chuť se s partnerem milovat. Tyto výkyvy jsou ale úplně normální a váš partner by měl vše chápat. Je jasné, že v jednotlivých fázích těhotenství se žena cítí naprosto odlišně.

Většina žen už nemívá chuť k sexu v posledních týdnech, kdy už je i samotný akt díky objemnému bříšku technicky složitý. Důvodem může být také přehnaná koncentrace na blížící se porod. I toto je velmi individuální. Také se může stát, že vám sex bude připadat bolestivý, můžete cítit nepříjemné pálení. V takovém případě pro jistotu zajděte ke svému gynekologovi.

Co si budeme povídat... Nejedna z nás také v pokročilém těhotenství prochází dočasnou ztrátou sebevědomí. I když naši muži stále opakují, jak jsme krásné, tak nějak si stejně myslíme své. Z toho také pramení rozmrzelost a odmítání intimity.

Pamatuji si, jak mi manžel každý den mého očekávání opakoval, jak mi to sluší a já si při pohledu na své otylé tělo ťukala na čelo. Dodnes tvrdí, že to myslel opravdu smrtelně vážně. Chci mu věřit! My ženské prostě někdy moc podléháme nesmyslným nárokům na sebe samu. Co tíží nás, chlapi většinou ani nezaregistrují. A když nosíme společné dítě, nějaký ten fald a strie nemají valný význam. Jenže i přesto vše mě velmi děsilo jen pomyšlení, že bych se prošla za denního světla po místnosti nahá, natož...

Lék na všechny tyto trable tkví v dobré komunikaci mezi partnery. Nestyďte se o svých pocitech mluvit a rozhodně se nenechte do ničeho přemlouvat. Pokud na sex nemáte chuť a raději byste místo něj šla skládat uhlí do sklepa, nedá se nic dělat. Také jde najít i jinou variantu intimních chvilek jako mazlení a hlazení. Nebo zapojte fantazii a zkoušejte, jaké sexuální polohy by vám s rostoucím bříškem více vyhovovaly.

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Láska a vztahy, Jen pro maminku, Sex, Noc, Noční můra, Byt, Můra, Vaš, Mura, Intimní chvíle, Muž