Maminka.czŠkolák

Vaše Adéla: Na dítě je třeba nazírat jako na bytost sexuální

Adéla Vedralová 13.  12.  2011
Na projevy sexuality u malých dětí se navzdory stále otevřenější společnosti občas díváme nevraživě. Někdo ji dokonce bere jako něco nepřijatelného. Přitom není vůbec proč, jde o naprosto přirozené chování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Několikrát jsem zažila situaci, kdy si malý chlapeček na dětském hřišti sahal na pindíka a tajemně se tvářil. Ve většině případů byl okamžitě razantně okřiknut maminkou větou typu: "No fuj, ještě jednou to uděláš, tak tě seřežu!" Docela hrůza. Chudák dítě vůbec netušilo, že dělá něco nepatřičného a tak jen vyděšeně nechápavě koukalo a nakonec se rozplakalo. Takové jednání rodičů či prarodičů ho může krutě poznamenat na celý život. Úplně vážně se podobná napomínání odrazí na jeho sebevědomí, navazování vztahů a vnímání vlastního těla.

Dítě se rodí jako sexuální bytost, i když to zní celkem zvláštně. Musíme k němu tak přistupovat ať se děje co se děje. A jelikož mezi základní dětské touhy patří poznávání všeho kolem (i sebe sama), dá se očekávat, že ho bude kromě nožiček a ručiček zajímat také genitál. Pokud své dítě přistihnete, jak si dělá dobře, rozhodně ho nezrazujte. U větších dětí je pouze potřeba vymezit společenskou stránku věci, jako že by měli na svou chvilku počkat, až budou o samotě. Mezi lidmi či na návštěvě u babičky byste mohli udělat poprask. Stačí říct: "Je to v pořádku, ale pohlaď se, až budeme doma."

ČTĚTE TAKÉ: FOTOSOUTĚŽ O DŘEVĚNÉ HRAČKY MANUFAKTURA

Moje kamarádka Lucie mi vyprávěla, jak jednou svou roční dcerku vezla na pohotovost, protože se nějak divně kroutila a hekala, jako kdyby jí bolelo bříško. Poslali ji na všechna možná vyšetření, ale nic neobjevili. Nakonec se ukázalo, že malá jen masturbovala. Lucka si oddychla a byla ráda. Doktor ji ujistil, že to vypovídá o skvělém psychomotorickém vývoji dítěte!

Témata: Děti, Láska a vztahy, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Sex, Jak, Byt, Vaš, Bytost, Manufaktura, Malý chlapec