Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Pečujte důsledně už o první zoubek!

Adéla Vedralová 2.  2.  2011
Vaše Adéla: Pečujte důsledně už o první zoubek!
Když si poprvé všimnete, že v ústech vašeho děťátka vykukuje první zoubek, měla byste mu věnovat velkou pozornost. I když to zní zvláštně, je potřeba jej čistit dvakrát denně, stejně jako to děláte vy sama. Ale jakým způsobem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Popravdě se přiznám bez mučení, že když mi naše dětská paní doktorka na šestiměsíční prohlídce připomínala, abych drhla synův mini zoubek, chybělo málo, abych vybouchla smíchem. Vždyť ještě nic nekouše a pije pouze mléko... Jenže když jsem se nad celou věcí víc zamyslela, dávalo mi to smysl. Ale když jsem si představila, jak budu malému strkat něco do pusinky a on se bude vrtět a cukat, docela mě polilo hrůzou horko.

Ale co, nakoupila jsem v lékárně ten nejlepší dětský kartáček, který nabízeli a pastu (kterou nejmenší děti vlastně ani nepotřebují). Hned večer jsem vše vyzkoušela a moje obavy z nerovného boje se naplnily. Sama jsem neměla šanci vyhrát ani náhodou! Eda měl totiž nedávno rýmu a měl hrůzu z odsávačky hlenů. Když tedy uviděl jakýkoliv předmět blížící se k jeho obličeji, nasadil všechny své zbraně, aby ho od sebe co nejrychleji odvrátil. Mise skončila velkým řevem - a tak jsem to prostě na poprvé vzdala.

Druhý den jsem celá nešťastná volala do pediatrické ordinace a žádala o radu. Když si mě paní doktorka vyslechla, uklidnila mě, že nejsme žádná výjimka. "Spousta dětí ze začátku protestuje, musíte být trpělivá. Nemusíte ho strašit rovnou kartáčkem, to přece vůbec není nutné! Stačí, když si na prst navléknete čistou plenu a rychle mu s ní zoubek přejedete. Hlavně odstraňte plak," znělo lékařčino doporučení.

Dětský zubní kartáček putoval zpět do krabičky a dál čekal na svou chvíli. Trik s plenou na prstu se osvědčil a syn mi po pár dnech hezky držel. Ani ze začátku mi nepředváděl scény jako předtím. Po pár týdnech dokonce věděl, že přijde čištění a sám od sebe otevíral pusinku.

Čtěte také: 21 dětských pokroků

Každý den jsem také dbala na to, aby Eda sledoval, jak si čistím zuby já s manželem. Nakonec ho kartáček začal zajímat a tak ho konečně dostal do ruky. Jelikož jsou malé děti takové "opičivé opičky", naučí se napodobovat vše, co kolem sebe vidí. Pěstování pravidelného hygienického návyku se tedy usnadňuje. Dnes si čistíme zuby společně a je to docela zábava.

Vaše Adéla

Témata: Zdraví, První zoubek, Vaš, Zoubek, Dětský zub, Pec, Zdraví na Heureka.cz