Maminka.czKojenec

Vaše Adéla: Pečujte o svá kojící prsa!

Adéla Vedralová 25.  11.  2010
Hodně se mluví o kojení. Řeší se správná technika, množství mléka... ale musím přiznat, že jsem málokdy slyšela o způsobu, jak se správně starat o zatěžovaná prsa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V období kolem porodu, kdy se během krátké doby výrazně mění jejich velikost i tvar, je velmi důležité o ně systematicky pečovat. Pokud nechcete pocítit trvalé následky (strie, povolená kůže, prasklinky) neměla byste to podcenit. Nečekejte na zahájení laktace, kdy může být pozdě, začněte se svým ňadrům věnovat už během těhotenství.

Patřím mezi ženy, kterým se už v prvním trimestru těhotenství značně zvětšila prsa. Bylo mi tedy jasné, že až začnu kojit, bude ještě hůř. Měla jsem štěstí, že se mi nevytvořily obávané strie. Paní doktorka mi poradila, abych si pokožku na prsou dvakrát denně jemně masírovala a natírala olejíčkem proti striím. Také jsem si dávala rychlou studenou sprchu. Dělala jsem to poctivě celé těhotenství a vše dobře dopadlo. A s příchodem kojení jsem musela přidat ještě několik dalších procedur.

Čtěte také: Vaše Adéla: Když se z kojení stane noční můra...

Protože z prsou miminko pije, měla byste je udržovat v perfektní čistotě (omývejte je klidně i několikrát denně). Používejte jen čistou vodu, mýdlo nebo sprchový gel by mohli vadit. Zvláštní pozornost věnujte bradavkám a dvorcům - jejich pokožka je totiž namáhána nejvíc.

Existují speciální krémy na bradavky a jejich okolí, které můžete používat po každém kojení (před dalším je ale důkladně opláchněte). Nejen, že pomáhají hojit prasklinky, které vám může sání miminka způsobit, také je otužují a posilují. Seženete ho běžně v lékárně nebo v Mothercare, v některých porodnicích je dokonce rozdávají. Měla jsem s poraněnými bradavkami docela problémy a moc mi pomohl Bepanthen.

Pokud trpíte přebytkem mléka, noste v podprsence speciální savé vložky. Ty byste měla měnit co nejčastěji kvůli množení bakterií. Když mléko i přes ně prosákne na oblečení, ihned se převlečte. Vložky se mi hodně osvědčily, ale bohužel jsem byla spokojená jen s dražšími (Avent, Chicco). Cenově příznivější kousky moc dobře nedržely na místě a byly nepříjemné na dotek (o špatné savosti ani nemluvím). Což nebylo na moje rozpraskané citlivé bradavky nic moc.

Když budete mít možnost, na chvilku nechte prsa jen tak volně na vzduchu dýchat. Jinak noste přes den i v noci mateřskou podprsenku, nejlépe bez kostic. Je to rozhodně pohodlnější. I když mám spíš větší prsa a bez kosticové podprsenky nedám ránu, během kojení jsem je prostě nesnesla, protože moje prsa byla velmi citlivá.

Vaše Adéla

Čtěte také: Vaše Adéla: Když se z kojení stane noční můra...

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Kojenec, Jen pro maminku, prsa, Vaš, Pec