Maminka.czŠkolák

Vaše Adéla: Potřebují děti po Vánocích také hubnout?

Adéla Vedralová 14.  1.  2012
Nárazové mlsání o vánočních svátcích dětem nemůže vážně uškodit. Ale jen v případě, pokud už déle nemají problémy s váhou a dobře si uvědomují, že zvýšená konzumace sladkostí je jen výjimečná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dítě, které na posezení vyluxuje celý tác s cukrovím, a zají ho bramborovým salátem, by se mělo krotit. Obecně totiž není dobré utvrzovat své potomky v názoru, že občasné přejídání je v pořádku. Ale už máme po svátcích, hříchy jsou napáchány a teď čelíme jejich následkům. Co si počít, když vaše dítě za poslední týdny nadměrně přibralo? Potřebuje dietu?

Rozhodně není možné dítěti, které je stále ve fázi vývoje naordinovat redukční jídelníček v podobě, na kterou jste sama zvyklá. Neexistuje například to, že dítěti odepřete přílohy, sacharidy a tak dále. Přístup ke snižování hmotnosti u dětí je docela jiný. Jak tedy postupovat, abyste dítku nakonec ještě víc neublížila?

V první řadě se zbavte veškerých slazených nápojů. Vysvětlete dítěti, že limonády se pijí jen ve velmi výjimečných situacích a žízeň se jimi rozhodně nehasí. Místo ní mu dopřejte stoprocentní ovocné šťávy (naředěné vodou), neslazené bylinkové čaje a hlavně čistou vodu. Dále nastolte opravdu pravidelný stravovací režim, ideálně středně velkých 6 porcí denně, které by měly obsahovat zejména potraviny s nízkým glykemickým indexem, kvalitní bílkoviny a sacharidy, obilniny, mléčné výrobky (bílé kysané výrobky s trochou marmelády či medem, nikoliv dětské jogurty typu „kostíci“), zeleninu a ovoce.

ČTĚTE TAKÉ: Batolata a sladkosti

Mlsání omezte na minimum, ale úplně zakázat ho nemusíte. Pokud je dítě milovník sladkostí, dopřejte mu ho, ale jen v omezeném množství. Jeho obvyklou dávku vydělte třemi. Zamezte tomu, aby uždibovalo cokoliv během dne mimo jídlo, které má naplánované.

Dítě potýkající se s váhovým nadbytkem by mělo mít především dostatek pohybové aktivity. Nedovolte, aby stále jen sedělo na gauči nebo u počítače. Buďte mu sama příkladem a ukažte mu, že sport prostě patří k běžnému životnímu stylu, stejně jako například návštěva kina. Určitě se chytne, pokud mu pohyb naservírujete zábavnou formou!

Témata: Děti, Výživa a stravování, Školák, Vaš, Van, Take, TAK