Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Pro první botičky nechoďte do sekáče! Stojí za investici!

Adéla Vedralová 3.  4.  2011
Vaše Adéla: Pro první botičky nechoďte do sekáče! Stojí za investici!
Než zajdete se svým dítětem do obchodu s obuví, měla byste znát pár zásadních informací. Špatný výběr může totiž malou dětskou nožičku zle poznamenat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dokud miminko jen leží či sedí, je celkem jedno, jestli má na nohách ponožky nebo značkové tenisky. Ale v době, kdy se začne stavět na vlastní nohy, byste měla pořídit první opravdové botky. V tomto případě platí, že se opravdu nevyplatí šetřit jako například na oblečení.

Ať vás ani nenapadne jít dětskou obuv kupovat do sekáče nebo ji převzít jako dědictví po jiném dítěti, i když je krásně zachovalá. Každé dítě má jinou nohu a bota se každé přizpůsobí. Zkuste si sama vyzkoušet lodičky své kamarádky - uvidíte, že jsou vyšlápnuté na jinou nohu a té vaší nesedí. Jelikož se dětem noha zatím vyvíjí, dopřejte dítku nové a kvalitní obutí.

Kvalitní botičky poznáte podle certifikátu, který potvrzuje, že jde o zdravotně nezávadnou obuv. Je pravda, že takové nepatří k nejlevnějším. Počítejte s investicí přibližně od 600 do 2000 korun (záleží na značce a provedení). A jak vybrat správnou velikost? Miminko přeci jen nedokáže říct, že ho botka tlačí.

Doporučuji navštívit specializovanou prodejnu, kde zaměstnávají dobře vyškolený personál, co je schopen ve všem poradit. Základní poučka ale zní: když má dítě botu na noze, měl by se v zadu za patu v pohodě vejít váš ukazováček. Špičku pořádně prohmatejte a ujistěte se, zda je v ní dost místa.

Čtěte také: 21 dětských pokroků

Rozhodně nekupujte botičky o číslo větší, aby z nich dítě hned nevyrostlo. V takových by se mu moc dobře neťapalo a jeho chodidlům to taky moc neprospěje. Bota musí prostě sedět jako ulitá! Také myslete na praktické využití a v jakém terénu se bude malý chodec pohybovat.

Našemu Edovi jsem kupovala první botičky v létě, takže výběr padl na sandálky od značky Super Fit. Jelikož jsme v obchodě zjistili, že má syn enormně vysoký nárt, byly to jediné, které obul. Stály sice víc než moje letní botky, ale nevadí. Svůj úkol splnily o puntíku.

Vaše Adéla

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Zdraví, Dětské oblečení a dětská obuv, Praktické využití, Vyškolený personál, Sto, Vaš, Sekáč, Botič, Botka, Ulita, Stoj, Zdraví na Heureka.cz