Maminka.czZdraví

Vaše Adéla: Proč nám děti tloustnou?

Adéla Vedralová 24.  8.  2011
Nadváha a obezita u dětí je v posledních letech jedno z nejžhavějších témat nejen lékařů. Může za to tučná a přeslazená strava, čím dál méně pohybu a hlavně nepravidelnost stravování. Bohužel platí, že z tlustého dítěte vyroste tlustý dospělý. Jakmile totiž jednou problém s váhou vypukne, máme zaděláno na celoživotní martyrium!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zrovna dnes jsem potkala ve městě skupinku asi tak desetiletých capartů, kteří si nejspíš udělali výlet do Prahy v rámci letního tábora. Bylo na první pohled patrné, že víc než polovina z nich má trochu oblejší tvary, než by bylo nutné. Když si vzpomenu na moje tábornická léta, tlouštíků moc nebylo. Když už se nějaký našel, byl za exota a nevyhnul se četným posměškům ostatních. Čím to je?

Když už jsme u toho srovnávání, v mých deseti letech pro mě byl vrcholem fast foodu maximálně párek v rohlíku. Český trh ještě nezasáhla na plno vlna řetězců s rychlým občerstvením a mraženými polotovary. Jasně, mekáč už byl otevřen, ale jít do něj bylo pro většinu lidí vysněný luxus, který rozhodně nebyl ke každodennímu užívání. A když už byla v mrazáku pizza (fakt hnusná), málem jsme se s ní celá rodina vyfotili. Dnes jsou tyto potraviny považovány za normu.

Do fast foodů se chodí často na oběd i večeři a tučnými, přesolenými polotovary se nám mrazáky jen hemží. A to, co jíme my dospělí, většinou konzumují i děti... Čerstvé potraviny jaksi vyšly z módy, protože jejich příprava trvá o něco déle, než vyndání pizzy z krabice a její vložení do mikrovlnky. Naštěstí se mi zdá, že tento trend pomalu ustupuje a lidé se víc začínají zajímat o jídlo, které kupují. Uf!

Děti by měly jíst minimálně pětkrát denně, vyváženě a sem tam nějaká sladkost neublíží. Kousek čokolády nebo nanuk ještě z nikoho tlusťocha neudělaly. Vše je jen o rozumném množství, hlavně nesklouznout k přejídání. Také by mělo být tabu jíst jinde než u stolu v jídelně. Jakmile se začne zobat u televize či počítače jen tak, problém je na světě. Děti se pak nesoustředí na samotný příjem jídla a nasoukají do sebe nesmyslné haldy čehosi. Učtě své děti, že jídlo vyžaduje jistý obřad na úrovni a musí se také vychutnávat.

Velkým problémem jsou bezesporu slazené limonády a džusíky. Nejen, že jsou plné chemie, ale dítě díky nim přijme i dvojnásobek kalorií, než by potřebovalo. A jejich výživná hodnota je nulová. Vyhýbejte se jim! Můj syn pije od malička jen neslazený čaj a čistou vodu. Je na to zvyklý a když jsem mu jednou dala mošt, nechtěl ho.

Nějak mu sladší nápoj nešmakoval, asi zjistil, že po něm žízeň neustupuje... I když vím, že v budoucnu se coca-cole nevyhneme, budu se snažit její množství stáhnout na minimum. Chci, aby si moje dítě uvědomilo, že takové nápoje nejsou na žízeň, ale jen na chuť a zpestření! Stejně tak jako se nezahání hlad tatrankou...

Vaše Adéla

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Tlouštík, Vaš, Kousek čokolády, Mražený polotovar, Rozumné množství, Mekáč, Párek, Tlusťoch, Zdraví na Heureka.cz