Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Proč tátové rádi utíkají z domu?

Adéla Vedralová 24.  10.  2011
Vaše Adéla: Proč tátové rádi utíkají z domu?
Ve většině domácností to chodí tak, že když se narodí dítě, maminka zůstává doma a pečuje o něj, zatímco otec chodí do práce. Kromě toho si ale také na rozdíl od žen dál udržují své sociální vazby, jako v době, kdy děti neměli… To je sice skvělé, ale vše by mělo mít své meze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když se rozhodně nepovažuji za feministku, myslím si, že i přes pracovní vytížení, by měl i živitel rodiny být zahrnut do péče o děti jak jen to jde. My matky také celý den neležíme s televizním ovladačem v ruce a naše šichta netrvá jen 8 hodin. Muž by měl v rodině fungovat jako vzor, výchovný prvek. Jenže realita bývá často jiná. Moje kamarádka Jana, která má ročního synka, si například stěžuje: "Když přijde přítel domů z práce a já ho požádám, aby Adámkovi něco vysvětlil, pomohl mi ho vykoupat nebo mu přečetl pohádku, jen se ušklíbne. Řekne, že jde odpočívat nebo vyrazí s kamarádem na kulečník, kde si prý vyčistí hlavu. O víkendu bývá s námi celý den a syn je z táty unesen, jenže s ním odmítá být sám beze mě. Je to k vzteku! Pohraje si s malým, ale všechny ty nepopulární výchovné povinnosti nechává na mě."

Je jasné, že i muži potřebují oraz a nemůžou fungovat jako roboti podle vzorce: dokonalý pracující, pozorný manžel a obětavý otec. Není nic špatného na tom, když si jednou za čas vyrazí na pivo, pokud se tak neděje podezřele často, místo aby trávili čas s rodinou. My to také potřebujeme, že? Muži ale moc rádi utíkají od nepříjemných povinností a mají k tomu na rozdíl od nás maminek mnohem více příležitostí.

Záleží jen na vás, jak si to s partnerem nastavíte od chvíle, kdy se vrátíte z porodnice. Jana dnes moc dobře ví, že na začátku svého přítele vyčlenila z péče o malého a on si na tuto situaci rychle a rád zvykl: "Kolem miminka byl frmol a já byla přesvědčená, že Pavel mi stejně v ničem nemůže ulehčit. Všechno jsem chtěla zvládat sama jako super žena. Dokonce jsem spávala s Adámkem v pokojíčku, abychom ho v noci nerušili. Teď vím, že to byla chyba. Pavel si zvykl na to, že já a malý spolu všechno zvládneme a on si může dělat, co chce."

ČTĚTE TAKÉ: První dny a hodiny

Je důležité, aby oba rodiče na dítě působili společně. Dát si jasné mantinely, jak bude domácnost fungovat a muži dát pár věcí kolem dítěte na starosti. Například koupání, při kterém se s dítětem může pěkně sblížit či dopolední procházku, kdy budou s mrňousem o samotě a nebude se spoléhat na vaši přítomnost a pomoc.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Rodina, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Vaš, Řád, Dom, Pozorný manžel, Televizní ovladač