Maminka.czNovorozenec

Vaše Adéla: První porod mám za sebou, půjde druhý jako po másle?

Adéla Vedralová 11.  1.  2012
Nastávající maminky mají z porodu přirozeně obavy. Nevědí, do čeho jdou, jaké to bude, jak moc je příchod miminka na svět bude bolet, jestli všechno dopadne dobře… Když všechno tohle poprvé prožijí, o případném druhém porodu mají hned jasnější představu: Druhý porod přece nemůže být tak těžký!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obecně se tvrdí, že první porod je pro ženu nejobtížnější. Porodní cesty jsou uzavřené a tak je celý průběh pomalejší, zpravidla bolestivější. Rodička bývá navíc v šoku ze všeho, co se v ní a okolo ní děje, takže spolupráce s lékaři a sestrami má také své mouchy. Prostě když děláme cokoliv prvně, neobejde se to bez určitých drobných nedostatků! Je pravda, že druhý porod jde jako na drátkách? Máme pro vás několik zkušeností od žen, které porodily více než jedno dítě. Poprosily jsme je, aby porovnaly své zkušenosti.

Ivana, 36 let, 2 dcery (Ivanka 5 let, Karolína 2 roky)

„První porod byl dost rychlý. Praskla mi voda a za 7 hodin byla Ivča na světě. Bolesti byly zlé, ale nemůžu říct, že by byly nad mé síly. Vše proběhlo v pohodě, malá vyklouzla na dvě zatlačení. Zato s Kajdou jsem si dost užila. Měla jsem kontrakce dlouhých 17 hodin, vodu mi museli protrhnout a na svět se drala jako šnek. Druhý porod mě bolel přibližně stejně jako první, ale jak trval dlouho, hodnotím ho jako o dost horší.“

Anna, 31 let, 2 dcery, (Johanka 3 roky, Lydie 1 rok)

„Moje první zkušenost s porodem se dá shrnout slovem: horor. Rodila jsem necelých 20 hodin a dokonce mě z porodnice dvakrát poslali domů. Kontrakce se nedaly vydržet, šly mi do zad. Když přišlo na tlačení, byla jsem úplně vyčerpaná. Fakt hrůza. Lydušku jsem porodila jako po másle. Vůbec jsem nemohla uvěřit, že byla na světě za 8 hodin od prvních pravidelných bolestí. Už jsem byla zkušená a to porod myslím také uspíšilo."

ČTĚTE TAKÉ: Přímý přenos z porodního sálu

Marie, 29 let, 1 syn Tomáš (6 let) a 1 dcera Valerie (1 rok)

„Na porod Tomáška vzpomínám ráda. Bolesti jsem měla na můj vkus velké, ale těšila jsem se na miminko. Když jsem ho pak za 16 hodin držela v náručí, jako by mě vlastně nebolelo nic. Prý celý porod bolí dítě víc než maminku. Vše proběhlo hladce, měla jsem štěstí na pana doktora i sestřičky. Druhý porod trval o 3 hodiny méně a musím říct, že jsem si ho víc užila. Už jsem věděla, jak prodýchávat kontrakce, byla jsem klidná, protože jsem věděla, co mě čeká. Když se Vali narodila, připadala jsem si jako po nějakém čajovém dýchánku.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Přímý přenos, Lýdie, Jak, Vaš, Pór, Druh, Mašle, Ivča, První porod