Maminka.czBatole

Vaše dítě má talent! Jak ho dále rozvíjet?

Klára Kotábová 24.  5.  2011
Nemyslete si, že to přeháníme. Váš potomek je malý kouzelník, který má neuvěřitelné schopnosti, pomozte mu je rozvíjet!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jistě, vaše zlatíčko zvládne všechno a velice ráda se jím chlubíte, jenže sedět umí až na výjimky každý a k „paci, paci“ se také všechna batolata dříve nebo později dopracují. Ale co když ve vašem dítěti dřímají netušené schopnosti?

Pokud nechcete prošvihnout příležitost, posaďte se a znovu se na své miminko podívejte... Co teď vlastně umí, jak se to projevuje, a hlavně jak ho dále rozvíjet, aby bylo nejlepší?

1. Čtení myšlenek

Od prvních okamžiků jsou děti nesmírně citlivé na vnímání emocí. Odmalička se snaží napodobovat vaši mimiku, rozpoznat rozdíl mezi šťastným a nešťastným obličejem. Přibližně kolem prvních narozenin dokáže vaše batole přesně poznat, jestli jste smutná, veselá, zamyšlená a podobně. Všimněte si, že když máte slzy na krajíčku, přivine se k vám, pohladí vás po tváři a chce se s vámi pomazlit. Když se naopak smějete, přidá se k vám, a jste-li zamyšlená, začne nad nákupním seznamem dumat s vámi.

Co je překvapivé: Vaše dítě se pocitů nebojí, snaží se s nimi pracovat, naučit se, jak se v daných situacích tvářit, reagovat, jestli se k smíchu hodí slzy, nebo ne. Osmnáctiměsíční batole se snaží rozveselit smutnou figurku, pokud vidí obrázek s plačícím dítětem, může se snažit zazpívat mu. Jestliže se mu to nepodaří, bude samo smutné. Bude ale vědět, že jeho smutek ukonejší vaše náruč, takže útěchu bude hledat u vás. Na smutky jsou potřeba maminky.

Podpořte talent:Neskrývejte své pocity. Dítě se musí naučit, jak s nimi hospodařit. V určitých okamžicích je navíc úplně jedno, co říkáte, ale zásadní je, jak to říkáte. Pohrajte si s emocemi, naučte své miminko číst vám ve tváři. Naučí-li se, že hlas, gestikulace a mimika prozrazují víc než slova, bude se snáze orientovat ve světě dospělých i vrstevníků.

2. Znaková řeč

Kojenci se naučí znakovat dříve než mluvit. Jestliže si svého potomka budete dostatečně všímat, brzo dokážete odezírat, co vám chce sdělit. Dává-li si prsty do pusy, chce najíst. Hladí-li si bříško, má dost, také se s vámi umí gestikulací rozloučit, vynadat vám a podobně. Stejně tak byste se ale měla jeho gesta naučit vy a dávat mu tak najevo, co chcete, jak vidíte svět atd.

Co je překvapivé: Jestliže budete znakování využívat jako dorozumívací prostředek a vaše ratolest se jím bude bavit, máte v ruce důkaz, že jí půjde studium jazyků. I znakování se totiž dá považovat za samostatný jazyk a naučit se jej dá práci. Podle Jarmily Svojské, učitelky Montessori metody, začínají děti, které znakují, rychleji mluvit, později mají vyšší skóre při školních testech, snáze se učí cizí jazyky a nezřídka mají fotografickou paměť. Kromě toho si také vybírají sofistikovanější hry než jejich neznakující vrstevníci.

Podpořte talent: Rozvíjejte komunikační schopnosti svého potomka tím, že mu budete zpívat. Také ho naučte prvních pět základních slovíček: jíst, pít, vlhko, spát, víc. Tuto slovní zásobu pak používejte, kdykoli je to vhodné a doplňujte ji zvolenými gesty. Komunikujte níž posazeným klidným hlasem a slovník pojmů čas od času obohacujte. Mozek vaší ratolesti kreativní činnost uvítá.

3. Matematický génius

Kojenci sice nejsou připraveni na výklad a pochopení algoritmů, mají ale představivost a, pozor, umí základy odečítání. V Izraeli na univerzitě Ben-Guriona prováděli výzkumníci studii s šesti- až devítiměsíčními kojenci. Zahráli jim divadlo se dvěma loutkami.

Jedna byla hodná, druhá zlá. Nakonec obě schovali a následně ukázali jen jednu. Jakmile po čase konec změnili a loutky na pódiu zůstaly na závěr dvě, děti dávaly najevo nesouhlas, protože chtěly mít konec stejný – jednu hodnou loutku.

Co je překvapivé:V roce 2008 studovali vědci na univerzitě v Britské Kolumbii chování dětí, kterým ukázali dvě krabice. Jedna byla plná červených míčků s pouze několika bílými. V té druhé byly převážně bílé míčky, s pár červenými. Po chvíli vědci vyndali z každé z krabic jeden červený a čtyři bílé míčky. Ukázali je dětem a pak je naházeli zpět do krabic. A výsledek? Děti svoji pozornost déle věnovaly krabici, kde byla většina míčků červená, protože chápaly jako statistickou vadu to, že z této krabice bylo vytaženo více bílých míčků. Na dítě je toto velmi sofistikovaná úvaha.

Podpořte talent:Nemusíte své dítě zásobovat kalkulačkou či elektronovým mikroskopem. Pořiďte si hračky rozvíjející kreativitu (kostky na stavbu věží, balony, krabice s víkem). Hrajte hry na schovávanou a hledejte společně předměty, které se k sobě hodí. Podporujte je v experimentování a zkoumání.

4. Parlez vous franÇais?

Batolata mají skvělou schopnost učit se i jiné jazyky než svůj mateřský. Což je jistě skvělá zpráva pro bilingvní rodiny. Studie navíc ukazují, že pokud se malé dítě učí dva jazyky hned od narození, dokáže se cizím řečem lépe věnovat i v dospělosti. Jen nedělejte svému potomkovi zmatek v hlavě a naučte ho, že vy na něj mluvíte česky, tatínek anglicky. Chaos děti špatně snáší!

Co je překvapivé: Tradičně se uvádí, že dítě by se mělo druhému jazyku věnovat zhruba od tří let, tedy od doby, kdy alespoň ze 75 % pochopí zákonitosti své rodné řeči. Studie Oxfordské univerzity ale prokázala, že bilingvní děti mají v roce a půl stejnou zásobu slovíček pro oba jazyky. Přibližně padesát slov, což je stejné jako u dítěte, které se učí pouze jednu řeč.

Podpořte talent: Jestliže mluvíte doma druhým jazykem, běžně ho před svým dítětem používejte. Nemá ale smysl, abyste malému géniovi pořizovala jazyková DVD. Malé děti se nejsnáze učí odposlechem svých vzorů – vás a vašeho partnera.

5. Rokenrol

Vaše ratolest byla přímo zrozena k tanci a zpěvu. Americký časopis Science publikoval studii, kterou dokazoval, že tříměsíční kojenci umí rozlišit mezi rytmickou hudbou a zvukovým chaosem. Dítě na hudbu reaguje tak, že se snaží hýbat rukama a nohama. Pohyb do jejího rytmu vnímá jako příjemný a zábavný.

Co je překvapivé: Maminky instinktivně učí děti poznat rytmus vytleskáváním říkanek či zpěvem písniček. To je zlomový okamžik pro vývoj hudebního sluchu a rytmického povědomí.

Podpořte talent: Pokud posloucháte své oblíbené CD, zpívejte si se svým kojencem tak, aby vám viděl na ústa. Děti totiž na hudbu reagují jen tehdy, vidí-li odezvu ze strany dospělého. Takže se odvažte a společně recitujte hiphopové říkanky a podobně.

6. Vidí neviditelné

Přibližně týden po narození miminko pozná váš obličej, což je užitečná schopnost. Dítě by mělo poznat, na kom je závislé. Už kvůli ochraně a pocitu bezpečí. Šestiměsíční děti pak dokážou pozitivně reagovat až na osm lidí, kteří se v jejich okolí vyskytují.

Co je překvapivé: Schopnost spojovat si obličeje se zážitky se rozvíjí nejvíce kolem devátého měsíce věku života. Kromě toho ale dítě vnímá, jestli je mu osoba příjemná, zda vyzařuje příznivé vibrace, či nikoli. Někteří vědci ale nesouhlasí a tvrdí, že si děti umějí spojit vnímání osoby a obličej mnohem dříve.

Podpořte talent: Třeba zjistíte, že tchyně je někdo, na koho vaše dítě reaguje pláčem, i když se před ním tváří jako anděl. Co když se vám ale snaží sdělit, že jakmile se za vámi zaklapnou dveře, jde si babička číst a je odloží do postýlky? Berte dítě odmalička jako rovnocenného partnera, jehož pocity nebudete snižovat nějakým klišé, v pubertě budete moci být v pohodě.

Daší zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Talent, Oxford, Nákupní seznam, Druhý jazyk, Jak, Vaš, Znaková řeč, Vaše dítě, Kreativní činnost, Skvělá zpráva, Mimika