Maminka.czVazektomie

Vasektomie: Spolehlivá mužská antikoncepce, která ale neúčinkuje hned

Markéta Novák Matějková 25.  6.  2019
O mužské antikoncepci, když se nebavíme o kondomech, se moc nehovoří. Je totiž jen malé procento mužů, kteří jsou ochotni podstoupit přerušení chámovodů, tzv. vasektomii. Jak takový zákrok probíhá a co všechno obnáší?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco ženy se o sterilizaci nebojí mluvit, v mužích představa, že by již byli doživotně neplodní, přestože další děti neplánují, vyvolává rozporuplné pocity. „O tom, že bych šel na vasektomii jsem opravdu uvažoval, ale přiznám se, že jsem na poslední chvíli uhnul a nakonec jsem ji neabsolvoval. S ženou máme dvě děti a další neplánujeme, ale přece jen jsem nechtěl mít pocit, že ve čtyřiceti budu neplodný. Nevím, možná je v tom i nějaká mužská ješitnost," svěřil se Tomáš, který o vasektomii uvažoval z toho důvodu, že manželce nevyhovuje antikoncepce a sex s kondomem je nebaví.

Ze statistik vyplývá, že zájem o vasektomii roste, i když ne rozhodně závratným tempem. „V západních zemích je vasektomie mnohem rozšířenější, a to i proto, že jde o mnohem šetrnější zákrok, než je například sterilizace u žen. Přispěla k tomu i novela zákona, díky které od roku 2013 už nemusí muž podstupovat schválení odbornou komisí. Je to jen na něm samotném. Musí samozřejmě ale být před zákrokem detailně informován a podepisuje informovaný souhlas," uvádí na webu Mojezdraví.cz.

Vše o sterilizaci: Lze ji opravdu provést na vlastní žádost?

Zákrok nemá vliv na kvalitu erekce

Zákrok probíhá ambulantně a podle lékařů není technicky ani časově náročný. Pokud nedojde ke komplikacím z důvodu nedodržení hygieny, neměl by být bolestivý. Vasektomie probíhá v lokální anestezii a po zákroku nebývá nutná hospitalizace ani pracovní neschopnost.

Důležité je zmínit, že zákrok nemá vliv na kvalitu erekce a orgasmu. Podle lékařů se objem ejakulátu sníží zhruba jen o 5 %.

Bezskalpelová vasektomie versus klasická metoda

Pokud se pro zákrok rozhodnete, máte na výběr ze dvou možností. „K provedení bezskalpelové vasektomie jsou třeba specifické nástroje, které umožní rychlé zachycení chámovodu a jeho vytažení nad povrch kůže z malého vpichu. Tato metoda snižuje jak bolestivost, tak dobu trvání zákroku a taktéž minimalizuje množství komplikací. Při klasické metodě vasektomie je šourek rozříznut skalpelem a následně vyhledáván chámovod," uvádí se na webu vasektomiebezskalpelu.cz.

V USA, kde tento zákrok absolvuje podle dostupných informací okolo 11 % mužů žijících v manželství, je standardem bezskalpelová vasektomie.

Co říkáte na antikoncepci pro muže? U opic funguje stoprocentně, na lidech se bude teprve testovat

Po zákroku si musíte „dávat pozor"

Samotné provedení zákroku ovšem neznamená okamžitou sterilitu. Spermie schopné oplodnění se totiž v ejakulátu vyskytují ještě další týdny po zákroku. Lékaři říkají, že k tomu, aby měla vasektomie kýžený účinek, je obvykle potřeba okolo dvaceti „očistných" ejakulací v průběhu tří měsíců. Po této době je třeba absolvovat spermiogram – vyšetření ejakulátu, které potvrdí, že ejakulát neobsahuje spermie.

Pokud spermie přetrvávají v ejakulátu déle než půl roku, měl by být zákrok proveden znovu.  Po zákroku se nedoporučuje pohlavní styk 7–14 dní a také návštěva saun a vířivek.

Rizika vasektomie

Rizika bezskalpelové vasektomie jsou podle dostupných údajů minimální. Komplikace se údajně objeví zhruba u 2 % mužů. Nejčastěji se jedná o krvácení, bolest a zánět.

„Studie byly provedeny na obrovských počtech pacientů, vasektomie neovlivňuje hladinu hormonů, a nedochází tedy ani ke změnám libida (chuti na sex), změnám nálad a podobně. Naopak je prokázáno, že muži po vasektomii mají sex častěji – nebojí se nechtěného početí," řekl v rozhovoru pro Blesk pro ženy MUDr. Lukáš Bittner, urolog a sexuolog z Andrologické kliniky.

udií je mnoho na obrovských počtech pacientů, vazektomie neovlivňuje hladinu hormonů a nedochází tedy ani ke změnám libida (chuti na sex), změnám nálad a podobně. Naopak je prokázáno, že muži po vazektomii mají sex častěji- nebojí se nechtěného početí

Více na https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/578744/ptali-jste-se-odbornika-vazektomie-jako-nejspolehlivejsi-antikoncepce-jake-o-ni-koluji-myty.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

Zákrok není hrazen pojišťovnou

Vasektomie není u nás hrazena zdravotními pojišťovnami. Výjimkou jsou speciální případy, navíc po zhodnocení revizním lékařem. Cena zákroku se pohybuje okolo 14 000 Kč.

VIDEO: Češi mají čím dál tím méně sexu. Může za to hormonální antikoncepce

Témata: Vazektomie, Jen pro tatínka, Sex, Antikoncepce, sexuolog, novela zákona, Erekce, Tomáš, Chámovod, Novela, USA, Vaš, Blesk pro ženy, Spermie, Zákrok, Kondom, Antikoncepce na Heureka.cz