reklama

Večerní grilování: zkuste to na jehle

Špízy, kebaby či souvlaki – tohle všechno je maso elegantně propíchnuté špejlí či grilovací jehlou. zapomeňte na etiketu, vezměte je do ruky a odebírejte jeden lahodný kousek za druhým!

Samozřejmě pokud chcete podávat k večeři špízy. Dětem je raději z jehly stáhněte sami.

Asijská jehla s krevetami

6 porcí, 20 minut + odležení

Potřebujeme: 500 g filetu z lososa,12 tygřích krevet, asi 3cm kousek zázvoru, kůra z ½ pomeranče, 3 lžíce pomerančové šťávy, sůl a pepř, omáčka teriyaki, 3 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce nasekaného koriandru, 4 lžíce olivového oleje

Většinu zázvoru nakrájejte na velmi drobné kostičky. Polovinu ho promíchejte s pomerančovou šťávou a kůrou, pepřem a omáčkou teriyaki na marinádu. Lososa rozkrájejte na 18 kostek, promíchejte s marinádou a nechte chvíli odležet. Zbylý zázvor, citronovou šťávu, pepř, koriandr a olivový olej promíchejte v jiné misce, vložte krevety a také nechte marinovat. Okapanou rybu a krevety střídavě napichujte na špejle a grilujte 6 až 8 minut. Potírejte marinádou.

Orientální jehněčí kebaby

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 60 g sušených meruněk, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g mletého jehněčího, 40 g sekaných pistácií, 1 lžíce sušené máty , + ½ svazku čerstvé, 500 g bílého jogurtu řeckého typu, citronová šťáva, mletý koriandr, římský kmín, sůl a pepř na dochucení

Meruňky nakrájejte na malé kostičky. Na dvou lžících rozehřátého oleje poduste oloupanou a pokrájenou cibuli a drcený česnek. Nechte vychladnout. Mleté maso promíchejte s meruňkami, pistáciemi, kořením, sušenou mátou, 100 g jogurtu a podušenou cibulí s česnekem. Prohněťte, utvořte kuličky, zploštěte je a napíchněte na špejli namočenou ve studené vodě. Grilujte 12 až 15 minut, obracejte a potírejte olejem. Podávejte se zbylým jogurtem dochuceným solí, pepřem, citronovou šťávou a pokrájenou čerstvou mátou.

Rybí špíz se zeleninou

2 porce, 20 minut

Potřebujeme: 100 g filetu z lososa, 100 g mořské bělomasé ryby, 1 malá cuketa, 1 šalotka, 9 tygřích krevet, 4 malé žluté papričky, olivový olej, rozmarýn, tymián, sůl a pepř na dochucení, 1 citron

Rybí maso a cuketu nakrájejte na větší kostky a oloupanou šalotku na třetiny. Na grilovací jehly střídavě napichujte rybí maso, cukety, krevety a papričky. Na talíř nalijte asi lžíci oleje a přisypte trochu mořské soli. Špízy ve směsi obalte, opepřete a nechte chvíli odpočinout. Rozpalte gril a opečte na něm rozpůlený citron. Odstraňte z grilu a nechte stranou. Na gril vložte špízy s bylinkami. Opékejte asi 10 minut ze všech stran.

Kuřecí špízy s cuketou a paprikou

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 kuřecí prsní nebo stehenní řízky, 1 menší červená cibule,1 menší cuketa, žlutá paprika, olivový olej na potření, extra panenský olivový olej a trochu balzamikové redukce k podávání, sůl a čerstvě mletý pepř

Kuřecí maso pokrájejte na stejně velké dílky. Osolte, opepřete a napichujte jej na špejle, předem aspoň na hodinu namočené do studené vody, nebo na kovové grilovací jehly střídavě s klínky barevné cibule, plátky cuket a kousky papriky. Potřete olejem a na grilu rozpáleném do stadia šedavých uhlíků opékejte asi 10 až 15 minut ze všech stran. Podávejte se směsí olivového oleje a balzamikové redukce a se zeleninovým salátem.

Vietnamské hovězí roládky

4 porce, 75 minut

Potřebujeme: 250 g hovězí svíčkové nebo roštěnce, nakrájené přes vlákno na 12 proužků, 12 plátků uzené slaniny nebo bůčku, limetka a sójová omáčka k podávání koriandr na ozdobu; marináda:3 lžíce arašídového oleje, po 1 lžíci sójové a rybí
omáčky, drcený česnek podle chuti, pepř, 2 lžičky moučkového cukru

Z uvedených přísad umíchejte marinádu, vložte proužky masa a nechte asi hodinu odležet. Každý proužek masa pak stočte, obalte plátkem slaniny a naplocho napíchněte na bambusové špízy. Opékejte 4 až 5 minut na rozpáleném grilu, jednou otočte, až bude maso krásně zlatavé. Podávejte s limetkou k zakápnutí a sójovou omáčkou k namáčení.

Náš tip: Netradiční zeleninový salát dodá grilovanému masu s orientálním šmrncem nebývalou eleganci.

Japonské špízy s chřestovo-hráškovým salátem

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: špízy: 1,2 kg kuřecích stehenních řízků, 2 mladé pórky, 200 ml redukovaného drůbežího vývaru, 120 ml sójové omáčky, 3 lžíce krupicového cukru
salát: 1 kg mladého chřestu, 250 g cukrového hrášku, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl a pepř na dochucení, 4 lžíce rýžového vína, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce wasabi pasty, 1 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce oleje na smažení

Maso nakrájejte na kousky velikosti sousta. Očištěné pórky podélně nařízněte a ještě dobře propláchněte, nakrájejte na asi 1,5cm kolečka a střídavě s masem napíchejte na špízy. Dejte do ploché misky. Drůbeží vývar svařte se sójovou omáčkou a cukrem, až se cukr rozpustí. Nechte trochu vychladnout, touto marinádou zalijte špízy a nechte asi půl hodiny v chladu odpočívat. Lehce povařený chřest nakrájejte šikmými řezy, omyté lusky podélně rozřízněte a obojí osmažte asi minutu na rozehřátém oleji. Osolte, pocukrujte a nechte vychladnout. Rýžové víno, citronovou šťávu, wasabi, ocet a olej spolu prošlehejte. Osolte, ocukrujte a promíchejte s chřestem a hráškem. Špízy opečte 3 až 4 minuty za potírání marinádou na grilu a podávejte s křupavým salátem.

Kuřecí souvlaki s grilovaným melounem

4 porce, 40 minut + marinování

Potřebujeme: 400 g kuřecích prsních řízků, 200 g bílého jogurtu, 1 lžíce kurkumy a 1 lžíce kari koření, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl na dochucení, 12 plátků vodního melounu o výšce 2 cm; zálivka: šťáva z 1 limetky, 1 červená chilli paprička, nasekané lístky koriandru, 4–5 lžic olivového oleje, sůl a cukr na dochucení

Maso nakrájejte na plátky a nechte je asi 30 minut marinovat ve směsi jogurtu, kurkumy a kari koření. Vyjměte z marinády, trochu ji setřete a maso napíchejte do vlnovky na špízy. Osmažte ze všech stran na rozehřátém grilu. Pak ogrilujte z obou stran také dílky melounu. Rozložte je na talíře, zakápněte zálivkou promíchanou z uvedených surovin a podávejte se špízy.

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Máločemu se umíte upřímně zasmát, skrze Lunu to odpoledne neuděláte ani kvůli klientům. Jste sice výmluvné, ale dost kritické, takže si…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama