Maminka.czPorod

Věděli jste, že dítě při porodu spolupracuje?

Martina Machová 27.  8.  2018
Věděli jste, že má rodička při porodu jednoho „velkého“ pomocníka? Ano, je jím děťátko, které přichází na svět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porod je neobyčejně namáhavým fyzickým výkonem jak pro maminku, tak pro děťátko, které se dere na svět. Novorozenec však zdaleka není pouhým účastníkem celého procesu, je také velmi aktivním pomocníkem, který mamince její práci usnadňuje a během porodu spolupracuje a pomáhá.

Příroda jej k tomuto úkolu nejen dopředu připravuje, ale také ho vybavila jistými reflexy, které se po narození postupem času vytrácí, aby uvolnily místo vyspělejším pohybovým vzorcům. A o jaké reflexy se v souvislosti se samotným porodem jedná?

Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu

Malý velký pomocník

Zajímavé postřehy, týkající se aktivní účasti děťátka na celém porodním procesu popisuje v útlé publikaci s příznačným názvem Prenatální komunikace její autorka a porodní asistentka Iris Goze-Hänel:

„Ke konci těhotenství trénuje určité pohyby, které ho při porodu posunují dál. Také se u něho vyvíjí dva reflexy, které mu při příchodu na svět rovněž pomáhají.“ Příroda je opravdu úžasná!

Reflexy, které pomáhají

A o jaké dva konkrétní reflexy se jedná? „Když dítě polechtáme na chodidle, celá nožička se pohne dopředu. V matčině těle lechtají dítě na nožičce stahy v horní části dělohy – a ono se plazí kupředu. Druhý reflex se týká hlavičky: Položíme-li dítěti ruku na horní část hlavičky, nejprve tlačí hlavičkou proti ruce a potom ji stáhne zpět,“ vysvětluje porodní asistentka Iris.

Obě tyto činnosti zcela zjevně pomáhají porodnímu procesu; zatímco v prvním případě jde o aktivní pohyb vpřed, v druhém případě děťátko vlastně tlačí proti stahům, proti každé vlně porodních bolestí, jako by se samo snažilo rozevřít ústí děložního hrdla.

Tlak na děložní hrdlo zvyšuje produkci hormonu oxytocinu, jenž je mimo jiné odpovědný také za mohutnější kontrakce. Celý porod je tedy perfektně zrežírovaný a vše, co se během něj děje, je navzájem úzce provázáno.

Masáž hráze jako prevence nástřihu. Funguje, nebo je to ztráta času?

Jakmile „to“ začne, sbalím se do klubíčka

Jistě si vybavíte malého ježka, který se v případě ohrožení schoulí do klubíčka. Podobně se sbalí i děťátko při prvních kontrakcích. Drobné končetiny reflexně přitiskne co nejblíže k tělíčku, aby mohlo pěkně za hlavičkou „klouzat“ porodními cestami kupředu.

Čeká ho zhruba dvacet centimetrů dlouhá cesta úzkými porodními cestami, jak se ale během tohoto napínavého putování cítí, moc netušíme. Zato víme, jak neuvěřitelně dlouhé jsou tyto dvě desítky centimetrů pro nás maminky.

ČTĚTE TAKÉ: Kdy miminko poprvé uvidí rodiče a proč potřebují novorozenci černobílé hračky?

Video: První polibky novorozence s maminkou

Něžný příchod na svět císařským řezem? Takhle vypadá jeho „pomalá“ varianta
8 brutálních pravd o těhotenství aneb co vám nikdo neřekne
Proč rodíme vleže? Může za to i král Ludvík XIV., chtěl mít lepší výhled
Témata: Porod, Novorozenec, Miminko, Oxytocin, Iris Goze-Hänel, Aktivní pohyb, Porodní proces, Porodní cesta, Hrdlo, Hračky, Aktivní účast, Hlavička, Ludvík XIV, Ztráta, Maminka, Příznačný název, Supermámy, Celý porod, Ludvík, Velký, Pohybový vzor, Pór, Porodní bolesti¨, Kontrakce, Prenatální komunikace