Maminka.czKojenec

Vedlejší účinky vakcín: Jak jejich působení dětem ulehčit?

Zuzana Labudová 28.  2.  2014
Očkování bere většina rodičů jako nutné malé zlo, které jejich děti ochrání před problémem mnohem větším. Zkusme svým ratolestem tuhle záležitost alespoň trochu ulehčit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vakcinace je spolehlivým způsobem, jak naše nejmenší ochránit proti nemocem, na které se ještě docela nedávno v dětském věku umíralo. I tento způsob však s sebou nese jistá rizika.

Každá aplikovaná vakcína představuje zásah do imunitního systému, a proto může způsobit nežádoucí reakci dětského organismu. V současné době je v povinném očkovacím kalendáři na prvním místě tzv. hexavakcína – tedy očkovací látka proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, Haemophilu, žloutence a dětské obrně. Hexavakcínu dítě dostává nejdříve od 9. týdne věku, a to celkem ve čtyřech dávkách. Následuje trojvakcína proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím ve dvou dávkách, to vše při obvyklém průběhu zhruba do dvou let věku.

BUDE SE VÁM HODIT: Choulostivé první zoubky: Kazy na děti mohou přenést i matky!

Později pak dítko dostane ještě posilující dávky, tedy dojde k tzv. přeočkování proti uvedeným nemocem. Nejčastěji se reakce objevují právě u nejmenších dětí, což souvisí s nezralostí jejich imunitního systému. Nejvíce se vyskytuje zvýšená teplota a otok v místě vpichu. Takové reakce nebývají dlouhodobé a dítě je obvykle zvládne jen s větší či menší rozmrzelostí. Existují ale i mnohem závažnější reakce, jejichž řešení patří jednoznačně do rukou lékaře.

Především se jedná o horečku nad 40 oC, kterou se nedaří srazit podáním antipyretika, a také různé neurologické reakce, jako jsou febrilní křeče nebo i křeče bez teploty, bezvědomí, kolapsové stavy, výrazná apatie, nebo naopak neutišitelný pláč trvající více než tři hodiny. Vyskytnout se může i dušnost, otoky kůže, kožní vyrážka. Všechny tyto reakce by rodiče měli neprodleně konzultovat, ideálně s dětským lékařem v nemocnici.

Konkrétně se za fyziologickou, tedy normální, reakci považuje u hexavakcíny lokální zarudnutí místa vpichu a teploty, které reagují na antipyretika, a u vakcíny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím teploty reagující na antipyretika a trvající maximálně tři dny, vyrážka objevující se po sedmi dnech od očkování a trvající maximálně dva týdny. Reakce, které vyžadují lékařskou péči a hlásí se hygienické službě a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, jsou u hexavakcíny anafylaktický šok, dušnost a vyrážka (pokud nemá jinou příčinu), u trojvakcíny rovněž anafylaktický šok, dušnost a kopřivka. Lokální reakce v místě vpichu se hlásí v případě, že je větší než 5 centimetrů v průměru, teplota tehdy, pokud nereaguje na podání léků proti horečce.

Podobně lékaři oznamují febrilní křeče a akutní encefalopatii s poruchou vědomí, křečemi, dlouhodobým křikem a zmateností. Zásadní pro zvládnutí případné reakce je nejprve zůstat v čekárně ordinace lékaře, který vakcínu aplikoval, alespoň po dobu půl hodiny. V tomto období se totiž může objevit závažná, život ohrožující alergická reakce nebo celkový kolaps, který sami nezvládnete.

Dále je nutné se v den očkování vyvarovat větší fyzické námahy – tedy nechodit s ratolestí na hřiště, dlouhé procházky nebo plavání. Po očkování je oslabená, takže je vhodné, aby se pokud možno nestýkala s dětmi nebo dospělými, kteří jsou nemocní, byť by šlo o banální infekci. Proto je vhodné vyhnout se v den vakcinace také místům se zvýšenou koncentrací lidí, tedy například velkým nákupním střediskům.

Paralen až při teplotě

Nedávno přišli čeští vědci s důležitým upozorněním: preventivní užití Paralenu po očkování může snížit ochranu, kterou od vakcinace očekáváme. Dříve se doporučovalo podat dítěti v den očkování preventivně Paralen, aby se zabránilo vzestupu teploty a bolestem. Čeští lékaři provedli studii na 459 dětech a výsledky byly jednoznačné: ve skupině, která po aplikaci vakcíny dostávala preventivně dávku tohoto léku, klesla účinnost očkování až o 30 %.

Ve skupině, která jej neužívala vůbec, nebo až po vzestupu teploty, zůstala účinnost vakcinace zachována. Z toho vyplývá, že ty děti, kterým rodiče ve snaze ulevit jim podali jako prevenci nežádoucí reakce paracetamol, nebyly proti nemocem obsaženým ve vakcíně spolehlivě chráněny, takže se budou muset podrobit přeočkování. Studie proběhla u dětí od jednoho a půl roku do tří let po podání hexavakcíny. Právě ta se používá po celém světě a nežádoucí účinek v podobě zvýšené teploty či horečky se dostavuje až u 40 % očkovaných dětí, proto objev českých lékařů způsobil ve světě pozdvižení.

Navíc Paralen snížil teplotu u těch dítek, kterým bylo naměřeno od 38 do 39,5 oC, ale neúčinkoval u skutečně vysokých horeček nad 39,5 oC, tedy u těch nejzávažnějších reakcí. Důvod, proč paracetamol snižuje účinnost vakcíny, spočívá v jeho zásahu nejen proti zvýšené teplotě, ale také proti zánětu – imunitní systém je tak vlastně chráněn před očkováním podobně jako před samotnou chorobou, takže si organismus nevytvoří dostatek protilátek. Snaha rodičů dítěti pomoci je ovšem docela pochopitelná.

Pokud však chcete, aby vakcinace působila, jak má, podávejte Paralen až poté, co se u dítěte horečka skutečně projeví, ideálně nejdříve 24 hodin po aplikaci očkovací látky. Pak tvorba protilátek ohrožena nebude. Zda se objev českých vědců týká také dalších látek snižujících teplotu, zatím vědci nevědí. Evropská agentura pro léčiva však nyní po výrobcích léků žádá, aby sami prováděli u svých produktů podobné testy, jaké dělali čeští lékaři u Paralenu. Podle nich je pravděpodobné, že obdobné nechtěné dopady na účinnost vakcín budou mít i další antipyretika a týkat se to pravděpodobně bude také očkování dospělých.

Zkuste homeopatika

Další možností mírnění reakcí na očkování je homeopatická léčba. Nejčastěji se používá homeopatický lék Thuja, většinou v dávkování třikrát jedna kulička, a to pouze v den vakcinace. Kromě toho existují i další přípravky, které ovlivňují konkrétní typy reakcí, například otoky či záněty v místě vpichu, zvýšenou teplotu a podobně. Navíc jsou k dispozici i očkovací látky, které jsou již upraveny jako homeopatické léky. Takový přípravek si ale musíte sehnat a koupit sami, většinou v zahraničí.

Homeopaté také doporučují, aby rodiče po vakcinaci požádali pediatra o lahvičku nebo injekční stříkačku se zbytky očkovací látky. Tento vzorek si mohou uschovat pro homeopata, aby jej případně použil pro výrobu léku na nežádoucí reakci. Kromě jednotlivých přípravků, jimiž se řeší reakce na očkování, existuje i univerzální homeopatikum pro tyto účely, tzv. PC lék. Podává se v případě, že si lékař není jistý, která z látek tvořících vícenásobnou vakcínu nežádoucí reakci způsobila.

Na internetu je dostupný také „léčivý zvuk“ ve formátu MP3. Pokud tedy máte důvěru k podobným experimentálním metodám, zkuste se zaregistrovat na webových stránkách ¨healingdownloads.com, jedno stažení na vyzkoušení máte zdarma. Vedle homeopatických přípravků můžete ke snižování teploty a zmírňování otoků a bolestí použít rovněž studené obklady a zábaly. U nejmenších dětí však dávejte pozor na to, aby snižování horečky nebylo příliš rychlé. Jednak byste ledovými zábaly mohli potomka podchladit, jednak by drastické snižování teploty mohlo způsobit také tolik obávané febrilní křeče.

Odborníci proto doporučují spíše opatrný postup s vlažnými zábaly zápěstí a kotníků, který horkost sráží sice pomalu, ale spolehlivě. Podobně může dítěti vylepšit náladu vlažná sprcha nebo i klidná koupel ve vlažné vodě s oblíbenými hračkami.

Jestliže vaše zlatíčko již někdy v minulosti febrilní křeče prodělalo, pravděpodobně prošlo neurologickým vyšetřením a váš lékař vás vybavil diazepamem, který byste měli podat při teplotě nad 38 oC, aby se zabránilo opakování křečí. Na oteklé, horké a bolestivé místo vpichu můžete dítku přiložit led. V případě, že to zvládne a bude se mu to líbit, může si po bebíčku ledovou kostkou jezdit i samostatně.

VIDEO: Očkování proti koronaviru. Kdo by se neměl nechat očkovat a proč?

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Batole, Kojenec, Hexavakcína, Spolehlivý způsob, Kožní vyrážka, Jak, Účinky, Vicena, Český lékař, Homeopatická léčba, Vlažná sprcha, Homeopatický lék, Febrilní křeč, Nežádoucí účinek, Anafylaktický šok, Očkovací kalendář, Velký nákup, Očkovací látka, Nežádoucí reakce, Zdraví na Heureka.cz