Maminka.czRozchod

Vědomý rozchod: Poradíme, jak se rozejít bez zbytečných zranění a s čím vám pomůže párový mediátor

Jana Potužníková 8.  5.  2023
Je jen málo věcí složitějších než rozchod, potažmo rozvod. Obojí patří mezi nejstresovější životní situace, drží se těsně za úmrtím blízkého člověka. A už proto je pro záchranu vztahu potřeba zkusit prostě všechno! Ale když ani to „všechno“ nezabere, je na místě netrápit se. Jak se rozejít lidsky, způsobem, který zbytečně nikoho nezraní a vám i dětem umožní dál věřit v rodinu i lásku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Znám hodně párů, které se rozešly. Ale jen jeden jediný, který se po 14 letech manželství a celkem 16 letech vztahu rozešel v klidu. Který před soudkyní v den rozsudku plakal nad ztrátou toho druhého. Který se dál navštěvuje, děti i majetek vyřešil bez právníků a který byl oboustranně schopný přijmout i nového partnera svého bývalého protějšku. Až si říkáte, proč se rozešli, že? Ale pravdou je, že pro každodenní život byli neslučitelně rozdílní. Ona se vydala cestou velkého osobního růstu, on neunesl, že se mu změnila před očima a vnímal to jako zradu. Naráželi na to pořád a pokaždé jako by je znovu bodl nůž do břicha. Chodili na terapie, více než rok. Nic nepodcenili. Odcházení proběhlo postupně, tak, že děti takřka nic nepoznaly – jen maminka najednou bydlela v novém domě kousek od táty, se kterým se mohou vídat kdykoli a který chodí k mamince na návštěvu a ona zase k němu…

VIDEO: Podcast Maminka: Mediátorka Kateřina Bělková

Povstat jako fénix

Ne, neobešlo se to bez slz, bolesti, hádek. Ale žádné urážky ani agrese. Byl to rozchod páru, který si byl vědomý toho, že jsou pro sebe důležití, ale také se nechtěl trápit tím, že každý začali chtít od života něco, co se se soužitím neslučovalo. Rozchod, během kterého oba jako osobnosti neskutečně dozráli. A přesně tak o rozchodu, o tom, že máte vlastně možnost uchopit ho jako příležitost, mluví také Katherine Woodward Thomasová ve své knížce Rozcházení, když říká: „Přestože rozchody mohou být plné bolesti, představují i významné životní křižovatky. Okamžik ztráty lásky od vás vyžaduje statečné rozhodnutí. V zajetí zoufalství se buď můžete rozhodnout rezignovat a stáhnout ze života, abyste se v budoucnu před podobnou bolestí ochránili (čímž se už navždycky odsoudíte k neplnohodnotnému životu), anebo najdete způsob, jak tragickou zkušenost využít jako příležitost k dosažené větší moudrosti, dospělosti a hlubší schopnosti milovat a být milován.“ Protože i na jednu z nejtěžších životních etap – pokud se ukáže být skutečně nezbytnou – se můžete s odstupem času dívat s klidem v srdci a vědět, že jste tu šílenost dokázali využít a přeměnit v něco, co je dobré. Pro všechny.

Už je opravdu čas?

Než se tak ale stane, musíte stejně tak vědět, že to bolet bude. Vědomý rozchod nepředstavuje instantní úlevu, není nutně rychlejší ani jednodušší. V určitém ohledu spíš naopak – protože od vás vyžaduje nenechávat věci náhodě, nenechat je „kysat“, „kvasit“ a „překypět“, ale systematickou, promyšlenou práci na ukončení vztahu. Bude od vás chtít práci na vás samotných, dospělou komunikaci, schopnost přijmout zodpovědnost, dozrát. A tomu by ještě navíc, naposledy, mělo předcházet ujištění se, že to tak doopravdy chcete nebo že je to jediná správná cesta. Ať už jste zkusili cokoli, je potřeba mít jistotu, že už to nejde jinak. A to s vámi rád projde každý párový terapeut anebo to můžete zkusit v péči tzv. párového mediátora. „Párová mediace je stále ještě poměrně nová disciplína, která zažívá obrovský boom a rozrůstá se napříč společností,“ vysvětluje Kateřina Bělková, přední česká párová mediátorka, která studovala v Británii. „Je to disciplína, která kloubí vysokou psychologii, unikátní komunikační dovednosti, schopnost vyjednávat a funguje především tam, kde se lidé ocitli v bludném kruhu, v hluboké spirále vyhroceného konfliktu. Uprostřed konfliktu nemůže vidět nikdo nic, ale mediátor jako velký odborník na konflikty, umí pár z takového problému vyvést. Umí jim pomoct najít rovnováhu v konfliktu mezi nimi navzájem i v jejich individuálních vnitřních konfliktech, které se jim často odehrávají mezi hlavou a srdcem,“ popisuje párová mediátorka.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak se mediace liší od terapie?

Párová mediace a šance, že vztah zachráníte.

Vyjednávací pozice.

České rozchody vs. ty světové.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Láska a vztahy, Rodina, Psychika, Emoce, Rozvody, partner, rozvod, Rozchod, OSN, Chris Martin, Gentleman, Rozcházení, Konflikt, Svět, Mediace, Mediátor, Vztah, Gwyneth Paltrowová, Velká Británie, Zranění, Kateřina Bělková