Maminka.czVýživa a stravování

Kolik vajec může vaše dítě doopravdy sníst a na co si dát pozor?

Vejce obsahuje spoustu důležitých živin, bílkovin, ale i cholesterolu. Kolik vajíček vaše dítě skutečně může jíst a proč je dobré zařadit vejce, respektive žloutek, do jídelníčku kojence?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak je to s konzumací vajec u dětí? Od jakého věku, jak často a v jakém množství mohou jíst kojenci a batolata vejce a v jaké úpravě? Vysvětlí lékař a specialistka na výživu.

VIDEO: Co znamenají čísla na vejcích a jak poznat, že jsou čerstvá?

Vejce jako součást dětské výživy

Kolem výživových hodnot vajíček a jejich výhod pro naše tělo neustále probíhají mezi odborníky diskuse. Platí, že vajíčko obsahuje živiny, které jsou nezbytné pro náš organismus.

Třeba vysoce kvalitní bílkoviny, které dokonce dokážou nahradit i maso, dále pak zdravé tuky, sacharidy, minerální látky, železo, vápník i vitaminy A, D, E a K. Velké spekulace o vhodnosti vajíček v našem jídelníčku přináší hlavně obsažený cholesterol. Vajíčko není totiž žádným šetřílkem.

  • V jednom žloutku je zhruba 200 až 220 mg cholesterolu, a to není málo.
  • A mimochodem, vysoké procento cholesterolu obsahuje také mateřské mléko, což má prý za následek jakési nastavení či vztah k nižším hladinám cholesterolu v dospělosti.

A stejně jako ten v mateřském mléce, tak i ten ve vajíčku se ale považuje za velice důležitý, protože plní úkol při stavbě buněk a nervů. Jenže tak vysoká hodnota cholesterolu může u lidí a dětí s diabetem nebo jinou poruchou látkové výměny udělat velkou paseku.

Vajíčka v jídelníčku: věk dítěte rozhoduje

Podle odborníků by se množství snědených vajíček mělo řídit podle věku dítěte. Do prvních příkrmů se velice doporučuje přidat zprvu jen půlku, pak celý žloutek.

„Jsou dokonce i výživové směry, jako třeba GAPS dieta, při kterých je jednou z prvních potravin kojenců,“ říká nutriční poradkyně Margit Slimáková. Naopak bílek by se měl nabídnout až po prvním roce z důvodu možné alergie.

„Preventivní odkládání zavedení vajec do výživy dětí zatížených rodinným výskytem alergií nemá význam a již se nedoporučuje,“ upozorňuje Martin Gregora, pediatr a autor knihy Kuchařka pro rodiče malých dětí.

Vejce do jídelníčku patří, ale zacházejte s nimi opatrně

Jenže kolik vajíček může malé dítě či batole skutečně sníst?

  • Obecně se dlouhá léta doporučuje pouze jedno vajíčko týdně pro děti do dvou let. A do devíti let dvě až tři za týden. Jenže skutečně se vám daří toto pravidlo dodržovat?
  • Do počtu snědených vajec se totiž počítá nejen samotné uvařené nebo omeleta, ale také moučníky, omáčky, knedlíky, vaječné nudle, vafle nebo palačinky, tedy vše, co v sobě již vajíčko obsahuje.

„Dnes už se upustilo od doporučování omezovat vejce a není problém si je dopřávat i denně,“ uklidňuje obavy specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková a dodává, že velký význam má i kvalita: „Samozřejmě vybírejte vajíčka ideálně v té nejvyšší kvalitě, to znamená domácí nebo bio.“

Hlavní jsou kombinace i forma

Důležitým faktorem je způsob zpracování vajíček. „Za nejlépe stravitelná považuji naměkko vařená vejce,“ tvrdí specialistka Margit Slimáková.

„Zejména dětem pak doporučuji vaječné omelety, které lze připravovat s nejrůznějšími druhy zeleniny, kterou by děti jinak třeba ani nesnědly,“ dodává.

Čtěte také: Jak poznáte čerstvá vejce? Jak je skladovat a jak dlouho vydrží? Vše o vejcích přehledně a podrobně

Toto tvrzení podporuje i pediatr Martin Gregora: „Pokud je jídlo vhodně kombinováno s potravinami s významným obsahem vlákniny, které výrazně omezí vstřebávání cholesterolu, nemusíme batoleti nebo předškolnímu dítěti odpírat ani dvě vajíčka v jednom pokrmu v jednom dni.“

Podle něj je vajíčko bohatým zdrojem všech důležitých látek kromě vitaminu C, který se dá chytře doplnit právě zmíněnou zeleninou.

Nezdravá vejce? Dnes už jen mýtus

Vajíčka: podle čeho je vybírat

Přestože se v posledních letech nahlíží na vajíčko s mnohem větší úctou a respektem vzhledem k jeho výživovým benefitům, o to větší pozornost upínejte na jeho kvalitu.

Když už si dopřáváte vajíčka vícekrát týdně a nemáte po ruce žádnou „prověřenou“ slepici, která by vám snášela čerstvá vajíčka, vybírejte skutečně ta bio. Ano, stojí mnohem víc, ale jejich kvalita je znát. A co bychom do svých dětí neinvestovali, že?

Další velkou otázkou je také to, podle čeho vajíčka vybírat. Rozhodně se na všechna vajíčka podívejte. Klidně si otevřete krabici, ve které si hoví, a zběžně je obhlédněte, zda nejsou nikde naprasklá nebo promáčknutá.

Obávaná bakterie salmonela: kdy hrozí?

Obávaná salmonela se totiž vyskytuje na skořápkách, a může se tak lehce dostat dovnitř. Tyto bakterie mohou způsobit silné průjmy, které mohou být pro malé děti velice nebezpečné. Z důvodů prevence odborníci doporučují si po manipulaci se skořápkou pořádně umýt ruce a vajíčko nechat projít alespoň 70stupňovým ohřevem.

Při této teplotě se zárodky salmonely ničí. Z tohoto důvodu by se mělo vajíčko naměkko vařit alespoň čtyři minuty a „volské oko“ či omeleta osmažit z obou stran.

První příkrmy: Kdy a jak začít a které jsou nejlepší? Vařit, nebo kupovat skleničky?

Skladování vajíček

Čerstvost vajíček hraje velkou roli. Proto při nákupu těchto slepičích produktů koukněte i na datum snášky. Pokud není uvedeno, musíte se řídit datem spotřeby. Čerstvá vejce se dají skladovat při pokojové teplotě. Starší, zhruba 2 a půl týdne, už musejí putovat do ledničky.

Pokud si nejste jistí čerstvostí, pomůže vám v tom následující trik, ke kterému potřebujete jen sklenici s vodou: Vložte vajíčko do vody, a pokud zůstává v dolní části skleničky, je čerstvé.

Jestli zůstává někde v půli nádoby, měli byste ho co nejdříve spotřebovat. A pokud dokonce plave na hladině, pošlete ho v rámci zachování vlastního zdraví do bio odpadků.

Čerstvost především

Pokrmy z vajíček se musejí řídit přísnějšími pravidly, to znamená rychlá konzumace a důraznější tlak na hygienu při přípravě. Na jídla, do kterých potřebujete jen krátce povařené vajíčko, používejte maximálně 18 dní staré vejce.

Pokrmy, do kterých se dává dokonce syrové vajíčko, dětem raději nepodávejte. Pokud ho vaše dítě i přesto vyžaduje, nemělo by být starší než 24 hodin od přípravy.

Mohlo by vás zajímat: Co s vejci natvrdo? Recept na plněná vejce nejen pro děti

Když vajíčka nechutnají, čím je nahradit?

Dalším zdrojem cenných bílkovin a tuků mohou být ryby, kvalitní maso, luštěniny nebo zakysané mléčné výrobky. Jsou to i oříšky, ovšem pro menší děti je raději volte v podobě ořechových másel.

RECEPT: Vaječné muffiny se slaninou. Skvělý recept na víkendovou snídani

Míchaná vajíčka pro děti

Často kladenou otázkou je, kdy dát dítěti míchaná vajíčka. Zde platí asi stejné pravidlo jako u omelety. Záleží na preferenci dítěte. Ne každému totiž vyhovuje konzistence míchaných vajíček.

Křepelčí vajíčka

Dětem můžete dopřát také křepelčí vajíčka, která ačkoliv jsou v porovnání s těmi slepičími malá, obsahují dvojnásobné množství vitaminů a nejen pro děti jsou  hodnotnou stravou. Rovněž jsou bohatým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Zajímavé také je, že křepelčí vejce na rozdíl od slepičích nezpůsobují potravinové alergie a mají antibakteriální vlastnosti. Jejich konzumací prospíváte i svému tělu – pomáhají při nachlazení a posilují imunitu.

 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Předškolák, Batole, Kojenec, Velikonoce, Jídelníček, Dětský jídelníček, Ohřev, Drobnohled, Velikonoční vajíčko, Tvrzení, Druh zeleniny, Gap, Nudle, Talíř, Moučník, Vhodnost, Kvalitní bílkovina, Skladování, Vysoké procento, Zdravotní prevence, Přísné pravidlo, Zdraví na Heureka.cz