Maminka.czNež otěhotníte

Věk versus otěhotnění. Kdy je ideální čas mít dítě?

Alena Štouračová 15.  4.  2017
Ideální věk pro mateřství se z biologického hlediska pohybuje mezi 20 až 29 lety. Co ovšem hrozí ženám, které se rozhodnou mít miminko již v raném věku, anebo naopak až po třicítce? Otázka zní: Dát přednost kariéře, cestování a budování vlastního bydlení a teprve potom si pořídit děťátko? Ovšem, co když si žena svoje první těhotenství špatně naplánuje, a promešká tak ideální čas?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Optimální věk pro mateřství

Podle lékařských studií se považuje za nejbezpečnější porod mezi 20. až 29. rokem rodičky. Přitom průměrný věk matek v tuzemsku stále roste. Jak uvádějí nejnovější údaje statistiků, těžiště plodnosti se v České republice přesouvá do vyšších věkových skupin.

Až do roku 1997 se uváděla nejvyšší plodnost u 20letých až 24letých žen. V současné době mají nejvyšší specifickou plodnost ženy ve věku 25 až 29 let. Podle statistiků se dá ovšem, s ohledem na vývoj v mnoha zemích západní Evropy, předpokládat, že se časem hlavní těžiště plodnosti žen přesune k 30. až 34. roku života.

TAKÉ VÁS ZAJÍMÁ: Mýty o neplodnosti

Odkládání těhotenství do vyššího věku výrazně zhoršuje šanci na otěhotnění. Tak například u 20leté ženy při frekvenci dvou až tří pohlavních styků týdně existuje 25% pravděpodobnost, že otěhotní v jednom menstruačním cyklu. U ženy mezi 25 až 35 lety tato pravděpodobnost klesá na 16 %. Přesáhne-li žena 40 let, její šance na otěhotnění se v tomto případě snižuje na pouhých 5 %.

Video: Jak se vyvíjí miminko v bříšku

Náctiletým prvorodičkám nehrozí tolik komplikací jako ženám, které se rozhodnou rodit až po třicítce. Nejčastější komplikací, která může tyto mladé maminky potkat, je předčasný porod.

Naopak průběh těhotenství u žen či dívek ve věku od 16 do 20 let bývá velice příznivý, neboť jejich organismus není díky věku zatížen nemocemi a z toho důvodu zpravidla daleko lépe snáší průběh těhotenství, než jak je tomu v případě starších rodiček.

Témata: Těhotenství, Video, Než otěhotníte, Umělé oplodnění, Mladé maminky, Zvýšené riziko, Průměrný věk, Prvorodička, Abnormalita, Otěhotnění, Věk, Spontánní potrat, Ideál, Průběh těhotenství, Přibývající věk, Předčasný porod, Narozené dítě, Rok života, Odkládání, Čas, Reprodukce, Vpich, Věk matek, Plodová voda, Downův syndrom