Maminka.czObecné

Velikonoční kalendář dětem vysvětlí podstatu svátků

Iva Endrychová 14.  4.  2014
Velikonoční kalendář dětem vysvětlí podstatu svátků
Také se Vás děti ptají, proč se slaví Velikonoce? S odpovědí na tuto otázku vám pomůže Velikonoční kalendář České televize, který najdete na webových stránkách dětského kanálu Dečko.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoční kalendář je zábavně-vzdělávací interaktivní projekt. Dětem představí nejen světské zvyky, ale i křesťanskou povahu svátků a jejich prolnutí do hudebních a výtvarných děl. Součástí projektu jsou i hry, soutěže, videa a další aktivity. A možná se něco přiučíte i vy.

Vstupní branou projektu je obraz klasické české návsi, pod jednotlivými animacemi se pak ukrývá řada překvapení. Ve velikonoční kronice se například den po dni odkrývá křesťanský pašijový příběh. Ilustrace vytvořila výtvarnice Lucie Lomová. Součástí jsou i ukázky klasických uměleckých děl, které se k němu vztahují. „Chceme dětem zpříjemnit dny volna a zároveň jim zábavnou formou nabídnout ucelený pohled na podstatu velikonočních svátků a jejich společenský přesah. Velikonoční kalendář připravujeme již třetím rokem, loni jej navštívilo sto tisíc uživatelů,“ vysvětluje výkonný ředitel dětské stanice ČT :D Petr Koliha.

Ve Velikonočním tradičníku se děti pro změnu seznámí s nejčastějšími velikonočními zvyky. Na portálu dále také najdete Velikonoční gramofon, Velikonoční obrazárna a v aplikaci nechybí ani Velikonoční televize či recepty a návody na přípravu vybraných pokrmů. Děti se na webu také naučí plést pomlázku nebo pěstovat osení. Kamarádům mohou poslat virtuální pohlednice a mohou mezi sebou hrát hry a soutěžit. „Kromě toho každý den přibude jedna aktivita. Většinou drobná malá hra a v neděli se děti mohou těšit na velkou pohádku.

Výtvarného zpracování kalendáře se, stejně jako loni či u adventního kalendáře, ujala Lucie Lomová, grafiku her pro nejmenší navrhli například výtvarníci Jitka Petrová, Dan Špaček nebo Pavel Trávníček.

TIP NA VIDEO: Vysvětlete dětem podle tradic, jak probíhají křesťanské velikonoční svátky?

Témata: Petr Koliha, Pavel Trávníček, Součást projektu, Boží hod velikonoční, Kalendář, JITKA PETROVÁ, Termín Velikonoc, Výkonný ředitel