Maminka.czVideo recept

VIDEO RECEPT: Babiččin velikonoční mazanec - voňavý, vláčný, dozlatova upečený

len 10.  3.  2023
Velikonoce a kynutý mazanec patří k sobě. Můžete samozřejmě experimentovat, my ale doporučuje v rámci tradice vsadit na klasiku, protože tradiční velikonoční mazanec s rozinkami a plátky mandlí navrchu se nikdy neomrzí! 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mazanec se podobně jako vánočka připravuje ze sladkého kynutého těsta, jen toho "dobrého" tam bývá o fous víc. A taky se nemusíte rozčilovat s motáním, těsto stačí uhladit do vzhledného bochánku, který můžete nahoře eventuelně ještě naříznout do tvaru kříže, který symbolizuje Boží dar.

Klepněte pro větší obrázek

Suroviny:

500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
110 g krupicového cukru
110 g másla
3 žloutky
1 kostka droždí
1 balení vanilkového cukru
rozinky
plátky mandlí
špetka soli

POSTUP

  1. Droždí rozdrobte na kousky. Přidejte vanilkový cukr, špetku soli, mléko. Promíchejte, aby se droždí rozpustilo. Přidejte krupicový cukr, žloutky, rozinky, mandle, polohrubou mouku. Zpracujte vařečkou. Přilijte rozpuštěné máslo. Pomalu míchejte, aby se ingredience spojily. 
  2. Hotové těsto nechte kynout 60 minut na teplém místě.
  3. Těsto vyklopte na pekáč vyložený pečícím papírem a uhlaďte do tvaru mazance. Uprostřed nařízněte kříž.  Potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi. 
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte 20 minut. Poté stáhněte na 150 stupňů a pečte dalších 25 minut.

Tohle jste o mazanci věděli?

Mazanec či velikonoční bochník patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva, který se tradičně pekl na Bílou sobotu.

V závislosti na tom, pro koho byl určený, se lišilo jeho složení. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, pro návštěvy se těsto obohacovalo rozinkami a mandlemi.

Záleželo i na majetkových poměrech. V chudších rodinách se pekl jeden velký mazanec, ze kterého dostal každý svůj díl. V majetnějších dostal každý člen malý bochánek.

Nejstarší předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Některé byly určené na Velikonoce, ale pekly se i mimo ně.

Jako mazanec se kdysi označoval i koláč z krajíčků sušeného chleba, který se namočil do vína a prokládal se makovou či mandlovou kaší.

Zdroj: Wikipedie

VIDEO: Znáte tyto tradiční velikonoční pokrmy?

RECEPT: Velikonoční muffiny z podmáslí. Připravte dětem ušaté mlsání
Rychlý hrnkový beránek: Paráda hotová za pár minut! Tady je video recept
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Velikonoce, Jídelníček, Tradice, Video recept, svátek, Cukr, Děti a jídlo, Nejlepší video, pečení, vůně, pečení s dětmi, zvyky, Josef Maršálek, Plátek, Mazanec, Bílá sobota, Rozinka, Kynuté těsto, Velikonoční mazanec, Vid, Wikipedia, Těsto, Mandle